Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stakingen bij Fokker en Damen om metaal-cao

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van Fokker, de buizenafdeling van Tata Steel Nederland en Damen leggen donderdag voor 24 uur het werk neer, zo kondigt vakbond FNV aan. De stakingen maken deel uit van de acties in de metaalsector voor een nieuwe cao. Vakbonden en werkgevers kunnen het niet eens worden over nieuwe loonafspraken en met de acties willen werknemers hun eisen kracht bij zetten.

Werkgevers in de sector metalektro, waarin zo'n 160.000 mensen werkzaam zijn, bieden een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Vakbonden stellen dat de koopkracht van werknemers daardoor daalt. Branchevereniging FME brengt daar tegenin dat een stevigere loonsverhoging wegens de coronacrisis niet te betalen is. Sinds vorige week houden werknemers in de sector een estafette van stakingen.

FME vindt de stakingen "zeer vervelend", maar laat weten dat vakbonden welkom zijn om weer plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Hun eis van 5 procent meer loon vindt de werkgeversorganisatie echter onrealistisch. De cao-onderhandelingen liggen daarom nu stil.

Nieuwe stakingen

De nieuwe stakingen zijn onder andere georganiseerd bij de vestiging voor vliegtuigonderhoud van Fokker in Hoogerheide en de vestiging van Tata Steel in Oosterhout, waar stalen buizen worden gemaakt. Daarnaast worden acties verwacht bij scheepsmaker Damen en de bouwer van olieplatforms Heerema in Vlissingen en technisch concern VDL in Breda.

Om coronabesmettingen te voorkomen, laat FNV stakers in auto's bij elkaar komen in plaats van grote bijeenkomsten te organiseren. Volgens FNV-bestuurder Jan Meeder doet dit niets af aan de actiebereidheid.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 DWB Happy 26 januari 2021 17:33
    Crimineel dat de FNV mensen die nu in deze tijd nog blij mogen zijn dat ze een baan hebben aanzet tot staken, eerste klas volksopruiing!

    Daarnaast werknemers die nu in deze crisistijd het lef hebben om gaan te staken gelijk ontslaan,
    of gelijk bovenaan op de (zwarte) lijst zetten voor de volgende reorganisatie.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links