Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB-president Lagarde houdt nog vast aan economische verwachting

ECB-president Lagarde houdt nog vast aan economische verwachting

FRANKFURT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) houdt voorlopig nog vast aan de verwachting die in december werd uitgesproken over de economische groei van de eurozone dit jaar. Door de steeds strengere en langere lockdownmaatregelen tegen het voortwoekerende coronavirus kunnen die prognoses onder druk komen te staan.

De ECB kwam vorige maand met een nieuwe groeiverwachting voor het eurogebied in 2021 met 3,9 procent. Deze voorspelling is volgens Lagarde nog steeds "geloofwaardig". Bij die prognose werd door de ECB rekening gehouden met de nieuwe lockdowns tegen de tweede coronagolf. Maar de uitrol van vaccins verloopt langzaam en het aantal besmettingen blijft stijgen, met dus nog strengere maatregelen in veel Europese landen.

Lagarde zei wel dat bepaalde onzekerheden die de vooruitzichten vertroebelden nu zijn verdwenen zoals de brexitdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie en het begin van vaccinaties. Ze gaf aan dat er nog steeds een noodzaak blijft voor monetaire en fiscale steun voor de economie. Volgende week is er een beleidsvergadering van de ECB, die vorige maand zijn opkoopprogramma voor obligaties nog vergrootte.

Overigens denken steeds meer economen dat de economie van de eurozone waarschijnlijk in een recessie zal belanden vanwege de striktere lockdowns. Volgens voorspellingen van persbureau Bloomberg zal het eurogebied dit kwartaal met 4,1 procent krimpen, terwijl eerder een plus van 1,3 procent werd voorspeld. Voor het vierde kwartaal van 2020 zou de krimp moeten uitkomen op 1,5 procent. Van een technische recessie is sprake bij twee kwartalen met economische krimp op rij.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 januari 2021 14:00
    Ja nog ff, in een grotere bubbel als die van haar kun je bijna niet leven. Lagarde is voor mij al lang niet meer geloofwaardig. Het zou haar sieren persoonlijke consequenties te verbinden aan zulke uitspraken. In een functie als die van haar mag je geen negatieve uitspraken doen betreft Europa, ze is niet voor niets op die positie gezet duh..
  2. forum rang 8 beleggertje2020 13 januari 2021 22:28
    We zitten nu eenmaal in een vette krimp , ook na de corona zal dat nog lang niet voorbij gaan. Als het MKB zowat kapot gaat aan de corona-regels ben je niet meer geloofwaardig om over groei te spreken. Aangezien het MKB de motor van de economie is maar hier gruwelijk veel mensen werken, verwacht ik met de coronavooruitzichten tot maart , minimaal een krimp van 10% . De Jan met de Pet belegger zal dit jaar nog grote krokodillen-tranen huilen . De Big tech maakt dit jaar nog een gruwelijke zepert naar beneden. Ook de nieuwe corona-uitbraken in China maken alles nog onzekerder. Daarom zit ik gruwelijk belegd in FLOWTRADERS
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links