Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Woonbond wil minister van Volkshuisvesting terug

DEN HAAG (ANP) - Om de bouw van meer sociale huurwoningen aan te jagen en de hoge huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is landelijk beleid nodig. Daarom zou er in een volgend kabinet weer een minister van Volkshuisvesting moeten komen, zegt De Woonbond.

De Woonbond deelt de analyse van wethouders in verschillende grote steden die in de NRC aan de bel trokken over het uitblijven van landelijk beleid. Onder meer de veelbesproken 'noodknop' om hoge huurprijzen in de vrije sector te begrenzen kwam er volgens de klagers niet.

Volgens De Woonbond willen veel gemeenten wel stappen zetten tegen woekerprijzen en huisjesmelkers op de commerciële huurmarkt, maar dat kan alleen als de landelijke politiek met goede wet- en regelgeving komt. Ook het tekort aan sociale huurwoningen vraagt volgens de belangenbehartiger van huurders om landelijk ingrijpen.

Verhuurdersheffing

Volgens De Woonbond zou bijvoorbeeld een streep gezet moeten worden door de verhuurdersheffing, de belasting op sociale huur die in 2013 is ingevoerd waarna volgens de organisatie de nieuwbouwcijfers bij corporaties kelderden. Woonbond-directeur Zeno Winkels meent dat het volgende kabinet weer een minister voor Volkshuisvesting moet aanstellen. Die moet volgens hem de bouw van sociale huurwoningen aanjagen en woekerprijzen in de vrije markt tegengaan.

De bond pleit onder meer voor een maximale huurprijs in de vrije sector die gekoppeld is aan de kwaliteit van de woning. Daarnaast wil de bond dat middeninkomens ook terechtkunnen in een sociale huurwoning. Dat kan als de inkomensgrens voor toegang tot sociale huur wordt verhoogd.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 januari 2021 11:13
    Bouw huizen al 'kabinetten-lang' een prioriteit. De werkelijkheid is
    echter anders: een volledig incompetente overheid (lees politieke
    partijen); die een tegengesteld belang vertonen.
    De tijd van afrekenen (VVD en medeplichtige partijen)
    kan maart 2021 plaatsvinden. Het is NU de tijd
    voor de media om een gerichte campagne te starten
    om dag in-dag uit, dit aan de kaak te stellen opdat
    ook onze kinderen aan goede en passende huisvesting
    kunnen komen. Nog los van de 10-duizenden
    statushouders.
  2. taurus86 12 januari 2021 11:31
    Eerst een grondpolitiek invoeren. Dat is ooit de grootste miskleun geweest, om het toenmalige voorstel weg te stemmen.
    Grond is al 10 jaar 'onderhands' verkocht aan de ontwikkelaars. Nadat de lobby of de ernst van de lokale woningnood van grond een bouwlocatie heeft gemaakt, komt pas de definitieve verkoop tot stand.
  3. ramp 2017 12 januari 2021 11:57
    Nog een minister erbij we hebben er al veel te veel ,maar ja er moesten zo veel procent wijven in zonder kennis en nog wat vriendjes van Mark, zonder kennis , dus ja we hebben in den haag een manipulator met kneuzen , kan dus nog wel een kneus bij op woningen , voor 6 van die ministersalarissen bouw je ook 20 sociale huur woningen , dus ministers er uit en bouwen ...
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links