Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

'Regering-Trump wil Alibaba en Tencent op zwarte lijst zetten'

'Regering-Trump wil Alibaba en Tencent op zwarte lijst zetten'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De regering-Trump overweegt ook het Chinese webwinkelconcern Alibaba en internetbedrijf Tencent op een zwarte lijst te zetten. Diverse Amerikaanse media melden op basis van ingewijden dat er gedacht wordt aan een toevoeging van de twee aan de lijst van de Chinese bedrijven die eigendom zijn of gecontroleerd worden door het Chinese leger. Als dat gebeurt zouden Amerikanen geen geld meer mogen beleggen in de bekende bedrijven.

Het is niet voor het eerste dat Trump en de zijnen Chinese ondernemingen aanpakken. Verschillende bedrijven, waaronder techconcern Huawei staan vanwege vermeende spionagepraktijken al op de zwarte lijst. De laatste tijd worden er steeds meer bedrijven in de ban gedaan.

Door de ondernemingen zelf en door de overheid is nog niet op de berichten gereageerd. Maar beleggers schrokken van het nieuws. Op de beurzen in New York zakten de koersen van Tencent en Alibaba tot meer dan 5 procent.

Laatste weken

Donald Trump probeert in de laatste weken naar zijn presidentschap duidelijk de teugels aan te trekken in de harde lijn richting China. De president heeft met een nieuw decreet ook al transacties met diverse Chinese apps verboden. Dat raakt onder andere betaalapp WeChat Pay van Tencent. Met zijn beleid zorgt Trump kort voor het aantreden van zijn opvolger Joe Biden voor oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten.

Eerder op de dag werd ook al bekend dat de Amerikaanse beursnoteringen van drie grote andere Chinese bedrijven, namelijk China Mobile, China Telecom en China Unicom Hong Kong, alsnog moeten worden geschrapt. Washington beschuldigde deze bedrijven eerder al van nauwe banden met het Chinese leger.

Alibaba komt uit de koker van de bekende Chinese multimiljardair Jack Ma. Die is de laatste tijd ook in het nieuws omdat hij spoorloos verdwenen lijkt. Hij is sinds oktober niet meer in het openbaar gezien, in samenhang met toenemende druk van Chinese autoriteiten op het bedrijf. Ma zou zich te kritisch hebben uitgelaten over overheidsreguleringen in China. Eerder blokkeerden toezichthouders in het Aziatische land een megabeursgang van Alibaba-dochter Ant Group.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Alibaba Group Holding Limited

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 geobeo 7 januari 2021 08:57
  Vreemd. De handel van Google en Amazon in China gaat te gek en dan zet hij Chinese bedrijven buiten de deur. Dat kan toch niet?

  Oh wacht, er is helemaal geen handel van Amerikaanse bedrijven in China.

  Iedereen die hier verontwaardigd op reageert, want "Trump" is een grotere idioot dan Trump zelf IMO.
 2. Johnnywick 7 januari 2021 09:33
  Delisting van alibaba den tencent raakt vooral Amerikaanse investeerders (pensioenfondsen en retail) en buitenlandse investeerders waaronder in EU. Chinezen handelen vooral in HK exchange en die mogen tegen een korting nu kopen. Standaard wanhopige acties van Trump om zelf in eigen vingers te snijden, kijken niet meer van op.
 3. wanezel 7 januari 2021 11:23
  De regering Trump is bezig Trump zelf op de zwarte lijst te zetten. Facebook en Twitter hebben zijn accounts tijdelijk gesloten, en als hij bepaalde berichten niet terugtrekt, gaan ze die definitief sluiten. Hij heeft zijn eigen partij voor vele jaren elke kans op een verkiezingsoverwinning ontnomen, wegens verdeeldheid. Hij heeft en het presidentschap, en de Kamer, en de Senaat verloren. Een prachtig track record...
 4. Vanoranje 7 januari 2021 17:56
  quote:

  geobeo schreef op 7 januari 2021 08:57:


  Vreemd. De handel van Google en Amazon in China gaat te gek en dan zet hij Chinese bedrijven buiten de deur. Dat kan toch niet?

  Oh wacht, er is helemaal geen handel van Amerikaanse bedrijven in China.

  Iedereen die hier verontwaardigd op reageert, want "Trump" is een grotere idioot dan Trump zelf IMO.
  Het is chinese partijen niet verboden om te handelen in aandelen van google of amazon. Die kunnen gewoon via een andere beurs terecht.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Alibaba Group Holding Limited 195,190 30 jul
-2,350
-1,19%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links