Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chinese telecombedrijven worden van beurs New York gehaald

NEW YORK (AFN/RTR/BLOOMBERG) - De beursuitbater van New York NYSE gaat de noteringen van Chinese telecombedrijven beëindigen. Dat doet de beursexploitant op last van de regering-Trump die vorige maand Amerikaanse investeringen in Chinese bedrijven verbood die volgens Washington worden gecontroleerd of eigendom zijn van het leger in China.

De handel in China Mobile, China Telecom en China Unicom Hong Kong zal tussen 7 en 11 januari worden opgeschort. Daarbij is het proces gestart om de noteringen van de bedrijven te schrappen, aldus een verklaring van NYSE. De drie bedrijven hebben allen ook een notering in Hongkong.

Het uitvoeringsbesluit van november van de Amerikaanse president Donald Trump heeft gevolgen voor enkele van China's grootste bedrijven. In het kort komt het erop neer dat Amerikaanse investeringen in Chinese bedrijven die eigendom zijn van of gecontroleerd worden door het leger zijn uitgesloten. Daarmee wil Washington druk uitoefenen op Peking over wat het beschouwt als misbruik van handelspraktijken.

Zwarte lijst

Het bevel verbood Amerikaanse investeerders om aandelen te kopen en te verkopen van een reeks van Chinese bedrijven die door het Pentagon zijn aangewezen als bedrijven met militaire banden. Op de lijst staan nu 35 bedrijven, waaronder oliemaatschappij CNOOC en de grootste chipmaker van China, Semiconductor Manufacturing International.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde de VS er op zijn beurt van dat het zijn militair-civiele integratiebeleid "valselijk heeft beschuldigd" en heeft gezworen om de bedrijven van het land te beschermen. China dreigt ook met een eigen zwarte lijst van Amerikaanse bedrijven te komen in een reactie op eerdere acties van de regering-Trump.

Banden verslechterd

China Telecom ligt ook onder vuur van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC). De telecomwaakhond zei onlangs dat het begonnen was met het proces van het intrekken van de vergunning van het bedrijf om in de VS actief te zijn.

De banden tussen Washington en Peking zijn het afgelopen jaar steeds meer verslechterd. Dat komt enerzijds door de aanpak van de uitbraak van het coronavirus, maar ook door het opleggen van een nationale veiligheidswet in Hongkong door Peking en de oplopende spanningen in de Zuid-Chinese Zee.

Afzonderlijk van deze kwestie ondertekende Trump vorige maand een wet die Chinese bedrijven van de Amerikaanse beurzen zou bannen, tenzij ze zich aan de Amerikaanse boekhoudnormen houden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. twintrader 1 januari 2021 13:25
    Trump zijn laatste stuiptrekkingen alvorens hij president af is.

    En wat schiet hij ermee op? Elke belegger kan tegenwoordig gewoon aandelen kopen in hong kong of shanghai, Waar die chinese telecombedrijven gewoon genoteerd staan.

    Blij als die trump weg zal zijn. Ik geloof wel in het republikeinse gedachtengoed, maar zeker NIET in trump
  2. forum rang 6 jonas 1 januari 2021 16:38

    Dit is een verdomd lastige kwestie!

    Zullen bepaalde Amerikaanse bedrijven ook geen preferentie hebben binnen de USA? Willen we een soort nieuwe koude oorlog en dan China-USA? In hoeverre leidt nieuwe technologie niet tot allesverslindende monopolies? (Schumpeter voorspelde het al).

    Wat doe je als belegger? Voor wat betreft mijn gewone beleggingen zullen sommige ervan zoals Shell met China te maken hebben. Doe ik niks aan. Maar meer direct China? Welnu Tencent zit ik behoorlijk in via Procus. Risico beperkt.

    Prosus heeft ca 30 % Tencent en is zwaar ondergewaardeerd. Stel koers Procus naar beneden gedrukt. Wat dan? Goede kans voor Prosus goedkoop eigen aandelen in te kopen of voor een equityfirm of een stelletje rijke Aziaten dat waarderingsverschil richting eigen zak te krijgen.

    Bedreiging Tencent ligt meer in Chinese overregulering dan USA gedoe naar mijn inschatting. Or am I wrong?

    Groet, Jonas

  3. forum rang 7 wiegveld 1 januari 2021 18:26
    Zeker, ik heb aandelen China Mobile in USA. Vond het na enige analyse een interessant gebied om dergelijk bedrijf te hebben. Lang geleden via de adviezen van Rienk H Kamer nog geinvesteerd in PLDT ( ook op beurs USA te krijgen nu) Philippine Long Distance Telephone company.
    Ga ze maar omruilen voor het te laat is....
    Ik,snap Trump overigens goed dat het de Chinese hegemonie wil voorkomen. Zeker als je gelezen hebt hoe China zijn invloed uitbreidt in landen in Afrika en Azie en ook bij ons. Ze lenen Afrika veel geld om mijnen te ontginnen en spoorlijnen te bouwen. Niet betalen en de grondstoffen zijn voor hen!
    Wij zijn nog beetje de gekke Henkies hier door wel een akkoord te sluiten en de operaties veel minder tegen te houden.
  4. GJF1959 1 januari 2021 23:36
    Quote Jonas "Bedreiging Tencent ligt meer in Chinese overregulering dan USA gedoe naar mijn inschatting. Or am I wrong?

    Groet, Jonas"

    Maakt het uit of je door de hond of de kat gebeten wordt? Met jou denkwijze kan je Shell het beste ook maar snel verkopen. De VS (democraten en republikeinen) willen sancties tegen o.a. Shell in verband met Nordstream 2. Europa is krachteloos en passief in haar handelen op het wereldtoneel.
  5. forum rang 5 Saibee 2 januari 2021 00:04
    De Chinese telecom bedrijven zijn ook op de beurs in Hong Kong (HKSE) te koop.
    Hong Kong heeft geen dividendbelasting; dat is prettig als je de aandelen wat langer aanhoudt.
    Ik hou zelf het grootste deel van m'n positie in China Mobile in Hong Kong aan; de beurs daar kent wel een paar 'aparte' regels.
    www.benzinga.com/money/how-to-buy-sto...
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links