Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

AEX hard onderuit door zorgen over virusmutatie

AEX hard onderuit door zorgen over virusmutatie

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging maandag hard onderuit. Ook de andere Europese beurzen stonden flink in het rood. De zorgen over een nieuwe besmettelijkere variant van het coronavirus en het uitblijven van een doorbraak in de brexitonderhandelingen joegen beleggers schrik aan. Een akkoord in Washington over extra coronasteun voor de Amerikaanse economie kon het tij niet keren.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,6 procent in de min op 615,22 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 909,60 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 2,2 procent. Londen verloor 1,1 procent en ook het Britse pond stond onder druk. De Britse premier Boris Johnson heeft strengere coronamaatregelen aangekondigd voor een deel van het Verenigd Koninkrijk vanwege een nieuwe variant van het coronavirus, die zich sneller kan verspreiden.

Vooral de Europese luchtvaartsector kreeg rake klappen. Diverse landen, waaronder Nederland en Frankrijk, hebben besloten voorlopig geen vliegtuigen uit Groot-Brittannië meer toe te laten uit angst de virusmutatie te importeren. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte 7 procent op het Damrak. In Frankfurt verloor Luftansa 6 procent en de budgetvliegers Ryanair en easyJet zakten 6 en 10 procent in Londen. IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, verloor bijna 10 procent.

Verkoop kantoorgebouwen Parijs

Unibail-Rodamco-Westfield (min 7,7 procent) was hekkensluiter in de AEX. De vastgoedinvesteerder bezit grote winkelcentra die worden getroffen door de nieuwe lockdowns in veel Europese landen. Het bedrijf liet tevens weten drie kantoorgebouwen in de Parijse zakenwijk La Défense te verkopen aan institutionele beleggers voor 213 miljoen euro. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway en techinvesteerder Prosus, die profiteren van de striktere coronamaatregelen, waren de enige stijgers met winsten tot 0,8 procent.

Zwaargewicht Shell behoorde verder tot de staartgroep bij de hoofdfondsen en raakte bijna 5 procent kwijt. Het olie- en gasconcern verwacht in het vierde kwartaal tot 4,5 miljard dollar opzij te moeten zetten voor afschrijvingen op bezittingen en reorganisatiekosten. Ook rekent Shell op "aanzienlijk lagere" resultaten van de handel in olie en zal de upstream-tak, die zich bezighoudt met de winning en exploratie van olie en gas, vermoedelijk verlieslatend zijn.

De euro was 1,2197 dollar waard, tegenover 1,2234 dollar op vrijdag. De olieprijzen stonden onder druk door de vrees voor minder vraag naar olie vanwege de nieuwe reisbeperkingen. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,4 procent minder op 47,60 dollar. Brentolie werd 3,3 procent goedkoper op 50,58 dollar per vat.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Rowi62 21 december 2020 09:46
  Trekt alweer aan. Daytraders en thuiswerkende kantoorlui kopen weer terug. Hoeveelheid liquide middelen is enorm doordat neimand het uit kan geven aan vakantie, uit eten, musea, dierentuin, benzine etc etc Geld rolt niet meer en de ondernemers, werklozen en voor al de overheid zijn de dupe. Aandelen vliegen al weken omhoog.
 2. Ghostly 21 december 2020 10:00
  quote:

  Rowi62 schreef op 21 december 2020 09:46:


  Trekt alweer aan. Daytraders en thuiswerkende kantoorlui kopen weer terug. Hoeveelheid liquide middelen is enorm doordat niemand het uit kan geven aan vakantie, uit eten, musea, dierentuin, benzine etc etc Geld rolt niet meer en de ondernemers, werklozen en voor al de overheid zijn de dupe. Aandelen vliegen al weken omhoog.  En vergeet die lage rentestand niet,,,,
 3. forum rang 6 Jopie1962 21 december 2020 10:01
  Bij het gewone corona-virus moest je nog je best doen om elkaar te besmetten. Bij de engelse variant hoef je elkaar alleen maar aan te kijken om te besmetten.
  Nu is er ook nog een Afrikaanse variant opgedoken die nóg besmettelijker is ... dan hoef je alleen maar aan elkaar te dénken om te besmetten !!
 4. forum rang 7 suske wiet 21 december 2020 11:16
  quote:

  Jopie1962 schreef op 21 december 2020 10:01:


  Bij het gewone corona-virus moest je nog je best doen om elkaar te besmetten. Bij de engelse variant hoef je elkaar alleen maar aan te kijken om te besmetten.
  Nu is er ook nog een Afrikaanse variant opgedoken die nóg besmettelijker is ... dan hoef je alleen maar aan elkaar te dénken om te besmetten !!

  Vind deze opmerkingen niet gepast
  Ken mensen genoeg die in de miserie zitten door corona
 5. Mavi57 21 december 2020 12:18
  quote:

  suske wiet schreef op 21 december 2020 11:16:


  [...]
  Vind deze opmerkingen niet gepast
  Ken mensen genoeg die in de miserie zitten door corona


  als humorniet meer kan, dan is de wereld om zeep.
  Sorry dat ik moet zeggen maar diegenen die in de "corona-miserie" zitten hebben het meestal aan hun eigen te danken.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

AEX

789,49 17 sep
-8,66 -1,09%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links