Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Alle seinen op groen voor goed beursjaar 2021'

AMSTERDAM (AFN) - Alle seinen voor een goed beursjaar 2021 staan op groen. Door de komst van coronavaccins kan de economie weer in normaler vaarwater komen en sterk opveren, terwijl centrale banken en overheden doorgaan met omvangrijke stimuleringspakketten om de groei verder aan te jagen. Dat zeggen beursexperts die dan ook optimistisch zijn gestemd over de aandelenmarkten volgend jaar.

ING-beleggingsspecialist Bob Homan gaat ervan uit dat er volgend jaar sprake zal zijn van een sterke economische opleving, als een soort inhaaleffect van de zware klappen dit jaar door de coronacrisis. Door de vaccins zal een groot deel van de economie weer opengaan, zoals bijvoorbeeld horeca, luchtvaart en toerisme. Deze opleving zal dan ook zorgen voor stevig winstherstel voor veel bedrijven, met dus stijgende beurskoersen, redeneert de beleggingsexpert. Hij gokt op een stijging van de koersen met ongeveer 6 procent.

Daarnaast zal de rente nog langere tijd laag blijven en gaan centrale banken door met opkoopprogramma's van obligaties om zo de economie verder vooruit te helpen. "Zij zullen het herstel niet in de kiem willen smoren", zegt Homan. Daarnaast zijn overheden in de Verenigde Staten en ook de Europese Unie bezig met grote steunpakketten. De kans op een nieuwe recessie schat Homan heel laag in. "Er komt een gezonde economische groei aan."

Herstel

Beurskenner Jos Versteeg van zakenbank InsingerGilissen zegt dat er volgend jaar gewoon duidelijk herstel van de crisis komt en de rente laag blijft. "Dat zijn de belangrijkste drijfveren voor de beurs." Vanwege de lage rente wordt je gewoon gedwongen om in aandelen te gaan, want er zijn weinig alternatieven, zegt Versteeg. Wel zijn de waarderingen volgens hem hoog opgelopen, maar dat zal worden gestut door de stijgende winsten nu de economie weer gaat aantrekken.

Versteeg zegt vooral optimistisch te zijn over de chipsector, met Nederlandse chipbedrijven als ASML, ASMI en Besi. Hij wijst daarbij op de komst van 5G-netwerken waardoor de digitale economie een enorme boost zal krijgen omdat alles met elkaar verbonden zal worden. Ook profiteren die bedrijven van de toenemende vraag naar zeer ingewikkelde chips, omdat zij daarvoor de technologie in huis hebben. Overigens zaten de aandelenkoersen van ASMI, Besi en ASML dit jaar ook al stevig in de lift op de beurs in Amsterdam.

Homan kijkt onder meer met belangstelling naar bierbrouwer Heineken als mogelijke winnaar in 2021. Hij denkt namelijk dat Heineken als "coronahersteller" flink zal profiteren als de lockdowns eenmaal voorbij zijn door de vaccins en de horeca weer de deuren gaat openen. Afgelopen jaar kreeg Heineken daardoor nog flinke tikken en daalde de koers van het aandeel op Beursplein 5.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

55 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 19 december 2020 12:24
    Ja, dit is natuurlijk een heel optimistische kijk naar de toekomst en ik hoop echt dat het ook zo gaat gebeuren, maar wat gebeurt er, als van veel vaccins gaat gelden;haastige spoed is maar zelden goed en zijn de bijwerkingen van al het gestimuleer niet, dat in 2021 alle belastingen en verzekeringen gaan verdubbelen, ik zet het sein op oranje met het cijfer 6 erbij; dat betekent;let goed op en rijd maximaal op halve snelheid!!
    Van de week mocht ik echt niet mopperen, alleen vrijdag was red fryday, alleen mijn Buitengewone Enorme Super Idool kleurde nog licht groen, de rest lelijk rood, toch kon die laatste dag de weekpret niet bederven, vriend aex ging 1,8% voorwaarts,mijn porto versnelde ruim 4,5%, Josje, mijn ouwe maat ik kan ook niet helpen, dat hij net zo heet, zei het al; koop vele builen chips, die gaan niet alleen in 2021 hopenlijk onwijs accellereren, maar kunnen er nu ook al heel goed mee uit de weg, zeker bij asml zullen wachtrijen op de stoep ontstaan, waar van onze virioloogjes het spaans benauwd krijgen!!
    Trouwers, dat Dalm spul ; de metaaltjes waren wederom in topvorm, de leuke prijzen bij onze recykling specialist zorgt voor een riante aanvoer bij hem!!
    1 topspeler wil maar niet op toeren komen, het leek er van de week wel op, maar gisteren bungelde hij weer helemaal onderaan in mijn porto; post nl, terwijl er dubbel goed nieuws was van de week; de tussen week, na sintere mop, voorafgaand aan de kerstweek is normaal altijd iets rustiger,nu moeten echt alle zeilen bij,om de giga bergen te kunnen verwerken, 2e meevaller; de verkoop van een niet kern aktiviteit, de oortjes die dat oplevert,kunnen de dividend verwachting alleen maar verhogen!!
    Uitstappen uit pharmpje lijkt niet erg handig van mij,ik dacht dat de grote spelers hem flink probeerden te nekken,maar dat lijkt heel veel mee te gaan vallen!!
    Vandaag op kerst en nieuwjaars dividend van de kranten; een leuk eindejaars praatje, gaat bijna altijd vergezeld van een leuk kranten dividend; als blijk van waardering voor trouwe stipte bezorging!!
    Morgen moeten we thuis blijven, hoewel we daar ook wel kunnen genieten en zingen, stemmen we toch wel heerlijk in met de psalmdichter; hoe lieflijk, hoe vol heigenot, o HEER der legerscharen GOD, zijn mij UW Huis en Tempelzangen!!, niets kan dat heerlijke echte vervangen!!
    Maandag hoop ik dat vele beleggers eindelijk eens gaan zien, wat voor een uiterst aantrekkelijk aandeel post nl aan deze koers is en er vele pakketten postnletjes bestelt zullen worden!!, SJALOOM!!!
  2. Mr.Windows 19 december 2020 13:30
    quote:

    frankvl schreef op 19 december 2020 12:29:

    Beste lezer, stelt U zich niet te veel voor ten aanzien van het vaccin.
    Bent u dokter? Heeft u iets meer informatie?
    Persoonlijk vind ik de maak en (goedkeuring) iets te snel. Andere levensreddende medicijnen (zoals voor kanker) duurt het jaren voordat het gemaakt/getest/en goedgekeurd wordt.
    Er is angst en ik ken van nabij ook coronagevallen (incl. sterfgevallen) dus ik bagateliseer geen griepje maar of "Het vaccin" gaat werken ik ook niet.
    Ik zou heel graag willen weten wat de medici van het medicijn nemen terwijl we in NL/wereld bijna naar toe willen je mag binnenkomen als je de prik gehad hebt.

    Dus hopelijk kunt u uw reactie vanuit een professionele blik toelichten.
  3. z0n0p 19 december 2020 13:36
    Het vaccin is gericht op COVID-19. Echter, in Engeland zijn mutaties van het virus geconstateerd waar het vaccin vermoedelijk niet tegen werkt. Nog onduidelijk is of het gemuteerde virus besmettelijker en/of ernstiger verschijnselen kent. Als dat wel zo is, helpt slecht een totale lockdown van een periode van 6 weken. Dat was in de middeleeuwen ook het enige wat hielp tegen bijvoorbeeld de pest. Dit is nog niet voorbij, vermoed ik.
  4. Knarf 19 december 2020 14:00
    Goh, ik las vandaag een ander verhaal in het FD. Ook door experts waarin werd aangegeven dat het herstel ervoor zorgt dat centrale banken zich gaan terugtrekken en de beurs daar wel eens negatief op kan gaan reageren. Er wordt zelfs al gesproken dat ze posities in tech gerelateerde fondsen aan het afbouwen zijn.
    Ben benieuwd hoeveel bedrijven omvallen of vrijwillig stoppen als steunmaatregelen worden afgebouwd. Voorzichtigheid geboden voor 2021. Achterblijvers van 2020 kunnen de winnaars van 2021 worden.

    En Heineken heeft op de beurs niet echt klappen gehad. Staat circa 10% lager dan pre corona. Fors lagere volumes, gederfde huurinkomsten, lagere marges in de supers en een zwakke dollar. Maar goed ik ben ook geen expert.
  5. JBL_0123 19 december 2020 14:03
    Als je ziet dat 20% van de us dollars (in mindere mate euro, dacht 15%) die momenteel in omloop zijn, gecreëerd zijn in het laatste jaar dan denk ik dat we volgend jaar inderdaad omhoog zullen gaan op de beurzen. Spaargeld daarentegen zal dan 20% minder waard geworden zijn.
    www.cnbc.com/2020/08/05/the-balloonin...
  6. BeleggerMetVeelGeduld 19 december 2020 15:03
    Heineken als hersteller? Het aandeel staat slechts 5 euro lager dan aan het begin van het jaar. Er is dus al behoorlijk geanticipeerd op herstel. Het kan nu alleen maar tegenvallen als de vaccinaties te lang duren of toch niet doen wat ze zouden moeten doen.
  7. Wazza 19 december 2020 15:05
    Alle seinen staan op groen, maar wel voor specifieke sectoren. Echt niet voor alle aandelen. Ik zie de chipsector ondanks de toch al hoge waarderingen van nu volgend jaar nog veel hoger gaan. Kan nog zomaar 50% bovenop komen. Door mijn kijk op de chipsector zit ik ook overwegend in chips (ASMI, Besi, Nvidia). Online diensten als maaltijdbezorging, gaming, online shoppen en opkomende social media als Snap en Pinterest zie ik ook nog wel even doorgaan. Daarentegen zie ik olie, luchtvaart, hotelketens en vastgoed echt niet zomaar herstellen. Ook niet na corona. Corona heeft de wereld blijvend veranderd en dat gaan de getroffen sectoren nog heel lang voelen. Ik verwacht dat volgend jaar hetzelfde blijft gelden als dit jaar. De groeibelegger haalt hoge rendementen, de 'ouderwetse' dividendbelegger / waardebelegger gaat weer helemaal nat. De enige waardeaandelen waar ik op dit moment in durf te beleggen zitten in de sector consumentengoederen. Denk aan Danone, Ahold, Nike of Adidas. Wat er ook gebeurt, dat blijft wel doorgaan. Zelf heb ik Danone en Adidas ook in portefeuille. Voor de rest blijf ik voorlopig van waardeaandelen af.
  8. taurus86 19 december 2020 17:52
    Eerst maar eens de warme gloed van het aantreden van Biden aan ons voorbij laten gaan. De naakte werkelijkheid zal er waarschijnlijk slechter uitzien dan wij hopen en verwachten.
    Recruitment zal het goed doen. Veel wisselingen van perspectief zal de arbeidsmarkt niet onberoerd laten.
    De paar weken 'Dolle Dinsdag gevoel' in het 2e k\wartaal zijn kansrijk voor de groeibeleggers.
    De daarop volgende ontnuchtering kan weleens voor harde klappen op de beurs zorgen.
    Ik hoop dat ik mijn jaardoel voor 2021 voor eind mei ga behalen. Dan een periode rust en kijken of de inflatie al aan de kim verschijnt.
  9. [verwijderd] 19 december 2020 18:02
    quote:

    Wazza schreef op 19 december 2020 15:05:

    Alle seinen staan op groen, maar wel voor specifieke sectoren. Echt niet voor alle aandelen. Ik zie de chipsector ondanks de toch al hoge waarderingen van nu volgend jaar nog veel hoger gaan. Kan nog zomaar 50% bovenop komen. Door mijn kijk op de chipsector zit ik ook overwegend in chips (ASMI, Besi, Nvidia). Online diensten als maaltijdbezorging, gaming, online shoppen en opkomende social media als Snap en Pinterest zie ik ook nog wel even doorgaan. Daarentegen zie ik olie, luchtvaart, hotelketens en vastgoed echt niet zomaar herstellen. Ook niet na corona. Corona heeft de wereld blijvend veranderd en dat gaan de getroffen sectoren nog heel lang voelen. Ik verwacht dat volgend jaar hetzelfde blijft gelden als dit jaar. De groeibelegger haalt hoge rendementen, de 'ouderwetse' dividendbelegger / waardebelegger gaat weer helemaal nat. De enige waardeaandelen waar ik op dit moment in durf te beleggen zitten in de sector consumentengoederen. Denk aan Danone, Ahold, Nike of Adidas. Wat er ook gebeurt, dat blijft wel doorgaan. Zelf heb ik Danone en Adidas ook in portefeuille. Voor de rest blijf ik voorlopig van waardeaandelen af.
    Ahold Delhaize fantastisch goed en degelijk bedrijf! Keert ook leuk dividend uit, bekijk: dividendinfo.nl/ahold-delh
  10. forum rang 4 StoplossBurner 19 december 2020 18:50
    Het enige wat de koersen gaat bepalen is het beleid van de centrale banken. Aangezien die zichzelf gegijzeld hebben door het beleid van met name de laatste 5 jaar waarin veel QE is gedaan dat geen enkel nut diende op het blazen van bellen na; er lijkt nu geen weg meer terug nu iedereen (bedrijven/overheden en in mindere mate particulieren) verslaafd zijn aan goedkoop geld en de schulden hoeveelheden alleen nog weggesaneerd kunnen worden door inflatie tot nog hogere proporties op te laten lopen (inflatie die momenteel gemeten/gerapporteerd wordt is niet reëel namelijk).
  11. [verwijderd] 19 december 2020 21:42
    Beleggen betekent: risico's durven nemen, anders moet je niet gaan beleggen. Je gezond verstand gebruiken. Zelfs een op het oog deugdelijk en degelijk bedrijf daarvan kan in één dag de koers kelderen. Geen enkele garantie.
    Enkele tips:
    -Je moet beleggen met geld dat je niet nodig hebt.
    -Je moet niet te hebberig zijn. Soms daalt een koers voor langere tijd, maar de daling kan ook weer n.v.v.t. stijgen. Niet te wild en te vlug kopen en verkopen. Zeker niet met verlies uitstappen, tenzij je zeker weet dat het NOOIT meer goed komt met het bedrijf wat overigens zelden het geval is.
    -Een max. investeringsbedrag hanteren en een evenwichtige balans aanhouden tussen sparen en beleggen. Niet alles investeren in aandelen.
    -Stap in een bedrijf. Koop bijv. MAX. 100 stuks, verkoop 50 wanneer de koers hoog is en koop 50 als de koers laag is. Doe dit telkens opnieuw bij koerswijzigingen, zodat je de winst ertussen uit kan halen. Houdt vaste aantallen aan. Niet zo van, ik koop nu eens 25 en dan verkoop ik een keer 5 en dan weer eens 40 kopen. Nee, dat is niet om aan te raden (let ook op evt. (transactie)kosten). Doe dit alleen als je iets bijzonders hebt gelezen, gehoord en of verwacht. Bijv. een overnamegerucht. Koop er dan bijv. hooguit iets meer dan 50 bijv. 75. Doe geen gekke dingen. Denk niet, overnamegerucht, oké, nu zet ik snel alle kaarten in. Een gerucht hoeft niet op feiten gebaseerd te zijn en je kan bedrogen uit komen.
    - Volg je eigen strategie soms aangevuld met wat analisten zeggen en wat informatie opzoeken over een bedrijf, sentiment, verwachtingen en dergelijke. Niet elke analist heeft het bij het rechte eind.
    - Als je een belegger spreekt en die zegt: 'ik heb vandaag weer 6k winst gepakt', wordt dan niet 'wild' en doe dan ook geen gekke dingen. Bedenk: 'mooi voor u, maar ik volg mijn eigen strategie waarmee ik ook mooi wat winst kan pakken. Laat dat dan bijv. 200 euro zijn in plaats van 60k, ik heb winst en daar ben ik tevreden mee. Altijd nog meer dan wanneer ik het op een spaarrekening had laten staan.
    - Spreidt je portefeuille, zet niet alle kaarten in op één bedrijf.
    - Mijn advies: kijk niet dagelijks op je telefoon of je account om te bekijken of je winst of verlies hebt, of hooguit max. 5-20 minuten. Het kan je gevoel beïnvloeden. Bij een 'groene dag' is je humeur wellicht goed, maar bij een 'rode dag' ben je niet te genieten. Dit kan effect hebben op uw relatie, kinderen, uw woon-leef-werkomgeving en dat is niet goed en geld niet waard.

    Ik geef geen enkele garantie. Beleggen is geheel op eigen risico. Verlaag je risico's door wat meer consequent met principes te gaan beleggen.
  12. forum rang 6 ttroo 19 december 2020 21:56
    Alle seinen op groen? Er is maar 1 sein en dat isde Centrale Bank. Markten bestaan niet meer. Centrale bank bepaalt het op en neer bewegen van de beurs, niet op dagelijkse gang, maar wel op termijn. Als morgen de FED en de ECB besluiten om te stoppen met geld drukken dan kunnen alle seinen in de economie op groen zijn, maar dit is het rode sein.
55 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links