Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

DNB tegen banken: wees terughoudend met dividend

DNB tegen banken: wees terughoudend met dividend

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse banken moeten "zeer terughoudend" blijven met het uitbetalen van dividend en het inkopen van eigen aandelen. Ook moeten ze variabele beloningen zoals bonussen beperken. Die oproep doet De Nederlandsche Bank (DNB) in navolging van de oproep die de Europese Centrale Bank (ECB) eerder deze maand aan de grote banken deed.

De aanbeveling van DNB loopt tot eind september. Dan verwacht de centrale bank dat de economische situatie weer genoeg is genormaliseerd na de coronacrisis. Tot die tijd is er nog te veel onzekerheid en worden banken aangemoedigd voldoende geld in kas te houden om het risico op niet terugbetaalde leningen te kunnen opvangen.

De ECB en later ook DNB riepen banken in het voorjaar al op om geen dividend uit te keren of eigen aandelen terug te kopen om zo de aandeelhouders te belonen. De ECB verruimde dat advies naar dividendbetalingen van niet meer dan 15 procent van de winst. Ook nu volgt DNB.

Lees over dit aandeel ook

  1. 22 apr Ava ING keurt alle agendapunten goed
  2. 01 feb Misplaatste reactie op cijfers ING Groep

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING

Gerelateerd

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 december 2020 09:45
    Is het dwingend of dringend?

    "AMSTERDAM (ANP) - Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis in Nederland voor 33 miljard euro aan steun verleend aan consumenten en bedrijven. Het gaat daarbij om hulp in de vorm van extra leningen of uitstel van aflossingen. Daar maakten 172.000 bedrijven en 37.000 particuliere bankklanten gebruik van, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB)" (hele artikel op DFT.nl)

    Het totaalbedrag aan niet renderende leningen(NPLs) blijft significant stijgen ondanks de ruimhartige bijdrage van de overheden.

    De gesuggereerde 30 miljard euro kan weleens met factor 10 vermenigvuldigd worden, de totale som van de schulden dus, dus niet de termijnen waar in het PB over wordt gemeld.

    Ze weten het mooi te verpakken, vele vraagtekens, maar er gaat hoe dan ook wat gebeuren, de kenners weten wat....

    Hoe langer het duurt, hoe groter de bobbel, wegkijken, ontkennen, twijfel zaaien, weglachen, mooi weer praten, de waarheid zal weer gruwelijk hard worden.
  2. JBL_0123 18 december 2020 09:53
    quote:

    Aandelen & zo schreef op 18 december 2020 09:42:

    Er zijn beleggers die ook puur beleggen voor dividend en dat trekt ze aan om te investeren in bedrijven. Gewoon ongemoeid laten en dividend uitkeren is mijn advies. Het geld komt vanzelf weer in de reële economie terecht.
    Inderdaad, dividendinkomsten worden bij mij ofwel herbelegd ofwel is het spending-money. Afgelopen jaar heb ik niet teveel moeten herbeleggen of spenden :'-)
  3. forum rang 9 objectief 18 december 2020 10:43
    quote:

    Rowi62 schreef op 18 december 2020 09:37:

    Het geld dient met name voor liquiditeit hoog houden. Op de buffers stelt het dividend niet veel voor. Al met al weer een bewijs hoe Nederland aan de leiband loopt van de ECB terwijl de pensioenfondsen bloeden door hun beleid. Voer voor Wilders als hij het leest....
    Zonder de ECB zouden de meeste banken geen eigen vermogen meer hebben; dus is de oproep een dringende noodzaak. (Wilders doet niet ter zake, dwarsliggers blijven er altijd.)
  4. Huppelkatje 18 december 2020 10:44
    VLK is een bank, maar is eigenlijk niet over een kam te scheren met bv ING, ABN en Rabo. VLK heeft in verhouding veel minder uitstaan aan leningen en verdient het grote geld met vermogensbeheer en staat daarmee veel minder bloot aan leningen die misschien niet terugbetaald kunnen worden. Maatwerk van de DNB en de ECB zou hier wel op zijn plaats zijn.
    Daarnaast heeft VLK het dividend van 2019 gereserveerd staan om uit te keren wanneer dit weer geoorloofd is. Kapitaalteruggave is dit jaar wel gedaan en voor volgend jaar staat weer een kapitaalteruggave en dividenduitkering over 2020 in het verschiet.
  5. Watchful¤Eye 18 december 2020 12:07
    De Nederlandse banken zeker ABN AMRO zijn financieel (zeer) robuust met een goede CET ratio. Met het ontluikend herstel in de economie is ABN AMRO goed gepositioneerd om mooie resultaten te laten zien. Zij nemen ook hun verantwoordelijkheid onder leiding van een goed management team. Benieuwd wie de nieuwe CFO als opvolg(st)er van Clifford Abrahams gaat worden. De innovatieve en digitale component wordt verder versterkt. Ook verduurzaming en vergroening staan nadrukkelijk hoog in het vaandel. Lijkt mij een goede belegging (momenteel zwaar ondergewaardeerd ..)!
  6. Adek 2001 18 december 2020 12:24
    quote:

    Huppelkatje schreef op 18 december 2020 10:44:

    VLK is een bank, maar is eigenlijk niet over een kam te scheren met bv ING, ABN en Rabo. VLK heeft in verhouding veel minder uitstaan aan leningen en verdient het grote geld met vermogensbeheer en staat daarmee veel minder bloot aan leningen die misschien niet terugbetaald kunnen worden. Maatwerk van de DNB en de ECB zou hier wel op zijn plaats zijn.
    Daarnaast heeft VLK het dividend van 2019 gereserveerd staan om uit te keren wanneer dit weer geoorloofd is. Kapitaalteruggave is dit jaar wel gedaan en voor volgend jaar staat weer een kapitaalteruggave en dividenduitkering over 2020 in het verschiet.
    toch alles van VLK verkocht vanmorgen. Winst is winnaar. Liquide het jaar uit. Heb alleen wat pharming.
  7. [verwijderd] 18 december 2020 13:33
    De inflatie in euro zone zou negatief zijn.
    Ik persoonlijk geloof dat hier alleen gemeten wordt wat goed uitkomt zoals levensmiddelen.
    Prijzen van andere vaste lasten zoals huur, gemeentebelastingen, koopprijs van huizen en derhalve aflossing, ziektekostenverzekering , benzineprijs, kopje koffie enz, deze worden niet gemeten.
    Meet men deze dan komt een heel ander cijfer tevoorschijn.
    Wat heeft meting van inflatie voor zin?
    Alleen als het nut heeft en dat is om een idee te hebben hoeveel de koopkracht gebleven is.
    Een belangrijke opdracht van ECB is prijsstabiliteit handhaven, maar hierachter zit het idee dat stabiliteit dan de koopkracht handhaaft.
    Maar als de verkeerde lasten gemeten worden dan heeft dat geen zin en is zelfs verlakkerij.
    Zeer lage rente is op den duur ook schadelijk.
    Sommige banken hebben goed kapitaal en nog steeds winst.
    ECB en DNB zouden hooguit een algemeen advies kunnen uitbrengen en niet dwingen.
    Ze zijn bang dat ze banken moeten steunen.
    Maar destijds heeft de regering goed verdient aan lening van 10 miljard aan ING want er moest 8% rente betaald worden, over woekerwinsten gesproken.
    En dan nu de banken ook een anti witwastaak hebben bij gekregen, kan ING 775 miljoen boete betalen maar daarmee is de kous nog niet af want de CEO kan nog op het matje komen en verantwoorden waarom antiwitwas beleid geen prioriteit lijkt te zijn.
    Net alsof men aan Rutte verantwoordelijk kan stellen hoe de Covid zo ver kan komen en de CEO van belastingdienst verantwoordelijk kan stellen waarom geen prioriteit gegeven werdt aan het antiwitwasbeleid bij de belasting.
  8. forum rang 6 Rowi62 18 december 2020 14:11
    quote:

    BIUSEE schreef op 18 december 2020 11:30:

    En wat doet de DNB zelf? Een nieuw pand waarvan de kosten elke dag de pan uitreizen en de nota bij financièle instellingen en verzekeraars neergelegd wordt. Over zuinig beleid gesproken!
    En er zijn genoeg panden vrij (zonder goud kluis dat wel)
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ING Groep

15,600 17:36
+0,238 +1,55%
Premium

Misplaatste reactie op cijfers ING Groep

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links