Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Universiteit Utrecht werkt mee aan onderzoek naar coronamedicijn

Universiteit Utrecht werkt mee aan onderzoek naar coronamedicijn

UTRECHT (AFN) - De Universiteit Utrecht (UU) en het Nederlandse bedrijf Harbour BioMed hebben een licentie verkocht aan de Amerikaanse farmaceut Abbvie, voor klinische proeven met een antilichaam voor een medicijn tegen het coronavirus. De universiteit krijgt daar meerdere vergoedingen voor. Abbvie begint in de Verenigde Staten met de eerste fase van de studie, en breidt het daarna uit in Europa.

Als de ontwikkeling van het antilichaam, ABBV-47D11 genaamd, succesvol is, zal het wereldwijd geproduceerd en verkocht gaan worden. AbbVie betaalt Harbour BioMed en de Utrechtse Universiteit een eenmalige licentievergoeding, een vergoeding bij het behalen van belangrijke mijlpalen op het gebied van ontwikkeling, regelgeving en verkoop, en royalty's op de verkoop van het antilichaam. Precieze financiële details werden niet bekendgemaakt.

Een eerste voorstudie met muizen liet zien dat het menselijke antilichaam zich richt op een bepaald eiwit van het coronavirus, waardoor infectie wordt geblokkeerd. Dat suggereert dat de antistof waarschijnlijk een goede kandidaat is voor een coronamedicijn, en dat het tegelijkertijd een breed scala aan potentiële mutanten van het virus kan aanpakken. Het antilichaam zal worden getest bij 24 patiënten op verschillende onderzoekslocaties.

Het Erasmus MC was ook betrokken bij de fundamentele wetenschap rond het antilichaam, maar is niet betrokken bij de licentieovereenkomst.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Cph-cinq 15 december 2020 09:18
    Dit zou misschien en hopelijk een doorbraak kunnen zijn. Voor de de ontwikkelaars van de vaccins niet zo’n goed nieuws.
    .zo gauw er een medicijn is dat effectief is, gaan mensen zich minder laten vaccineren. Vaccin moet waarschijnlijk ieder jaar, en medicijn enkel als je ziek wordt.

  2. forum rang 6 Rowi62 15 december 2020 09:27
    GA door maar wel netjes heren en dames zie bericht hieronder van gisteren:

    Het inmiddels failliete ziekenhuis Slotervaart heeft de gedragsregels overtreden. Bestuurders sloten deals met bedrijven waarin ze zelf belangen hadden, zonder dat de raad van commissarissen daarmee had ingestemd. Daarbij ontstond de schijn van belangenverstrengeling en dat is in strijd met de bestuursregels. Het is echter niet zo ernstig dat de wet is overtreden.

    source deaccountant.nl
  3. forum rang 6 Rowi62 15 december 2020 09:31
    Ab OOsterhaus gaat ook lekker maar krijgt de zegen nog van follow de money:

    Verkoop aandelen
    Even later stapt Ab Osterhaus ‘toch over zijn weerstand heen en bevestigt hij dat de verkoop van de aandelen inderdaad 5,6 miljoen euro heeft opgeleverd’. Het gaat hier om het aandelenbelang van 9,9 procent dat hij had in het bedrijf Viroclinics. Dat was ten tijde van de oprichting in 2009 nog 1.800 euro waard. Een behoorlijke waardestijging dus.

    Follow The Money heeft de jaarstukken van Ab uitgemest om te onderzoeken of de tv-viroloog financieel profiteert van zijn paniekerige voorspellingen over vroeger de Mexicaanse griep en nu het coronavirus. Daar zijn geen bewijzen voor gevonden.
  4. forum rang 6 Rowi62 15 december 2020 10:02
    quote:

    Jopie1962 schreef op 15 december 2020 09:37:

    Moet je dan je hele leven dat "medicijn" blijven slikken? (incl. last hebben van alle bijwerkingen)
    Antilichamen heb je nodig als het virus er aan komt . Beter is zelf je afweer op orde hebben hetgeen kan tot hoge leeftijd met sporten en niet te dik zijn
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links