Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

'Leidinggevenden bij Shell vertrekken om discussie vergroening'

'Leidinggevenden bij Shell vertrekken om discussie vergroening'

AMSTERDAM (AFN) - Meerdere leidinggevenden bij Shell zijn opgestapt vanwege onenigheid over hoe snel de oliegigant moet overschakelen op groenere brandstoffen. Dat meldt zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. De golf van aftreden komt enkele weken voordat Shell zijn nieuwe strategie voor de energietransitie bekendmaakt.

Sommige opgestapte managers wilden volgens de ingewijden een hardere verschuiving van olie naar groene brandstoffen. Het topmanagement wil echter dichter bij de huidige koers van het bedrijf blijven, aldus vier bronnen die de Financial Times heeft gesproken.

Het zou gaan om Marc van Gerven, die de zonne-, opslag-, en windactiviteiten bij Shell leidde, Eric Bradley, die bij de energiedivisie van Shell werkte, en Katherine Dixon, die in het strategieteam voor de energietransitie zat. Ook Dorine Bosman, onderdirecteur van de winddivisie van Shell, zou Shell gaan verlaten. Verschillende andere topmanagers die zich bezig houden met schone energie zouden van plan zijn om in de komende maanden te vertrekken, aldus de bronnen.

Energietransitie

Een woordvoerder van Shell zei tegen de krant dat het bedrijf sterk gefocust blijft op het leiden van de energietransitie. "We moeten Shell hervormen om de uitvoering van onze strategie mogelijk te maken."

Topman Ben van Beurden heeft eerder gezegd dat investeringen in biobrandstoffen en zonne-energie "moeten versnellen". Het bedrijf heeft de ambitie om de zogeheten CO2-intensiteit van de energieproducten die het verkoopt in 2050 gehalveerd te hebben. Daartoe wil het bedrijf steeds meer gaan investeren in energie uit hernieuwbare bronnen als zon en wind en bijvoorbeeld ook in het afvangen van het broeikasgas. Tegelijkertijd zei Van Beurden dat het bedrijf zijn gasdivisie gaat uitbreiden en dat olie voor veel inkomsten blijft zorgen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A

Gerelateerd

Reacties

49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Jake90 8 december 2020 20:52
  quote:

  Franfran1000 schreef op 8 december 2020 20:36:


  Volgens mij vergeten mensen dat voor dit soort toekomstdromerij/spielerei er wel eerst geld verdiend moet worden.


  Nee, er moet geld verdiend worden en met dat verdiende geld moet geinvesteerd worden in toekomstige ROI. Shell heeft dit onvoldoende gedaan en begeeft zich nu op het punt dat er uberhaupt geen centen meer binnenkomen. In strategische termen: Shell bevind zich halverwege de "S-curve" en moet zien de S af te maken. Daar hoort investeren in de toekomstige win(s)d (winst) bij!
 2. AC Cobra 8 december 2020 21:33
  Ze willen vast wel, maar wind- en zonne-energie projecten zijn alleen winstgevend door de (tijdelijke) subsidies en de stimulerende maatregelen van overheden. Er is geen droog brood mee te verdienen, om de simpele reden dat het geen alternatief is voor fossiele brandstoffen. Als we met deze technieken straks 20% kunnen opwekken van de totale energiebehoefte, dan mogen we onze handen dichtknijpen. Wat gaan we met die andere 80% doen?
 3. forum rang 7 Makita 8 december 2020 21:40
  Energieopslag is het probleem. De zon schijnt in de zomer, de kachel moet aan in de winter. Waar blijft de energie in de tussentijd? Waterstof? Dan 4 maal meer energie nodig dan bij direct gebruik. Ook ons net kan het niet eens aan. Dus gas blijven gebruiken svp, er zijn landen in de EU die nu ivm milieu overstappen naar gas...
 4. forum rang 7 Makita 8 december 2020 21:50
  quote:

  Brogembank schreef op 8 december 2020 21:40:


  Het klinkt alsof de grote strategie update van Shell nog niet in kannen en kruiken is. dat zou komende periode wel eens voor koersdruk kunnen zorgen net nu RDS een sterke rebound liet zien na een dramatisch jaar...
  Geen goed nieuws imho

  Nee, de strategie is dus juist al wel duidelijk. Een paar GroenLinks wannabees hebben de keuze gekregen om zich hierbij aan te sluiten of niet. Begrijpelijk dat Shell de transitie met gas en olie wil doormaken. Zonder is namelijk dronkemanspraat.
 5. forum rang 6 havik of duif 8 december 2020 23:17
  Het is denk ik meer een groot echo probleem, als je bent aangetrokken om deel te nemen aan beleidvorming en je krijgt uiteindelijk niet jou visie erdoor dan is het verstandiger om naar een andere baan om te zien. Op een wereldconcern als Shell is iedereen te vervangen en draai het bedrijf zonder rimpeling door. Die transitie die gaat er komen maar wel in het juiste tempo.
 6. forum rang 5 aandeeltje! 8 december 2020 23:44
  Als chief groen wil je natuurlijk ook slagen maken en dat gaat dus niet, dus dat kan demotiveren. Shell zal vanuit haar tradionele kasstroom langzaam kunnen migreren. Dat kan best, maar het is een lang proces. Los van die kasstroom, het is zeker belangrijk naar groen te gaan, maar er moeten ook afnemers zijn die de hogere priijzen willen betalen, of er moet veel geld bij vanuit subsidies ed.
  Het is een lange weg!
 7. forum rang 8 ketchup 9 december 2020 07:25
  zonder de interne situatie te kennen, ontgaat mij niet het gevoel dat er wellicht een 'coup' gepleegd werd door de meer " groene-energie " bestuurders binnen Shell , die wellicht dachten gebruik te kunnen maken vanwege de aanslag dit jaar op de beurswaarde en rekenende op sympathie en steun van aandeelhouders om de gevestigde en dominante orde binnen Shell van de Olie en Gas divisies wat meer op een zijspoor te zetten

  een soort van interne paleisrevolutie , die ze verloren hebben en Ja, dan rollen er koppen

  lees eerder in rapporten van analisten dat juist Shell en Total van de Olie majors degenen zijn die juist de omslag wensen te maken van grote Olie en Gas speler naar Energiespeler en dat deze 2 bedrijven juist goed gepositioneerd staan en verder staan in de transitie als een BP of Exxon

  het spreekt voor zichzelf dat dit nog jaren gaat duren en dat de transitie nog miljarden gaat kosten aan investeringen IN en afschrijvingen VAN , nou omdat te kunnen betalen en ook nog eens aandeelhouderswaarde te scheppen voor de lange termijn is een proces en geen korte termijn quick fix operatie , dit is een 5 - 10 jaren plan geen 5 - 10 maanden


49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Royal Dutch Shell A

21,075 15 okt
+0,415 +2,01%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.