Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Miljardendeal in Amerikaanse chipsector

Miljardendeal in Amerikaanse chipsector

NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse chipbedrijf Advanced Micro Devices (AMD) neemt zijn branchegenoot Xilinx over. De deal heeft een waarde van 35 miljard dollar. Geruchten over een overname van Xilinx door AMD deden recent al de ronde.

De samenvoeging met Xilinx geeft AMD meer armslag om de concurrentie met Intel aan te gaan op het gebied van chips voor datacenters. Daarnaast geeft de overname van Xilinx, dat programmeerbare chips voor draadloze netwerken maakt, AMD ook hulp in het betreden van nieuwe markten. Zeker nu veel telecomproviders miljarden uitgeven om of 5G-netwerken te ontwikkelen en uit te rollen.

Xilinx maakt onder meer unieke FPGA-chips. Daarvan kan de functie worden gewijzigd door software, zelfs nadat de chip is geïnstalleerd in een machine. De chips van Xilinx worden vooral gebruikt in telecommunicatieapparatuur, maar de laatste tijd mikt het bedrijf zich ook op producten die geschikt zijn voor datacenters. De andere belangrijke leverancier van geavanceerde FPGA's is Intel, dat zijn marktpositie verwierf door de overname van Altera in 2015.

De overnameprijs van Xilinx wordt volledig voldaan in aandelen. AMD verwacht binnen 18 maanden voor in totaal 300 miljoen dollar aan kostenvoordelen te realiseren. Lisa Su, nu aan het roer van AMD, gaat de combinatie leiden. De baas van Xilinx, Victor Peng, wordt als 'president' verantwoordelijk voor de Xilinx-activiteiten en groeiprojecten. Bij het gecombineerde bedrijf werken circa 13.000 mensen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

ASML Holding 517,900 14:20
+5,200
+1,01%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare