Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Unilever-wet' van GroenLinks naar Kamer, ondanks kritiek

'Unilever-wet' van GroenLinks naar Kamer, ondanks kritiek

DEN HAAG (AFN) - GroenLinks zet de spoedwet door waarmee de partij hoopt te voorkomen dat bedrijven verhuizen naar een land waar geen dividendbelasting wordt geheven en op deze manier belasting ontwijken. Het gaat vooral om de "dividendvlucht" van Unilever die de partij wil tegenhouden. Ondanks flinke kritiek van de Raad van State, stuurt GroenLinks het voorstel naar de Tweede Kamer.

De wet regelt dat aandeelhouders aan wie winst wordt uitgekeerd (dividend) een 'boete' moeten betalen als het bedrijf verhuist naar een land waar er geen sprake is van zo'n dividendtax. Maar GroenLinks-Kamerlid en initiatiefnemer Bart Snels windt er geen doekjes om dat de wet vooral is gericht op één bedrijf. "Mijn boodschap aan Unilever: neem deze wet zeer serieus", schrijft hij op Twitter.

Unilever kondigde al aan dat de voorgenomen verhuizing naar Londen niet zou doorgaan als de wet het zou halen. Het Verenigd Koninkrijk kent geen dividendbelasting. Maar het bedrijf denkt dat het voorstel in strijd is met Europese afspraken en belastingverdragen. De voorbereidingen voor de verhuizing gaan vooralsnog dus gewoon door.

Niet houdbaar

De Raad van State lijkt het daarmee eens te zijn. De kans dat de wet juridisch niet houdbaar is, is volgens de raad "zo groot dat zij invoering van deze exit-heffing niet verantwoord acht".

Volgens Snels zijn de adviezen van de raad deels gebaseerd op onjuiste aannames, bijvoorbeeld over de vraag bij wie de boete terechtkomt. De heffing moet worden betaald door de aandeelhouders, en niet het bedrijf, stelt Snels. "Door de wet op deze punten te verhelderen en aan te scherpen, kan deze nu elke toets doorstaan", zegt het Kamerlid.

Belangrijk moment

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) spreekt van een Raad van State-advies "waar het bloed ongeveer uit druipt. Ik heb nog niet eerder een kritischer Raad van State-rapport gezien in mijn perioden, maar ik ga er eerst even goed naar kijken."

Het indienen van de wet komt op een belangrijk moment. De Britse aandeelhouders stemmen maandag over de voorgenomen verhuizing.

Kansloos

De Tweede Kamer moet de wet van GroenLinks nog bespreken, maar kansloos is het voorstel niet. Naast de oppositie ziet ook een aantal coalitiepartijen wel wat in het plan.

Unilever laat in een reactie weten kennis te nemen van de stap van GroenLinks en gaat bekijken wat de gevolgen voor het bedrijf kunnen zijn. Unilever blijft van mening dat de verhuizing naar Londen in het beste belang is van het bedrijf zelf, de aandeelhouders en andere belanghebbenden.

Lees over dit aandeel ook

  1. 16:00 Gaat Unilever eindelijk de langverwachte sprong omhoog maken?
  2. 09:31 Goede cijfers Unilever

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
UNILEVER PLC

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 9 oktober 2020 14:04
    Wat Snels dus niet begrijpt is dat de aandeelhouders die boete eenvoudig kunnen ontlopen door de Nederlandse aandelen te verkopen en er Britse aandelen voor terug te kopen. Als Unilever nu bereid is om als tegenpartij op te treden (Nederlandse aandelen kopen en intrekken, en die "betalen" met een nieuw Brits aandeel), dan staat deze hele wet buitenspel en is Unilever nog steeds verhuisd. Ik vermoed dat de RvS dit doorziet.
  2. forum rang 5 theo1 9 oktober 2020 14:13
    quote:

    Beursplein 5 schreef op 9 oktober 2020 14:01:

    Zeer terecht.
    Unilever moet zich diep schamen.
    De Nederlandse directieleden zijn landverraders.

    Daar heeft het helemaal niks mee te maken. Het is belangrijk in het oog te houden dat Unilever al een Britse identiteit heeft. Ze verhuizen dus niet echt, ze geven alleen één van hun twee identiteiten op. Als kiezen voor het VK landverraad is tegen Nederland, dan is kiezen voor Nederland net zo goed landverraad tegen het VK. Daar hoorde ik hier niemand over toen het naar Nederland leek te gaan. Maar het is natuurlijk landverraad tegen geen van beiden. Ze hebben een dubbele identiteit om redenen die niet meer aanwezig zijn. Niemand kan ze verbieden één van de twee op te geven. En niemand kan voor hen bepalen welke dat moet zijn. Nederland kan dit gewoon niet tegenhouden. En als ze dat wel doen, moet je niet opkijken als andere landen het gaan blokkeren als er een buitenlands bedrijf zijn hoofdzetel in Nederland wil vestigen omdat dat fiscaal handig is.
  3. Brogembank 9 oktober 2020 14:14
    Als deze "wet" - ik noem het confisqueren - van GL erdoorheen zou komen zou dit op termijn zeer nadelig zijn voor het vestigingsklimaat voor grote bedrijven in NL. Dan zou de vastgoedbubbel in Amsterdam wel eens kunnen klappen... denk niet dat de achterban van GL, de Grachtengordel elite onder leiding van Femke H daar blij van gaan worden...
  4. forum rang 5 theo1 9 oktober 2020 14:16
    quote:

    Brogembank schreef op 9 oktober 2020 14:14:

    Als deze "wet" - ik noem het confisqueren - van GL erdoorheen zou komen zou dit op termijn zeer nadelig zijn voor het vestigingsklimaat voor grote bedrijven in NL. Dan zou de vastgoedbubbel in Amsterdam wel eens kunnen klappen... denk niet dat de achterban van GL, de Grachtengordel elite onder leiding van Femke H daar blij van gaan worden...
    Voor de achterban van GL is symboliek meestal belangrijker dan consequenties.
  5. forum rang 5 theo1 9 oktober 2020 14:19
    quote:

    theo1 schreef op 9 oktober 2020 14:16:

    [...]

    Voor de achterban van GL is symboliek meestal belangrijker dan consequenties. Ze stemmen GL wetende dat die toch niet in de regering komen en dat je op die manier met een goed gevoel op de moral high ground kan gaan staan, in de veilige wetenschap dat daar geen echte consequenties aan vast zitten. De koopman speelt dominee zolang het niks kost. Ze weten natuurlijk donders goed dat deze wet nooit gaat worden aangenomen, maar het punt is gemaakt.
  6. pavl 9 oktober 2020 14:23
    Ik lees nergens dat Nederlandse ingezeten die dividend belasting helemaal niet betalen. In 1e instantie wordt de belasting ingehouden en bij de jaarlijkse belastingaangifte door de fiscus automatisch terugbetaald. Indertijd door het 3 boxen stelsel zo bepaald door prof. Vermeend, want anders zou er 2x belasting geheven worden. De dividend belasting wordt dus alleen door niet ingezetenen betaald die zich hierdoor ernstig gediscrimineerd voelen. Hoeveel vloeit er uiteindelijk netto in de schatkist???
  7. forum rang 7 Kaviaar 9 oktober 2020 14:28
    quote:

    Rowi62 schreef op 9 oktober 2020 13:58:

    Wat ging die Jesse Klaver voor schut gisteren bij OP1. Hij ging er van haperen zelfs. Jongeren en de OP1 interviewers noemden zijn 15 duizend per student een "stem trek stuntje" dat toch nooit zal doorgaan en ook onzin is. Velen zouden het aan hun arme familie leden geven.
    Superdom om met zo’n belachelijk stem trek stuntje te komen. Net zoiets als de € 1000 van Rutte, die de verplegers nu wel gelukkig krijgen. Die hebben ook nog een extra € 1000 tegoed.

    Of geven ze dat geld in Den Haag liever aan Brussel? Aan het geldverslindende Brussel.
  8. Sjonnie2 9 oktober 2020 15:00
    Ik dacht dat het niet gekker kon toen ik de foto zag van Jesse Klaver in z'n eikeltjes pyama maar hij is nu echt de weg kwijt met z'n Unilever wet en iedere jongere op z'n 18e 10.000 euro te geven.
    Iedereen weet toch ondertussen wel hoe desastreus het Groenlinks beleid in Amsterdam uitpakt en dat de 10.000 euro grap de rijkere belastingbetaler 2,2 miljard euro gaat kosten.
    Jesse probeert een soort van Robin Hood te spelen maar droom maar lekker verder in je eikeltjes pyama.
    En Jesse, je hoeft echt niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn.....

  9. JBL_0123 9 oktober 2020 15:30
    GroenLinkse commies zouden moeten leren dat het meer voldoening geeft om te leren en kunnen vissen dan om telkens het handje te moeten openhouden om een vis te krijgen! Geef scholieren alle munitie om om te gaan met de geneugden van onze financiële markten ipv het uit de zakken te halen van anderen en uit te delen.
  10. forum rang 7 ffff 9 oktober 2020 16:01
    Heldere, duidelijke postings Theo ! Dank daarvoor. Ik woon in Luxemburg en betaal al heel wat jaren 15 procent dividendbelasting aan Nederland. En natuurlijk vraagt een mens zich af: kan dat niet zonder dividendbelasting. Bij Unilever zijn ze dan eindelijk gaan beseffen dat je als multinational best wel aan fiscale optimalisatie mag doen.

    Nu Royal Dutch Shell, Philips, ASML en waarom ook niet nog wat andere AEX- aandelen.

    Net zolang tot men gaat beseffen dat het voorkomen van het schrappen van de dividendbelasting, pakweg ruim twee jaar geleden, uiteindelijk toch niet zo'n slimme zet was.

    Hoe was he ook al weer? Water zoekt altijd het laagste punt op. Beleggers, zeker de grote beleggers, dat land en die constructie, die het meest rendeert.

    Peter
  11. [verwijderd] 9 oktober 2020 17:00
    Ja heel simpel Europa wil economische gelijkheid creeren als een stukadoor alles glad en gelijk te strijken dus wie er een potje van maakt wordt beloond en wie productief is en winst maakt wordt gestrafd

    Ook bankiers redden heeft geen zin want die nemen nog grotere risico's omdat ze weten dat ze gered worden. Als land hebben we niks meer te kiezen want Rutte heeft ons allang al verkocht aan Europa en papieren getekend. Ja als je wat te kiezen hebt VK of EU dan kan ik ze geen ongelijk geven
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

UNILEVER PLC

47,590 17:35
+2,630 +5,85%
Premium

Gaat Unilever eindelijk de langverwachte sprong omhoog maken?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links