Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

KLM bereikt ook met piloten akkoord over reorganisatie

KLM bereikt ook met piloten akkoord over reorganisatie

AMSTELVEEN (AFN) - KLM heeft nu ook met zijn piloten overeenstemming bereikt over de reorganisatieplannen bij de luchtvaartmaatschappij. Daardoor is het bedrijf er nu met alle vakbonden op hoofdlijnen uit en lijkt KLM voorlopig gered. Het plan waarin de arbeidsvoorwaarden worden versoberd, is donderdagavond direct naar het ministerie van Financiën gestuurd.

KLM moest donderdag nog een plan inleveren in Den Haag om over de volledige door de overheid beloofde miljardensteun te kunnen beschikken. Minister Wopke Hoekstra benadrukte de deadline donderdagochtend nog. Als het personeel niet zou instemmen met loonoffers en ontslagen, was faillissement volgens de minister de enige andere optie. Door de coronacrisis stond de maatschappij op omvallen.

Eerder op de dag lukte het al om deals te sluiten met de vakbonden voor het cabinepersoneel en het grondpersoneel. De piloten waren de enige beroepsgroep met wie KLM het nog niet eens was geworden. Zij behoorden net als bijvoorbeeld het management tot de hogere inkomens bij KLM en moesten ook het meeste inleveren. Een van de onderhandelaars van KLM gaf in de loop van de dag aan dat het lastige gesprekken waren.

Werkrusttijden

President Willem Schmid van pilotenvakbond VNV geeft aan dat de piloten zich heel goed realiseerden dat al het personeel een bijdrage moest leveren. Maar dat kostte wel tijd, benadrukt hij. De VNV heeft met KLM niet alleen afspraken gemaakt over een loonoffer. Ook ging het bijvoorbeeld over de werkrusttijden.

KLM had met de bonden voor grond- en cabinepersoneel afgesproken dat medewerkers die tot één keer modaal verdienen er nog iets op vooruitgaan. Personeel dat anderhalf keer modaal verdient, hoeft geen salaris in te leveren maar krijgt ook niet de in eerdere cao's afgesproken loonsverhoging.

Sociaal plan

"De maatregelen zijn ingrijpend en pijnlijk voor alle KLM’ers maar noodzakelijk", laat KLM-topman Pieter Elbers na afloop weten. KLM kondigde in de zomer al aan duizenden personeelsleden te ontslaan om te bezuinigen. Aan het eind van het jaar zal KLM zo’n 4500 mensen minder in dienst hebben dan voor de coronacrisis. Verdere banenreducties worden bovendien niet uitgesloten, "gezien de omvang en diepte van de crisis".

KLM heeft met de grond- en cabinebonden ook overeenstemming bereikt over het sociaal plan. Voor de piloten voorzagen bestaande cao-afspraken hier reeds in. Daarnaast zal KLM zijn Vrijwillige Vertrekregeling bij bepaalde afdelingen weer gericht openstellen om zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 03 apr IATA: luchtvrachtvervoer blijft goed groeien 1
  2. 12 mrt Air France-KLM behoort tot de laagst gewaardeerde aandelen in Nederland

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 SpecuKlaas 2 oktober 2020 09:01
    Dit laat maar weer eens echt zien hoe diep deze uitzonderlijke crisis er in hankt. Afgelopen jaren waren er toch nog mooie maar moeizaan verkregen winsten en nu feitelijk technisch failliet. Onvoorstelbaar toch ?! Allemaal de schouders w er onder en overleven. Maar hoe lang houden we dit vol ?

    Gisteren op het nieuws ook weer dat de gemiddelde corona overlden vrouw 84 en de man 80 jaar is geworden met al 1 of meer onderliggende ziekte verschijnselen. Waarzijn we mee bezig denk ik dan. Je zal daardoor maar als jong gezin op straat komen te staan. Kan me de frustraties steeds meer voorstellen.
  2. Cloverleaf 2 oktober 2020 10:19
    Met dit offer gaat KLM het nooit redden. Een offer voor de bühne.
    Structureel veels te hoge loonkosten. Verre van "markt" conform. Van een markt is geen sprake aangezien er niet rechtstreeks op die functie's gesolliciteerd kan worden.
    Eigenlijk is er niets veranderd. Slechts een overdreven extraatje wordt ingehouden.De lading dekt bij lange na niet de rente van de lening. Komt niet eens in de buurt.
    Uitstel van excecutie.

  3. [verwijderd] 2 oktober 2020 10:40
    quote:

    Cloverleaf schreef op 2 oktober 2020 10:19:

    Met dit offer gaat KLM het nooit redden. Een offer voor de bühne.
    Structureel veels te hoge loonkosten. Verre van "markt" conform. Van een markt is geen sprake aangezien er niet rechtstreeks op die functie's gesolliciteerd kan worden.
    Eigenlijk is er niets veranderd. Slechts een overdreven extraatje wordt ingehouden.De lading dekt bij lange na niet de rente van de lening. Komt niet eens in de buurt.
    Uitstel van excecutie.

    Wederom een echte IEX luchtvaartexpert aan het woord....geen verstand van zaken maar wel een overvloed aan gebakken lucht
  4. [verwijderd] 2 oktober 2020 15:12
    Ik zie geen (!) concrete offers van piloten. Die zijn echt enorm overbetaald voor de functie. Nog geen enkel sustainable gezond businessmodel zonder waterhoofd. Alle sis tijdelijke?? Ik zie niet de ernst in dit zogenaamde loonoffer. De afspraken maken mij nu switchen naar een faillissement...geen belastinggeld naar dit bedrijf. De alliantie met de Fransen is ook al een enorm probleem. 2 vliegen in een klap.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Air France-KLM

9,664 09:52
-0,216 -2,19%
Premium

Air France-KLM behoort tot de laagst gewaardeerde aandelen in Nederland

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links