Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

'Starbucks Europa keerde fors uit aan moeder ondanks winstval'

'Starbucks Europa keerde fors uit aan moeder ondanks winstval'

LONDEN (AFN) - De Europese tak van koffieketen Starbucks heeft vorig jaar 175 miljoen dollar aan dividend overgemaakt naar het moederbedrijf ondanks een daling van de winst met 99 procent. Dat laatste was weer het gevolg van stevige investeringen in nieuwe concepten, zo meldde de Britse zakenkrant Financial Times. Ten opzichte van een jaar eerder was de uitkering aan het moederbedrijf de helft minder dan een jaar eerder.

Starbucks publiceerde onlangs de jaarrekening over 2019. Daaruit kwam naar voren dat de Europese tak goed was voor een winst voor belastingen van 600.000 dollar. Dat was een jaar eerder nog 99,5 miljoen dollar. Starbucks stak onder meer geld in de herstructurering van filialen. Zaken die ondermaats presteerden werden gesloten en verder werd geïnvesteerd in nieuwe formats. Ook de verhuizing van het Europese hoofdkantoor van Amsterdam naar Londen zadelde Starbucks op met 33 miljoen dollar aan kosten.

Door de coronacrisis wordt de herstructurering van Starbucks versneld uitgevoerd. Vanaf 2018 was het bedrijf al begonnen om de traditionele koffiezaken om te bouwen naar drive-througs en afhaalcafés. Begin april sloten 86 procent van de zaken in Europa vanwege lockdownmaatregelen verplicht hun deuren. Eind mei was iets meer dan de helft weer open.

Drive-throughs

De verkopen nu zijn op een niveau van 60 procent in vergelijking met vorig jaar. Bij de drive-throughs is volgens Starbucks wel een "uitzonderlijke groei" te zien. Volgens de keten heeft de pandemie deze trend alleen maar versneld. Om de crisis het hoofd te bieden maakte Starbucks gebruik van steunmaatregelen. Verder wil het bedrijf onderhandelingen met verhuurders voeren over huurkortingen. Ontslagen zijn volgens het bedrijf niet aan de orde.

Starbucks, dat in 1998 in Europa zijn eerste zaak opende, heeft nu ongeveer 3500 winkels in 43 landen in de regio.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Starbucks Corp

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. Pannenkoek1979 17 september 2020 10:13
  het zal vast aan mij liggen, maar ik vind Starbucks echt de meest armoedige tent aller tijden, nòg erger dan McDonalds. Maar goed, er wordt serieus geharkt, zal dus aan mij liggen.
  Hopelijk ontwikkeld de mensheid zich nog eens wat verder en ziet men dat dit soort ketens, net als bedrijven als Action, de doodsteek voor onze samenleving zijn. De meest goedkope zooi de hele wereld rondslepen om tegen torenhoge marges als disposable te verkopen. En de maatschappij maar klagen dat verduurzamen zo duur is.....
  Misschien is het slimmer het probleem op te lossen in plaats van de puin duur op te ruimen!
 2. forum rang 9 Wilbar 17 september 2020 12:06
  quote:

  FlashHenk schreef op 17 september 2020 11:37:


  [...]

  Nou ja, belast... U bent wel erg optimistisch. Starbucks is een notoire belastingontwijker.

  Maar dat mag toch? Dat mag u ook. Iedereen mag er naar streven alleen de belasting te hoeven betalen waartoe hij/zij wettelijk verplicht is.
 3. forum rang 4 FlashHenk 17 september 2020 13:43
  quote:

  Wilbar schreef op 17 september 2020 12:06:


  [...]
  Maar dat mag toch? Dat mag u ook. Iedereen mag er naar streven alleen de belasting te hoeven betalen waartoe hij/zij wettelijk verplicht is.


  Nee, dat mag ik niet. Het idee van gelijke monniken, gelijke kappen is een totale farce.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Starbucks Corp

113,680 27 sep
-0,430 -0,38%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links