Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX fors omlaag na techuitverkoop op Wall Street

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een flink verlies het weekend ingegaan, onder druk van een verdere uitverkoop van techaandelen op Wall Street. Ook elders in Europa waren rode cijfers te zien. Op het Damrak moesten vooral de chipfondsen het ontgelden omdat zij gevoelig zijn voor de gang van zaken in de Amerikaanse technologiesector. Financiële fondsen waren in trek, mede dankzij fusienieuws in de Spaanse bankensector.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 1,7 procent lager op 540,27 punten. De MidKap verloor 1,2 procent tot 793,00 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt daalden tot 1,7 procent.

Chiptoeleverancier ASMI en chipmachinefabrikant ASML stonden bij de grootste dalers in de hoofdindex met minnen tot 7,1 procent. In de MidKap bungelde chipdienstverlener Besi onderaan met een min van 6,5 procent. In Parijs werd chipproducent STMicroelectronics 2,3 procent lager gezet. Het Duitse chipconcern Infineon Technologies wist de schade beperkt te houden met een min van 0,5 procent in Frankfurt.

Just Eat Takeaway

ABN AMRO en ING stonden bij de sterkste stijgers in de AEX met winsten tot 3,3 procent. De Spaanse banken deden het nog beter. Caixabank en Bankia stegen 12,4 procent en bijna 33 procent in Madrid. De twee grote banken voeren gesprekken over een mogelijke samensmelting. Concurrenten Santander en BBVA wonnen tot 5,2 procent. In Parijs klommen de Franse banken BNP Paribas en Crédit Agricole tot 3 procent.

Just Eat Takeaway leverde 2,6 procent in. Het maaltijdbestelbedrijf heeft alle goedkeuringen gekregen van de toezichthouders voor de overname van de Amerikaanse branchegenoot Grubhub. Met de deal, die volledig in aandelen wordt afgehandeld, is 7,3 miljard dollar gemoeid.

GrandVision

GrandVision verloor 1,9 procent. Brillenreus EssilorLuxottica (min 1,8 procent) wil nog altijd inzage in bedrijfsgevoelige informatie van Pearle en Eyewish-moeder GrandVision en diens eigenaar HAL (plus 0,5 procent). De Frans-Italiaanse onderneming gaat in beroep tegen de beslissing van de rechter in Rotterdam. Die vond het eerder niet noodzakelijk dat EssilorLuxottica, dat ook aan een overname van GrandVision werkt, inzage kreeg.

Op de lokale markt steeg Marel 2,3 procent. De IJslandse maker van vlees- en visverwerkende machines neemt de Duitse snijspecialist Treif Maschinenbau over. In Dublin klom Ryanair 3,7 procent. De budgetmaatschappij haalde zo'n 400 miljoen euro op met de uitgifte van aandelen om aan haar schuldverplichtingen te voldoen.

De euro noteerde op 1,1814 dollar tegen 1,1827 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,4 procent goedkoper op 40,33 dollar. Brentolie daalde 2,2 procent in prijs, tot 43,10 dollar per vat.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
NY-DJ-Industrial Avg

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. Patience 4 september 2020 18:22
  Hoe vaak laten jullie je naaien als klein belegger wat denk je dat apple tesla heeft gedaan gesplitst zodat jullie denken goedkoop in te kunnen stappen en als jullie als klein belegger gaan kopen laten ze het in elkaar vallen zodat jullie weer met verlies gaan verkopen doei cash en je bent weer gefopt. en de iex nieuws doet er nog een schep boven op met misleidend nieuws.
 2. Mrx77 4 september 2020 18:28
  Onze fondsen dalen totaal niet in lijn met branchegenoten. Onze analisten praten het continue goed met dollar praatjes en samenstelling aex etc..hoe leg je dit uit, wat ik hierboven lees voor onze it fondsen versus europese it fondsen:
  Chiptoeleverancier ASMI en chipmachinefabrikant ASML stonden bij de grootste dalers in de hoofdindex met minnen tot 7,1 procent. In de MidKap bungelde chipdienstverlener Besi onderaan met een min van 6,5 procent. In Parijs werd chipproducent STMicroelectronics 2,3 procent lager gezet. Het Duitse chipconcern Infineon Technologies wist de schade beperkt te houden met een min van 0,5 procent in Frankfurt.
 3. Mrx77 4 september 2020 18:35
  Aex bijna 20 procent gecrasht vanaf vorige top en nasfaq en wallstreet dalen nu pas maar 2 dagen..en wij dalen evengoed zelfs nog harder mee. Helaas is het feestje vd ATH op wallstreet aan ons neus al wekenlang aan ons jeus voorbij gegaan maar we moeten wel meebloeden met wallstreet wegens hun winstnemingen, hoewel wij verliesnemen.
 4. forum rang 6 jonas 4 september 2020 19:28
  Patience niet verplicht de kleine belegger tot dit toch?

  "als jullie als klein belegger gaan kopen laten ze het in elkaar vallen zodat jullie weer met verlies gaan verkopen doei cash en je bent weer gefopt. "

  Heb vandaag gewoon wat onder meer Prosus bijgekocht en ach ja in dat JDE Peets eerste aankoop gedaan bij 4% gezakt. Ja je moet niet te snel zenuwachtig zijn. Meestal komt het als je wat naar fundamenten kijkt wel weer goed. Soms helaas niet (Imtech) en ja dan is het wegwezen en verlies nemen.

  Groet, Jonas
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 18:05
  719,67
  -0,62% -4,51
 2. 0,00
  0,00% 0,00

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links