Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Federal Reserve blijft Amerikaanse economie ondersteunen

Federal Reserve blijft Amerikaanse economie ondersteunen

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De Federal Reserve belooft opnieuw alle mogelijke middelen te gebruiken om de Amerikaanse economie te ondersteunen om de coronacrisis door te komen. Vooralsnog vindt de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten het evenwel niet nodig om zijn belangrijkste rentetarief te wijzigen. Wel heeft de Fed bepaalde steun via repo-transacties alvast verlengd tot 31 maart volgend jaar.

Op de financiële markten was al voorzien dat het rentetarief, dat al enige tijd dicht bij nul staat, ongemoeid zou worden gelaten. De centralebankiers lijken af te wachten met wat voor steunmaatregelen de politiek op de proppen komt, nu de coronapandemie voortwoekert in delen van de VS. In het Amerikaanse Congres wordt al enige tijd gepraat over een nieuw steunplan voor de economie, maar de Republikeinen en Democraten zijn er nog niet uit.

"Het pad van de economie hangt sterk af van het verloop van de virusuitbraak", stellen de beleidsmakers van de Fed in een toelichting op hun rentebesluit. Volgens hen zijn er inmiddels weer kleine verbeteringen te zien als het gaat om de economische bedrijvigheid en de werkgelegenheid in de VS, nadat afgelopen maanden miljoenen Amerikanen op straat kwamen te staan en gedwongen werden om een uitkering aan te vragen. Maar de situatie is nog altijd aanzienlijk slechter dan voor de crisis.

Sterkste krimp ooit

Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell heeft de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal waarschijnlijk de sterkste krimp ooit doorgemaakt. Later deze week wordt daarover meer duidelijk. De Amerikaanse overheid komt donderdagmiddag (Nederlandse tijd) met een eerste raming van de economische ontwikkelingen in de afgelopen maanden. Powell denkt verder dat een volledig economisch herstel niet mogelijk is zolang mensen zich nog niet veilig voelen. Dat het aantal virusbesmettingen nu weer omhoog gaat, drukt volgens hem op de economie.

De Fed pompt al geruime tijd zeer veel geld in de Amerikaanse economie, onder meer door het opkopen van Amerikaanse staatsleningen en bedrijfsobligaties. Ook kunnen onder meer banken en overheden gebruik maken van goedkope kredieten bij de Fed. Onlangs werd de looptijd van het merendeel van de stimuleringsprogramma's al verlengd. De enorme hoeveelheid monetaire financiering wordt er deels voor verantwoordelijk gehouden dat de aandelenbeurzen tijdens de coronacrisis door zijn gestegen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Jopie1962 29 juli 2020 20:46
    quote:

    fred 58 schreef op 29 juli 2020 20:35:

    Kunnen ze ooit nog stoppen met stimuleren??
    Waarom zouden ze? Fiat geld hoeft niet eens geprint te worden, je typt gewoon in hoeveel je nodig hebt.

    Wel lullig als je voor die fop-dollars moet werken, terwijl velen ze gewoon toegeworpen krijgen.
  2. Henri Nostradamus 29 juli 2020 21:44
    Goud gaat naar de koers van S&P nu - dus fors hoger. Toen goud op 361 stond (ooit) stond deS&P ook op 361. Die pariteit gaan we nog dit jaar weer zien. Overigens verwacht ik zeer binnenkort (sep) een flinke klap voor aandelen waarbij de dip van 23 maart in het niet valt. Pariteit zou dus ergens tussen 2000 en 3000 bereikt kunnen worden. Ik verwacht rond 2600. Pas op met Kon.Olie zal een vd zwaarst getroffen fondsen zijn. HN
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links