Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Eerste veiling van 5G-frequenties levert 1,23 miljard euro op

Eerste veiling van 5G-frequenties levert 1,23 miljard euro op

DEN HAAG (AFN) - De eerste veiling van 5G-frequenties voor supersnel mobiel internet heeft 1,23 miljard euro opgebracht. Dat is meer dan verwacht, zei staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) dinsdag.

Het kabinet wilde zeker 914 miljoen euro ophalen met de veiling. De drie grote telecomproviders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile hebben frequenties in de wacht gesleept. Zij waren ook de enige partijen die tot de veiling waren toegelaten.

KPN betaalde 416 miljoen euro voor een aantal frequenties. "We zijn tevreden over de uitkomst van de veiling. We hebben een aantrekkelijke combinatie van frequentielicenties verkregen voor een periode van 20 jaar tegen een redelijke prijs, gezien de door de overheid vastgestelde minimumprijs", aldus KPN-topman Joost Farwerck.

Gevoelig onderwerp

De veiling is een politiek gevoelig onderwerp, omdat de vrees bestaat dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarbij wordt vooral gedacht aan apparatuur van Huawei uit China.

Het kabinet heeft daarom extra eisen gesteld aan telecomproviders. Zij kunnen nog niet aan de slag met de bouw van het 5G-netwerk. Het kabinet is nog bezig met een "uitgebreide analyse" met welke leveranciers van 5G-netwerkapparatuur ze mogen werken. Na de zomer komt het kabinet hierover met een update.

Leveranciers

Keijzer kan leveranciers van de technologie zoals Huawei aanwijzen als niet betrouwbaar. Die mogen dan geen apparatuur leveren aan de drie telecombedrijven. "Zover ben ik nog niet", zei Keijzer.

Geen enkel bedrijf mag beschikken over meer dan 40 procent van de totale beschikbare frequentieruimte, huidige en nieuwe vergunningen meegerekend. Ook moeten ze zorgen dat 98 procent van de gemeenten gedekt zijn met hun 5G.

Veilig

Supersnel mobiel internet moet als aanjager dienen voor nieuwe technologieën als autonoom rijden van voertuigen en kunstmatige intelligentie. Ook is het minder storingsgevoelig. Er wordt in Nederland al geëxperimenteerd met 5G.

Staatssecretaris Keijzer benadrukte dat 5G veilig voor mensen is. "We hanteren strenge blootstellingslimieten." Ook wordt steeds de laatste stand van de wetenschap op dit vlak in de gaten gehouden, zei ze. Critici zeggen dat er gezondheidsrisico's zijn verbonden aan 5G.

Nieuwe veiling

Er waren op de drie frequentiebanden (700, 1400 en 2100 megahertz) in totaal 26 vergunningen met een looptijd van twintig jaar te verdelen. De veiling begon op 29 juni. Er waren 90 biedrondes.

Begin 2022 volgt een nieuwe veiling. Dan gaat het om de 3,5 gigahertz-band. Volgens deskundigen zijn die frequenties geschikter voor het behalen van de hoge snelheden die bij 5G worden beloofd.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KPN

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Beursplein 5 21 juli 2020 19:03
  Geen enkel onderzoek naar gezondheidseffecten

  Vertegenwoordigers van de telecomindustrie-industrie in de V.S. hebben toegegeven dat er nog geen enkel onderzoek beschikbaar is dat aangeeft dat 5G-technologie veilig zou zijn. Er zijn ook geen voorafgaande medisch-biologische onderzoeken geweest naar mogelijke gezondheidsverstorende invloeden van de gebruikte MM-golven [9]. En in Europa is het al niet beter. Het aantal onderzoeken naar biologische en gezondheidseffecten van de hogere 5G-frequenties staat op dit moment op nul.
 2. forum rang 4 Beursplein 5 21 juli 2020 19:14
  Slovenie: Uitrol 5G tijdelijk stopgezet i.v.m. mogelijke gezondheids- en milieuproblemen.

  maandag, 24 februari 2020 - Categorie: Berichten Internationaal

  Bron: toknow.uk/5g-moratorium-slovenia-votes-for-life-at-least-for-now/
  31 jan. 2020

  De uitrol van 5G in Slovenië is tijdelijk stopgezet i.v.m. mogelijke gezondheids- en milieuproblemen. Op 10 maart wordt er in het 'Slovenia National Council' (onze Eerste Kamer) een volle dag besteed om deze problemen met specialisten te bespreken. Dit zal op de nationale TV worden uitgezonden.
 3. forum rang 4 erjee-ff 21 juli 2020 19:33
  quote:

  Beursplein 5 schreef op 21 juli 2020 18:56:


  Dit is overbodige onzin. 5G is slecht voor de gezondheid.

  Boycot 5G


  Goede grap. Er is geen enkele serieuze wetenschappelijke studie die aangetoond heeft dat 5G slecht voor de gezondheid is.

  Wellicht is hier een uitzondering op, het zou wel eens slecht voor de financiële gezondheid kunnen zijn... uiteindelijk worden die miljarden gewoon door de consument betaald, namelijk.
 4. Sebasssss 21 juli 2020 22:21
  quote:

  Beursplein 5 schreef op 21 juli 2020 19:14:


  Slovenie: Uitrol 5G tijdelijk stopgezet i.v.m. mogelijke gezondheids- en milieuproblemen.

  Bron: toknow.uk/5g-moratorium-slovenia-votes-for-life-at-least-for-now/
  31 jan. 2020  Ik heb altijd geleerd op de uni dat je betrouwbare bronnen moet gebruiken. Dit is er duidelijk niet een. Prima als je tegen bent, ieder zijn ding, maar onderbouw het alsjeblieft goed.

  Fijne avond!

11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

KPN Koninklijke

2,788 13:04
+0,014 +0,50%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links