Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verhuizing hoofdkantoor Shell is 'een optie'

Verhuizing hoofdkantoor Shell is 'een optie'

DEN HAAG (AFN) - Het vertrek van het hoofdkantoor van Shell uit Nederland is een van de oplossingen om een einde te maken aan de dubbele aandelenstructuur waarmee het bedrijf te maken heeft. Dat bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van een interview met Ben van Beurden in het FD, waarin de Shell-bestuursvoorzitter die optie openhoudt. Al benadrukt de Shell-woordvoerder, net als Van Beurden, dat er geen concrete plannen zijn om het Nederlandse hoofdkantoor te schrappen.

Van Beurden zegt in het FD-interview na te denken over een verhuizing omdat het plan van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen definitief van tafel is. Hierdoor valt de Britse energiereus onder twee belastingregimes en is het gedwongen twee soorten aandelen uit te geven. De dividendbelasting in het Verenigd Koninkrijk staat namelijk al jarenlang op nul.

Shell ziet deze 'duale structuur' als een beperking en wil daar al geruime tijd vanaf. Dat is de reden dat het bedrijf nadenkt over oplossingen voor dit probleem. "Een van die oplossingen zou inderdaad een vertrek uit Nederland kunnen zijn. Maar concrete plannen daartoe zijn er niet", aldus de woordvoerder.

Een eventueel vertrek van Shell zou betekenen dat twee van de grootste bedrijven in Nederland hun hoofdkantoor uit Nederland halen. Een maand geleden kondigde Unilever, een multinational met dezelfde Brits-Nederlandse wortels, aan naar Londen te willen verhuizen, al ontkent het bedrijf dat de dividendbelasting hiermee te maken heeft.

Lees over dit aandeel ook

  1. 15 apr Video: correctie in aandeel Shell
  2. 03 apr Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

106 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Franfran1000 4 juli 2020 11:05
    quote:

    Winterspons schreef op 4 juli 2020 10:52:

    Met dank aan de linkse politiek. Wie is de volgende?
    Ach geen enkel probleem lijkt me. Enkel wat loonbelasting van wat medewerkers op het Nederlandse hoofdkantoor zal gemist gaan worden. Peanuts.

    Tankstations en productiefaciliteiten zal Shell in Nederland wel aanhouden. Gelukkig krijgt de Nederlandse overheid nog het nodige via accijns binnen, maar dat loopt natuurlijk via de burger. Verder heeft Shell een waardeloze belastingmoraal. Ze ontwijkt, ik zie het eerder als ontduiken, de winstbelasting. Schaf vooral de dividendbelasting niet af. Hiermee komt nog iets in het laatje. Dit soort bedrijven kan Nederland als kiespijn missen. Waardeloze mentaliteit.
  2. forum rang 6 Daan 008 4 juli 2020 11:33

    Menig groot bedrijf heeft eerst nog forse investeringen gedaan om vervolgens toch nog te verhuizen.
    Het hoofdkwartier weg dat betekend op termijn wederom zoveel werklozen er bij.
    Mensen zonder werk zorgen voor extra belastingen.
    Belastingen zorgen ervoor dat de welstand van iedereen omlaag gaat.

    GB is bezig om door extra voordelen veel bedrijven naar daar te lokken.
    Dat dit ten kosten gaat van het eigen volk dat telt daar niet.
    Bekijk de gevolgen voor de gewone mensen ten tijden dat de ijzeren lady (Margaret Thatcher) premier was.
  3. [verwijderd] 4 juli 2020 11:46
    Ik vind dit echt lachen .

    Als England de EU zou verlaten zou het het licht daar uit gaan en zouden vele grote bedrijven England gaan verlaten en mogelijk naar Nederland vertrekken. De grootste doem scenarios werden over de bevolking uitgestrooid om ons te ontmoedigen de Engelsen te volgen en zie nu wat er gebeurd .... het tegenovergestelde, grote multinationals vertrekken naar England !!

    Zij die nog steeds niet de EU willen verlaten zijn domme volgzame schapen die niet verder kunnen kijken dan hun beurs winst die niets meer te maken heeft met de werkelijke economie maar alleen stijgt op al het waardeloze geld wat de ECB steeds maar weer in de markt MOET zetten willen bedrijven niet de een na de andere omvallen.... we zijn ZOMBIE bedrijven in stand aan het houden wat uiteindelijk tot een complete collaps zal leiden van beurzen maar ook van de Euro. En daar vervliegt al je gemaakte winst. Hyperinflatie zal ontstaan, huizenmarkt stort totaal in beurzen verliezen 95% van hun waarden en al u spaargeld is geconfisqueerd door de banken.

    Veel succes met de dictatuur die EU heet die onze pensioenen overhevelen naar de Zuidelijke landen die nu al failliet zijn en door ons ( Noordelijke landen) overeind moet worden gehouden wat uiteindelijk wel eens tot een oorlog zou kunnen leiden tussen Zuid en Noord Europa.
  4. forum rang 7 jan de vakman 4 juli 2020 11:46
    Shelletje had die britse gasdivisie niet moeten kopen,dat is een zeer zwaar blok aan hun been,ze moeten het salaris van topper ben van beurden tenminste halveren,want die heeft zijn handtekening onder die drama aankoop gezet en dat is niet zijn enige blunder,shell is een kei in het starten van mega dure projekten,die ze halverwege de rit met zeer hoge kosten moeten stoppen,miljarden gaan er om den haverklap verloren,het lijkt bam wel,dat is ook de reden waarom shell als enig groot fonds alleen maar achteruit boert,terwijl heineken bijv in de zelfde tijd vervierdubbeld is,shelletje; smijt een hoop van die manke toppers er uit en ga eens echt vernieuwen!!
    Van de week leek ik maxje wel weer vergeleken de aex,die pluste 1,6%,maar mijn bolide racete naar +5,2%,opnieuw maakte mijn Al Snel Meer Idool zijn naam briljant waar;+6,98%,ook pharmpje kwam overtuigend uit de startblokken+6,79%,nu amerika alle gilead medicijnen heeft opgekocht en sanofi met haar reuma medicijn tegen corona chraste,gaan de kansen voor pharming heel dik omhoog,ik heb veel moed op het suksesvol inzetten van ruconest tegen corona,het medicijn werkt tegen 1 van de gevaarlijkste kanten van corona;longzwellingen,het kon wel eens dikke pret worden!!
    Besi kon zelfs aperammetje niet vloeren,maar dat komt natuurlijk omdat mijn max nog een mondkapje moet dragen,dat werkt remmend,maar als die gehate dingen de vuilbak in kunnen zal het wel gaan gebeuren,mittal scoorde trouwers op nummer 1,dat gebeurd ook niet zoveel!!
    Vandaag nog het 1 en ander klaarmaken voor Dalm,want je moet de metalen goed scheiden anders krijg je sloopprijs en die is niet hoog,ik heb aperammetje van de week goed geplugd,uitzonderlijk veel rvs ingeleverd;vandaar dat die het niet slecht deed!
    Mijn lieve aardappelschijfjes producenten,de chipboeren zorgen er voor dat ik nu de mooiste orgels van nederland kan bespelen en beluisteren van achter de klavieren,maar nu ook via de stereo van uit de kerkruimte,magnifiek!! eens te meer om maximaal in de chippies te zitten,je kan het zo gek niet bedenken,of ze besturen letterlijk alles!!
    Morgen mogen we voor het eerst weer 1x naar de kerk,ik verlang naar de heerlijke rijke WOORDbedieniing en het heerlijk omlijsten met prachtige Psalmen!!
    Maandag hoop ik dat het beursje de goed begonnen 2e jaarhelft een stevig positief vervolg gaat geven!!SJALOOM!!!
  5. Contrair1975 4 juli 2020 11:50
    quote:

    Franfran1000 schreef op 4 juli 2020 11:05:

    [...]Ach geen enkel probleem lijkt me. Enkel wat loonbelasting van wat medewerkers op het Nederlandse hoofdkantoor zal gemist gaan worden. Peanuts.
    Volgens mij zijn het ruim 100.000 directe en indirecte banen in Nederland. Daar zal natuurlijk een gedeelte wel van in stand blijven, maar "peanuts" is het niet.

    Deze reactie past overigens wel weer goed in de veelal negatieve sfeer die in NL rondom Shell hangt. Weet niet of dat in de UK veel beter dan zijn, maar kan wellicht mee gaan spelen in de uiteindelijke beslissing.
  6. forum rang 5 Kees1 4 juli 2020 11:53
    quote:

    peter545 schreef op 4 juli 2020 11:42:

    Om 'n stuk of tien (vol-automatisch lopende) boekhoudregels zou Shell in het zeer dure Londen een nieuw hoofdkantoor bouwen + nieuw personeel werven?

    Iedereen voelt het al aan z'n water: daar moet iets ánders achter zitten.
    U mag raden wát daar achter zit.
    Brexit.
    Weg uit de EU.
    Zie ook Unilever.
  7. Sukh Baatar 4 juli 2020 11:53
    quote:

    Franfran1000 schreef op 4 juli 2020 11:05:

    [...]

    Ach geen enkel probleem lijkt me. Enkel wat loonbelasting van wat medewerkers op het Nederlandse hoofdkantoor zal gemist gaan worden. Peanuts.

    Tankstations en productiefaciliteiten zal Shell in Nederland wel aanhouden. Gelukkig krijgt de Nederlandse overheid nog het nodige via accijns binnen, maar dat loopt natuurlijk via de burger. Verder heeft Shell een waardeloze belastingmoraal. Ze ontwijkt, ik zie het eerder als ontduiken, de winstbelasting. Schaf vooral de dividendbelasting niet af. Hiermee komt nog iets in het laatje. Dit soort bedrijven kan Nederland als kiespijn missen. Waardeloze mentaliteit.
    Idioot. Trek jouw redenering door en dan zijn er straks nauwelijks nog hoofdkantoren in NL... en daarmee verdwijnen enorm veel top banen… banen die ook weer andere banen opleveren, banen die er voor zorgen dat veel naar Nederland wordt gereisd (meetings etc.). En, weet je wat, er wordt meestal geinvesteerd dicht bij het HQ... denk aan R&D, etc.

    Linkse non-valeurs zoals jij zouden beter bij SP.nl passen.
  8. Sustainable 4 juli 2020 12:04
    quote:

    Franfran1000 schreef op 4 juli 2020 11:05:

    [...]

    Ach geen enkel probleem lijkt me. Enkel wat loonbelasting van wat medewerkers op het Nederlandse hoofdkantoor zal gemist gaan worden. Peanuts.

    Tankstations en productiefaciliteiten zal Shell in Nederland wel aanhouden. Gelukkig krijgt de Nederlandse overheid nog het nodige via accijns binnen, maar dat loopt natuurlijk via de burger. Verder heeft Shell een waardeloze belastingmoraal. Ze ontwijkt, ik zie het eerder als ontduiken, de winstbelasting. Schaf vooral de dividendbelasting niet af. Hiermee komt nog iets in het laatje. Dit soort bedrijven kan Nederland als kiespijn missen. Waardeloze mentaliteit.
    Uw reactie getuigt niet van veel inzicht. Zeer veel hoogopgeleiden zijn voor Shell aan het werk in de ICT, Consultancy en de fiscaal/juridisch takken alsmede de ingenieursbureaus. En deze toeleveranciers zitten in Nederland omdat Shell hier zijn hoofdkantoor met beslissingsentiteiten heeft. Daarnaast wonen vele expats in Den Haag en Amsterdam.

    En van de dividendbelasting blijft weinig meer over met het vertrek van Unilever en de verlaging van het dividend door Shell. De strijd tegen de verlaging van de dividendbelasting was een Pyrrusoverwinning voor links: een gewonnen slag en een verloren oorlog.
  9. forum rang 5 Kees1 4 juli 2020 12:07
    quote:

    Franfran1000 schreef op 4 juli 2020 11:05:

    [...]

    Ach geen enkel probleem lijkt me. Enkel wat loonbelasting van wat medewerkers op het Nederlandse hoofdkantoor zal gemist gaan worden. Peanuts.

    Tankstations en productiefaciliteiten zal Shell in Nederland wel aanhouden. Gelukkig krijgt de Nederlandse overheid nog het nodige via accijns binnen, maar dat loopt natuurlijk via de burger. Verder heeft Shell een waardeloze belastingmoraal. Ze ontwijkt, ik zie het eerder als ontduiken, de winstbelasting. Schaf vooral de dividendbelasting niet af. Hiermee komt nog iets in het laatje. Dit soort bedrijven kan Nederland als kiespijn missen. Waardeloze mentaliteit.
    Weet wel dat de echte beslissingen op de hoofdkantoren worden genomen. Het is cruciaal om hoofdkantoren te hebben. In Belgie is het verlies aan hoofdkantoren verder dan hier. Daar noemt men dat filialisering. Dat woord zegt genoeg. Zonder hoofdkantoor ben je niet meer dan een land waar activiteiten zijn.
    Iets anders is dat er hier door velen gedaan werd alsof de Brexit een ramp zou worden voor het VK. Ik heb dat nooit gedacht. Volgens mij wordt het VK een keiharde en succesvolle concurrent van de EU. De eerste tekenen zijn duidelijk. Denk ook aan Unilever.
  10. Franfran1000 4 juli 2020 12:12
    quote:

    Pechorin schreef op 4 juli 2020 11:53:

    [...]
    Idioot. Trek jouw redenering door en dan zijn er straks nauwelijks nog hoofdkantoren in NL... en daarmee verdwijnen enorm veel top banen… banen die ook weer andere banen opleveren, banen die er voor zorgen dat veel naar Nederland wordt gereisd (meetings etc.). En, weet je wat, er wordt meestal geinvesteerd dicht bij het HQ... denk aan R&D, etc.

    Linkse non-valeurs zoals jij zouden beter bij SP.nl passen.
    Pittige uitspraken man. Wens je veel succes met het afdragen van loonbelasting! 49,50% als toptarief. Als Shell zijn steentje bij zou dragen, zou je namelijk een stuk meer overhouden. Dit soort bedrijven willen enkel profiteren en landen tegen elkaar uitspelen. Shell heeft enorm geprofiteerd van de fantastische infrastructuur, hoogopgeleide bevolking en de door Nederland afgesloten belastingverdragen. Ze willen echter op geen enkele manier bijdragen. Om te kotsen.

    De VVD zegt op te komen voor bedrijven. Laat me niet lachen. Als kleine ondernemer mag jij namelijk wel aftikken om vervolgens weggeconcurreerd te worden door een ontduikende multinational.

    Op dit vlak zie ik een belangrijke rol weggelegd voor de EU. Draag je niet bij en ontduik je, dan mag je als bedrijf ook geen diensten en producten meer in de EU afzetten.

    Wat een moraal heb je. Blijf lekker doorbuffelen.
  11. Sleutel13 4 juli 2020 12:15
    quote:

    Franfran1000 schreef op 4 juli 2020 11:05:

    [...]

    Ach geen enkel probleem lijkt me. Enkel wat loonbelasting van wat medewerkers op het Nederlandse hoofdkantoor zal gemist gaan worden. Peanuts.

    Tankstations en productiefaciliteiten zal Shell in Nederland wel aanhouden. Gelukkig krijgt de Nederlandse overheid nog het nodige via accijns binnen, maar dat loopt natuurlijk via de burger. Verder heeft Shell een waardeloze belastingmoraal. Ze ontwijkt, ik zie het eerder als ontduiken, de winstbelasting. Schaf vooral de dividendbelasting niet af. Hiermee komt nog iets in het laatje. Dit soort bedrijven kan Nederland als kiespijn missen. Waardeloze mentaliteit.
    Leuk, straks een Amsterdamse beurs met bedrijven die niks waard zijn...

    Snap de tegenstrijdige houding van de meeste mensen ook niet. Die zijn doorgaans aan het klagen over de hoge en de dubbele belastingen hier in Nederland maar zodra het aankomt op dividendbelasting dan is het iets wat betaalt moet worden! Dit geldt zowel voor het bedrijf als aandeelhouder zelf.

    Je geeft ook aan dat Shell alleen maar een hoofdkantoortje hier in Nederland heeft. Waarom dan die dividendbelasting die ze moeten afdragen als het bedrijf volgens jou geen faciliterende zaken heeft in Nederland?
  12. forum rang 9 objectief 4 juli 2020 12:32
    quote:

    Sleutel13 schreef op 4 juli 2020 12:15:

    [...]

    Leuk, straks een Amsterdamse beurs met bedrijven die niks waard zijn...

    Snap de tegenstrijdige houding van de meeste mensen ook niet. Die zijn doorgaans aan het klagen over de hoge en de dubbele belastingen hier in Nederland maar zodra het aankomt op dividendbelasting dan is het iets wat betaalt moet worden! Dit geldt zowel voor het bedrijf als aandeelhouder zelf.

    Dat Unilever vertrekt is enkel symbolisch; ze hadden al bijna al het personeel uit Nederland teruggetrokken, dus hun aanwezigheid was enkel nog symbolisch.

    Shell is een ander verhaal; ze hebben jaarlijks miljarden verdiend aan ons aardgas en via subsidies nieuwe projecten mogen uitproberen. En nu vertrekken dat zou schandalig zijn .
  13. [verwijderd] 4 juli 2020 12:52
    De aanstaande verhuizing van RDS is toch goed voor de aandeelhouders, minder fiscus afdrachten= hogere winst=meer dividend.

    Na Unilever gaat RDS, Uniebail op termijn naar Paris, ING naar Londen, de AEX is niets meer dan een MKB-index met dito noteringen.

    De ECB en EU regels slaan te ver door, CEOs gaan collectief hinten op afscheid Amsterdam, ik kan ze geen ongelijk geven.

    Het aandeel RDS kan sterk omhoog als van Beurden gaat leveren....
106 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

33,670 14:11
-0,390 -1,15%
Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links