Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

DNB: ook beleggingsinstelling moet voorzichtig zijn met dividend

AMSTERDAM (AFN) - Beleggingsinstellingen moeten met als banken voorzichtig omspringen met winstuitkeringen en andere beloningen voor aandeelhouders. Die waarschuwing geeft De Nederlandsche Bank (DNB), die toezicht houdt op vermogensbeheerders.

DNB en Europese toezichthouders riepen eerder al verzekeraars en banken op om voorlopig geen dividend uit te keren. De coronacrisis brengt zoveel onzekerheden met zich mee, dat het beter is genoeg kapitaal aan te houden. De buffers moeten zo sterk genoeg blijven voor het geval dat de economische malaise grote impact krijgt op financieel dienstverleners. Ook het inkopen van eigen aandelen, een ander beproefde beloning voor aandeelhouders, werd daarom met klem afgeraden.

Dezelfde overwegingen spelen nu bij beleggingsinstellingen. "DNB vraagt u de strikte noodzaak van dergelijke uitkeringen te heroverwegen", aldus de centrale bank. "Hiermee kunnen herstelacties op een later moment worden voorkomen." DNB drukt beleggingsinstellingen ook op het hart direct naar de toezichthouder te stappen als de financiële stabiliteit in het geding komt.

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Watchful eye 3 juli 2020 00:07
  Advieskoepels/Toezichthouders zouden zich m.i. in dit verband GENUANCEERD kunnen en moeten uiten. Immers ook in een crisis blijven er gewoon (heel) sterke bedrijven acteren die (ook) jegens hun aandeelhouders goed kunnen en willen presteren .. (!) Aandeelhouders/kapitaalverschaffers vervullen een belangrijke en essentiële rol in ons financiële bestel. Zij hebben de afgelopen maanden forse koersdalingen op hun aandelenportefeuilles moeten incasseren (bij o.a. financials, verzekeraars nog steeds het geval). Het dividend is de beloning en compensatie die hun in principe rechtmatig toekomt voor het risico dat zij lopen tenzij de rentabiliteit of kapitaalpositie van de betreffende bank /verzekeringsmaatschappij AANTOONBAAR beneden de normen dreigt te komen. Ondanks de druk door de coronacrisis zijn er geen signalen dat grootbanken/verzekeringsmaatschappijen deze "stress test" niet zullen kunnen doorstaan. Integendeel: zij zijn in de meeste gevallen zeer gezond en goed gekapitaliseerd. Het past m.i. daarom niet om richting de aandeelhouders op voorhand het dividend dat hun rechtmatig toekomt vast te (blijven) houden. Het vertrouwen in de Financiële Markten zou juist hierdoor (ernstig) kunnen worden aangetast en dat VERTROUWEN moeten wij juist in stand houden/koesteren. Anders valt er een belangrijke vertrouwenspijler weg onder ons financiële bestel en kan het financiële systeem schade oplopen. Ik ga er vanuit dat Advieskoepels/DNB/ECB/AFM hier ook zeker oog voor zullen hebben en houden!
 2. nemo77 3 juli 2020 11:18
  quote:

  BIUSEE schreef op 2 juli 2020 23:32:


  Als u het jaarverslag van DNB bestudeert, valt op dat de beloning voor Klaas Knot ieder jaar met minimaal een half bruto modaal jaarinkomen omhoog gaat en zijn pensioenopbouw idem dito fors. Gaat het over een ander, dan is de heer Knot ineens kritisch.

  If you can't beat them, join them
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare