Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Banenrapport onverwacht lichtpunt voor economie VS

Banenrapport onverwacht lichtpunt voor economie VS

WASHINGTON (AFN) - De werkloosheid in de Verenigde Staten is in mei gedaald tot 13,3 procent. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er in de grootste economie van de wereld vorige maand ruim 2,5 miljoen banen bij ten opzichte van april. Daarmee deed de economie het veel beter dan verwacht en lijkt het herstel al ingezet.

Economen hadden in doorsnee juist rekening gehouden met een verlies van 7,5 miljoen banen, waarmee de werkloosheid zou oplopen tot bijna 20 procent. In april was er een banenverlies met een herziene 20,7 miljoen arbeidsplaatsen te zien in de VS, met een werkloosheid van 14,7 procent. Dat was het hoogste niveau sinds de Grote Depressie.

De Amerikaanse economie wordt hard geraakt door de crisis omdat veel bedrijven de deuren sluiten en personeel massaal op straat zetten. Inmiddels hebben al ongeveer 42 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. De Amerikaanse overheid heeft enorme steunpakketten aangekondigd om de crisis te trotseren. De beperkende maatregelen tegen het coronavirus worden bovendien geleidelijk versoepeld, wat de arbeidsmarkt in de VS kan helpen te herstellen.

Beperkte heropening

Volgens het ministerie van Arbeid geven de cijfers de gevolgen weer van de beperkte heropening van de economie. Daarbij plaatste het ministerie nog wel een flinke kanttekening. Als alle werklozen juist waren geregistreerd had het werkloosheidspercentage 3 procentpunten hoger gelegen. Een deel van de mensen die thuiszitten staat echter nog op de loonlijst van bedrijven.

Verder was opvallend dat de werkloosheid voor zowel mannen als vrouwen daalde. Ook witte Amerikanen zagen een daling, net als mensen van Midden- en Zuid-Amerikaanse afkomst. Voor de zwarte bevolking bleef de werkloosheid vrijwel gelijk op 16,8 procent, het hoogste percentage sinds 2010.

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. WappieKappie 5 juni 2020 15:06
  Ik zit nog steeds met ongeloof naar die cijfers te kijken. Een verschil van 10 miljoen in de raming en het echte cijfer. De wekelijkse werkeloosheidsuitkeringaanvragen dalen, maar zitten nog steeds ver over de 1 miljoen. Het dal in april is zelfs nog bijgesteld tot nog grotere diepte. En dan ineens +2.5m.
  Dit had werkelijk niemand zien aankomen. Zo sterk niet dat ik bang ben dat er hier iets niet klopt.

 2. forum rang 6 havik of duif 5 juni 2020 15:11
  Eens temeer een bewijs hoe voorbarig we allemaal zijn in uitspraken zonder te willen wachten op de juiste feiten. Nu is het positief maar het kan ook gevaarlijk zijn met onnodige vervelende gevolgen. Laat het een les zijn om voorzichtiger te worden in wat we tevroeg rond roepen.
 3. forum rang 4 tmaster 5 juni 2020 15:12
  quote:

  zonnewijzer schreef op 5 juni 2020 15:05:


  De volgende keer dat de US nog eens naar China kijkt en zegt dat die hun cijfers mogelijk niet betrouwbaar zijn, ga ik eens goed lachen! Kompleet vervalst banenrapport in de US. Is er een kat die die die cijfers écht gelooft?

  Ja en nee, VS heeft maar een hele korte lockdown gehad, Ze hebben het virus ook nog totaal niet onder controle gezien de stijgende lijn in infecties. Maar dit is denk ik het effect om gewoon iedereen te laten door werken. Ipv 3 a 4 maanden alles op slot te doen.
  De vele extra doden neemt Trump dus voor lief en zet alles in voor de Economie.
  Het blijft natuurlijk een feit dat 95% (of meer) tijdelijk even zwaar verkouden/ziek is, maar na 2 a 3 weken gewoon weer aan het werk kan.
 4. Maatbeleg 5 juni 2020 15:15
  Ik ben gezwicht, Long dus. Dit gaat niet meer stoppen tot we weer over de 600 zijn. Zeker niet met dit soort berichten.

  Niet dat het wat oplevert. Dat shorten was geen goed plan. Ben sinds vorige week in banken en Unibail. Vooral met die laatste is mijn rendement weer enigszins goed gekomen. Na al dat geshort had ik behoorlijk ingeleverd.
  Ik blijf nog ff long zitten en ga stapsgewijs weer afbouwen.

  Maar het blijft vreemd. Berichtgeving waar tot vorig jaar koersen op gekelderd waren leveren nu een extra procent op de index op. Ongelofelijk.
 5. WappieKappie 5 juni 2020 15:19
  quote:

  MD2018 schreef op 5 juni 2020 15:13:


  Cijfers zijn gemanipuleerd kan niet anders... want als de wekelijkse aanvragen stijgen lijkt het mij sterk dat er weer banen bij komen? Waar dan ?? Vele grote bedrijven kondigen nieuwe ontslag rondes aan dus daar zal het niet vandaan komen.

  In het vorige uitgebreide rapport van April stond al een mogelijke verklaring van dit cijfer. Veel van de mensen in de werkloosheidscijfers zijn hun baan niet kwijt, maar zitten onbetaald thuis te wachten totdat het bedrijf weer open gaat. En dat is voor een groot deel in mei gebeurd. De bedrijven die weer open zijn gegaan hebben de 'furlough' van dat personeel weer omgezet in een actieve arbeidsplaats. Dat is denk ik de verklaring.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links