Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Baas EBA pleit voor Europese steun voor banken

Baas EBA pleit voor Europese steun voor banken

PARIJS (AFN) - Europese landen moeten hun krachten bundelen om hun banken te beschermen tegen de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat heeft voorzitter José Manuel Campa van de Europese Bankautoriteit (EBA) gezegd. "Banken zijn veerkrachtiger en sterker dan tijdens de laatste crisis. Maar we weten niet hoe de crisis zich dit keer zal ontwikkelen. Het is beter om tijdig in te grijpen."

In een interview met persbureau Reuters oppert de topman van de toezichthouder om banken gebruik te laten maken van het Europese herstelfonds van 500 miljard euro, zoals onlangs is voorgesteld door Frankrijk en Duitsland. "Het zou logisch zijn om een ??Europese aanpak te hebben om banken te ondersteunen", zei Campa. "Hier zou het EU-herstelfonds een rol kunnen spelen."

Volgens de EBA hebben de banken in Europa te maken met een grote hoeveelheid leningen die mogelijk nooit meer terugbetaald worden, doordat veel bedrijven en ook particulieren door de coronacrisis in de problemen komen. "Ik verwacht de komende twee tot drie kwartalen een golf van slechte leningen. Hoeveel precies is moeilijk te zeggen", aldus Campa.

Recent kwamen al veel grote banken met hun kwartaalcijfers. Daarbij werden door de financiële concerns miljarden euro's in de stroppenpot gestopt om precies dit probleem. Het Nederlandse ING zag zijn kwartaalwinst hierdoor flink teruglopen. ABN AMRO heeft in het eerste kwartaal als gevolg van de coronacrisis zelfs honderden miljoenen euro's verlies geleden. Toch stond ABN AMRO er naar eigen zeggen in de kern nog goed voor. In Zuid-Europese landen als Italië en Spanje lijken banken over het algemeen kwetsbaarder.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Patience 26 mei 2020 02:44
  Oprotten met die banken ze verdienen genoeg geld dan moeten ze maar geen miljoenen uitkeren aan bonussen. Net als ralph hamers van ING.(ING is in 2017 verschillende keren gewaarschuwd dat de bank een megaboete wachtte vanwege de witwasaffaire, maar de top besloot desondanks begin dit jaar het salaris van CEO Ralph Hamers met 50 procent te verhogen naar 3 miljoen euro.)
 2. Walzie 26 mei 2020 06:54
  Wat?!?! Alweer steun voor banken.
  Overbodige instanties, Zowel privé en als ondernemer nog nooit wat aan gehad.
  Allemaal failliet laten gaan en dan zakelijk direct lenen bij de ECB voor -1%.

  Eind april zei Lagarde het volgende. Waar is dit geld dan gebleven? Banken, ik hoor het graag?
  De Europese Centrale Bank heeft 3 biljoen euro (3 duizend miljard) klaarstaan aan goedkope leningen voor banken, tegen een negatieve rente die kan oplopen tot -1 procent. Dat zei ECB-president Christine Lagarde vanmiddag in een online persconferentie.

  Het is de bedoeling dat banken dat geld doorsluizen naar bedrijven die in deze coronapandemie extra leningen nodig hebben. "Dat geld is niet voor de banken, maar voor het financieren van de economie", zei Lagarde.
 3. BLOK-E 26 mei 2020 07:10
  Het spel is begonnen, zij zijn ons aan het voorbereiden voor wat komen gaat. Die 500 miljard is alleen al te weinig voor de banken (minder als 1 Miljard per bank) , hier was deze echter niet voor bedoeld. Een groot gedeelte van alle steun die de landen momenteel geven is indirecte steun aan de banken, ik denk daar aan zzp ers, winkeliers of leningen aan grotere bedrijven. Het steunpakket in Europa is reeds giga groot maar dal niet genoeg zijn.
  Er is nu reeds bekend bij hun dat er op omvallen staan, zeker in Italien en Spanje, hier hebben miljoenen kleine ondernemers nagenoeg niets gekregen en reeds maanden 0 binnen gekregen. Wij horen echter niets uit het zuiden wat betreft de banken problemen, denk eens terug aan de vorige krisis, iedere dag was er nieuws, deze was echter veel kleiner als wat er nu gaande is.
 4. forum rang 5 @iPlof 26 mei 2020 08:13
  “ De Europese Bankautoriteit (European Banking Authority, EBA) is een toezichthoudend Agentschap van de EU, met hoofdkwartier in Londen. De EBA is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de stresstesten op Europese banken. Dit moet de transparantie in het Europese financiële systeem verhogen, en de zwakheden blootleggen in de kapitaalstructuur van de banken.“

  Dus de organisatie die op het bankwezen toezicht houdt roept nu meteen om honderden miljarden steun vrij te maken..
  Deze bankencrisis wordt giga...
 5. Mick75 26 mei 2020 09:44
  Als ik kijk naar de salarissen en luxe leaseauto's van bankmanagers lijkt mij elke vorm van financiele steun aan banken overbodig en ongewenst. De toegevoegde waarde van banken is bovendien ver te zoeken. De sector verrijkt zich vooral ten koste van de maatschappij in plaats van deze vooruit te helpen. Dit door middel van voorkennis, misleiding en manipulatie mbv fake news en lobbywerk bij de wetgever.
 6. Jonge banken die alleen digitale producten aanbieden letten minder goed op de online privacy van hun klanten dan traditionele banken. Dat stelt de Consumentenbond na onderzoek bij dertien banken waaronder Bunq, Revolut en N26.

  Het Nederlandse Bunq is een van de banken die een matig scoort in het onderzoek. Het bedrijf deelt data met de Amerikaanse mobielemarketingbedrijven Branch en Segment. Wat dat precies betekent, daar zijn de Consumentenbond en Bunq het niet over eens.

  Volgens de belangenorganisatie gaat het om de analyse van internetverkeer uit de Bunq-app, de bank laat weten dat het de bedrijven alleen gebruikt om de app en website te verbeteren en er geen sprake is van schending van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, beter bekend als privacywet AVG.
 7. Walzie 26 mei 2020 15:28
  quote:

  free schreef op 26 mei 2020 13:09:


  Jonge banken die alleen digitale producten aanbieden letten minder goed op de online privacy van hun klanten dan traditionele banken. Dat stelt de Consumentenbond na onderzoek bij dertien banken waaronder Bunq, Revolut en N26.

  Het Nederlandse Bunq is een van de banken die een matig scoort in het onderzoek. Het bedrijf deelt data met de Amerikaanse mobielemarketingbedrijven Branch en Segment. Wat dat precies betekent, daar zijn de Consumentenbond en Bunq het niet over eens.

  Volgens de belangenorganisatie gaat het om de analyse van internetverkeer uit de Bunq-app, de bank laat weten dat het de bedrijven alleen gebruikt om de app en website te verbeteren en er geen sprake is van schending van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, beter bekend als privacywet AVG.


  Wat is precies de boodschap die je wil brengen?
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

ING Groep

13,110 17:36
-0,084 -0,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links