Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Akkoord universiteiten en Elsevier over publiceren artikelen'

AMSTERDAM (AFN) - De Nederlandse universiteiten hebben met uitgever Elsevier een overeenkomst voor vijf jaar gesloten over de openstelling van wetenschappelijke informatie. Het akkoord verandert de regels van het wetenschappelijk publiceren fundamenteel, meldt Trouw.

Volgens de hoogste baas van Elsevier, Kumsal Bayazit, is de overeenkomst uniek in de wereld. Elsevier behoort tot de grootste uitgevers van wetenschappelijke vakbladen ter wereld.

Wetenschappelijke uitgevers kunnen hoge abonnementsprijzen rekenen voor hun tijdschriften, omdat het voor wetenschappers van levensbelang is erin te publiceren. Steeds meer tijdschriften worden echter open access, wat betekent dat wetenschappers niet meer hoeven te betalen om ze te lezen. Van de grote uitgevers heeft Elsevier zich het langst verzet tegen deze ontwikkeling.

In de nieuwe overeenkomst met de Nederlandse universiteiten is nu een streven vastgelegd naar 100 procent open access. Dat betekent dat Nederlandse wetenschappers toegang krijgen tot de tijdschriften van Elsevier en dat de resultaten van hun werk voor iedereen toegankelijk zijn. De overeenkomst spreekt zelfs van open science. Daarin worden niet alleen publicaties opengesteld maar wordt ook wetenschappelijke data gedeeld.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
RELX
RELX N.V. NAM. EO -,07

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 mei 2020 08:54
    Om wetenschappelijke artikelen te kunnen inzien gebruik ik vaak sci-hub.tw/

    Het is me niet helemaal duidelijk of dit (il-)legaal is.
    Ik snap dat publicaties geld kosten, maar meestal worden ze van AtotZ gemaakt door de wetenschappers zelf, die weer worden gesubsidieerd uit publieke middelen. De uitgevers doen niet veel meer dan copiëren.

    Ik heb een zelfde probleem met Normbladen. Elk product heeft er mee te maken, de normen zijn heel vaak Europees vastgesteld, het zijn een soort wetten.
    Bij matrassen, schroeven, autoveiligheid, brandstofverbruik, etcetera worden overal normnummers genoemd. Maar als je de normen wilt inzien moet je ze kopen wegens de verkwanselde publicatie'rechten'.

    Erg raar: ieder word geächt de norm/wet te kennen, maar om achter de inhoud te komen is wel erg moeilijk en kostbaar. Ik vind dit een groteske demonstratie van onbehoorlijk bestuur vanuit de Overheid.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. RELX 12:00
    38,240
    -0,68% -0,260
  2. RELX N.V. sep '18
    18,400
    0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links