Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Taiwanese chipmaker TSMC bouwt chipfabriek in Arizona

HSINCHU (AFN/RTR) - De Taiwanese halfgeleiderfabrikant TSMC, die levert aan techgiganten als Apple en Huawei, gaat een chipfabriek in de Amerikaanse staat Arizona bouwen. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, zoals het bedrijf voluit heet, trekt daar miljarden dollars voor uit. Volgens TSMC gebeurt dat in een "sterke samenwerking" met de Amerikaanse regering.

Met de stap willen de Taiwanezen hun toelevering aan de Amerikaanse markt veilig stellen. "Dit project is van strategisch belang voor de Amerikaanse techsector waardoor bedrijven hun nieuwste chips in de Verenigde Staten kunnen laten produceren", verklaarde TSMC. De bouw van de fabriek moet volgend jaar van start gaan. Eenmaal volledig in bedrijf kan de fabriek 20.000 zogeheten 'wafers' per maand verwerken. Van iedere wafer, een dunne plaat silicium, kunnen duizenden chips worden gemaakt.

De Amerikaanse overheid heeft de laatste tijd meer nadruk gelegd op het vervaardigen van chips in eigen land. Die worden zowel voor consumententechnologie zoals smartphones als voor militaire toepassingen gebruikt. Daarom willen de VS niet te afhankelijk zijn van productie in Azië.

TSMC wil met de nieuwe fabriek ook goodwill kweken bij de Amerikaanse overheid. Het Chinese Huawei is een belangrijke klant van TSMC, maar ligt vanuit Washington onder vuur omdat het nauwe banden heeft met de Chinese regering en volgens de Amerikanen door Peking gebruikt wordt om te spioneren.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Apple
ASML

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Knight V 15 mei 2020 11:09
  Heel gevaarlijk wat de Taiwanezen doen.
  Amerikanen hebben jarenlang andere landen geinfiltreerd, regerings omver geworpen, oorlog gestart en met vervaardigen van de chip in Amerika om toelevering te garanderen zal nog meer leiden tot problemen. De kennis komt straks in handen van de Amerikaanse overheid.

  Zijn wij Snowden, Wiki leak, Watergate vergeten ??

  Amerikanen zijn fout bezig om andere landen de schuld te geven en europeanen hebben een korte termijn geheugen.

  Amerika is groot geworden met 320 miljoen inwoners en andere landen zijn armer geworden. De campagne om Amerika te laten zien dat ze onschuldig zijn, terwijl wij allen weten dat veel van de problemen uit Amerika vandaan komen (2008 financiele crises ??)

  Slechte ontwikkeling. Nederland moet met 700 miljoen burgerbevolking Amerika voorbij kunnen streven...

  27 landen, maar als het erop aankomt dan zijn wij nog steeds als individualisten bezig om ons gelijk te halen. De Amerikanen lachen ons uit. Ze zien Europa niet als bedreiging.

  Wij zouden met aantal inwoners en afzetmarkten allang een top player moeten zijn, die de macht deelt met grote landen (qua inwoners) als China En India.

  Waar is de grote leider in Europa ??

1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Apple 127,350 11 jun
  +1,240
  +0,98%
 2. ASML Holding 578,000 11:37
  +4,400
  +0,77%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links