Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Coronavirus stuwt verkoop merkloze middelen Novartis

Coronavirus stuwt verkoop merkloze middelen Novartis

BASEL (AFN) - De Zwitserse farmaceut Novartis heeft het eerste kwartaal van dit jaar de winst en de omzet opgevoerd. Daarbij bevestigde het bedrijf dat het aan zijn eerder gestelde doelen voor 2020 verwacht te voldoen. Het concern profiteerde van de gestegen verkoop van zijn generieke middelen, een kopie van merkmedicijnen, in coronatijd. Verder bleven de verkopen van zijn belangrijkste medicijnen op peil.

Novartis sloot de meetperiode af met een winst van 2,2 miljard dollar hetgeen 16 procent meer was dan een jaar eerder. De omzet in de periode ging van 11,1 miljard dollar naar 12,3 miljard dollar. De kernwinst (core net income) kwam uit op 3,6 miljard dollar. Dit resultaat was hoger dan waar kenners in doorsnee op hadden gerekend. Het Zwitserse bedrijf verwacht nog steeds dat de inkomsten dit jaar met 5 tot 9 procent , waarbij de kernwinst nog sneller zal groeien. Hier houdt Novartis rekening met een groei tot wel 12 procent.

Ook grote Amerikaanse farmaceuten zijn dinsdag met hun kwartaalresultaten gekomen. Merck & Co voerde zijn verkopen met 11 procent op tot 12 miljard dollar. De nettowinst steeg een tiende tot 3,2 miljard dollar. Voor de rest van het jaar wordt wel een stevige impact verwacht van de coronacrisis. Daarom heeft het bedrijf zijn vooruitzichten naar beneden bijgesteld.

Pfizer zag de opbrengsten onder druk van de coronacrisis juist met 8 procent afnemen tot 12 miljard dollar. Dat kwam vooral doordat de tak van de zelfzorgmiddelen vorig jaar in merendeel is overgenomen door GlaxoSmithKline (GSK). De nettowinst zakte met 12 procent tot 3,4 miljard dollar. Pfizer meldde wel vast te houden aan zijn eerder gestelde verwachtingen voor de winst per aandeel in heel 2020. Het concern werkt achter de schermen ook aan een coronavaccin. Onlangs werd bekend dat Pfizer, samen met zijn Duitse partner BioNTech, een potentieel coronavaccin op mensen mag gaan testen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Galapagos
NOVARTIS N

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Galapagos 17 sep
  47,190
  +1,08% +0,505
 2. NOVARTIS N 17 sep
  77,440
  -0,58% -0,450

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links