Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Machinemaker Marel voelt coronacrisis

AMSTERDAM (AFN) - De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines Marel heeft in het eerste kwartaal onder druk van de coronacrisis minder omzet en winst in de boeken gezet. Volgens topman Árni Oddur Thórdarson merkt het bedrijf onder meer dat vleesgerelateerde activiteiten op productielocaties in China, Duitsland en Brazilië op een lager pitje zijn gezet. Hij vindt het bemoedigend dat China de weg omhoog weer lijkt te vinden wat betreft bezettingsgraad, maar kan nog niet inschatten wanneer andere landen er weer beter voor komen te staan.

Marel sloot het kwartaal af met een omzet van bijna 302 miljoen euro, tegen een kleine 325 miljoen euro een jaar eerder. Gemiddeld liep de zogeheten ebit-marge terug van 14,6 procent in het eerste kwartaal vorig jaar naar 8,4 procent. Onder de streep bleef uiteindelijk ruim 13 miljoen euro over. Een jaar terug ging er nog een nettowinst in de boeken van ruim 32 miljoen euro.

Thórdarson benadrukt dat de onderneming er nog altijd goed voor staat. Zo is de orderinstroom juist gestegen tot een recordniveau van zo'n 352 miljoen euro. "Met een robuuste financiële en kaspositie, een innovatief productportfolio en wereldwijd bereik, bevinden we ons in een sterke positie om de storm te doorstaan."

Productielocaties

Alle productielocaties van Marel zijn open, hoewel niet alle fabrieken op volle capaciteit draaien. De onderneming kan nog geen concrete inschattingen geven over de financiële impact van de coronacrisis. Wel maakte het bedrijf bekend voorlopig vast te houden aan zijn doelstellingen voor de middellange en lange termijn.

Ook liet Marel weten overeenkomsten te hebben gesloten met ABN AMRO en Kepler Cheuvreux. Zij zullen voor Marel optreden als zogeheten liquidity providers op Euronext Amsterdam. Het doel van de overeenkomsten is het verhandelen van de aandelen van Marel op de beurs te vergemakkelijken.

Lees over dit aandeel ook

  1. 05 apr Marel en John Bean boeken progressie
  2. 04 mrt Sebastiaan Boelen benoemd tot CFO Marel

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
MAREL

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links