Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Veel meer bankpasfraude en oplichtingen bij internetbankieren

AMSTERDAM (AFN) - Bankpasfraude en andere oplichtingen bij internetbankieren zijn vorig jaar sterk toegenomen. De schade die ontstond doordat criminelen wachtwoorden voor internetbankieren bemachtigden of bankpassen stalen, is in 2019 nagenoeg verdubbeld naar ruim 24 miljoen euro. Dat meldden de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland.

De hogere schade wordt vooral veroorzaakt doordat er veel meer aanvallen waren. Maar ook doordat criminelen steeds creatiever te werk gaan. De fraudeurs gebruiken meer verschillende kanalen om hun slachtoffers te benaderen, merken de organisaties. Naast e-mail gebruiken ze onder andere sms, WhatsApp, Messenger, Marktplaats en Twitter voor het versturen van valse berichten. Veel meer fraude werd gepleegd door midden van het vissen naar beveiligingscodes voor internetbankieren. Maar ook de schade als gevolg van gestolen of verloren bankpassen loopt in de miljoenen.

Dit jaar moeten mensen zich waken voor valse berichten over de coronacrisis, waarschuwen de NVB en Betaalvereniging Nederland. Zij zien dat fraudeurs mensen benaderen voor een nieuwe zogenaamde antibacteriële bankpas. Bankpashouders worden gevraagd in ruil daarvoor hun huidige pas op te sturen. De organisaties benadrukken dat banken klanten nooit vragen om hun bankpas op te sturen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Hjvd 16 april 2020 17:55
    die mails worden vaak gespoofed aangeboden, dus vanuit de mailapp lijkt het vaak in orde, je moet wel redelijk technische kennis hebben om dieper te graven of de linkjes bijv niet naar een vage site richten, soms gebruiken ze url shorteners of officiële mailing tracking urls die ook veelvuldig door nieuwbrieven gebruikt worden dat maakt het steeds lastiger om echt van nep te onderscheiden, zelfs je eigen bank gebruikt zulke tracking links in hun mailings.

    alleen gmail filtert zowat alles correct naar spam, in outlook komt bijna alles in spam dus ook officiele mail.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

ING Groep

11,916 24 sep
+0,046 +0,39%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links