Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen doen stap terug

Europese beurzen doen stap terug

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam kleurde woensdagmiddag rood. Ook elders in Europa was het sentiment negatief. Beleggers blijven voorzichtig vanwege de onzekerheden rond de coronacrisis, zeker ook nadat uit de Verenigde Staten weer de nodige negatieve macro-economische berichten opdoken. Op Beursplein 5 gaven chipmachinemaker ASML en navigatiedienstverlener TomTom een kijkje in de boeken.

De AEX-index stond kort na de openingsbel op Wall Street 2,6 procent lager op 494,35 punten. De MidKap leverde 3,5 procent in tot 662,16 punten. Londen daalde 2,8 procent. Frankfurt zakte 3,2 procent. Duitsland zal de lockdown vanwege het coronavirus waarschijnlijk verlengen tot 3 mei. Parijs verloor 3,1 procent, na een forse daling van de winkelverkopen in Frankrijk in maart.

Ook in de VS hebben winkelbedrijven het moeilijk. De verkopen door winkeliers daalden maart in het sterkste tempo ooit vanwege coronacrisis. Ook de industriële bedrijvigheid in en rond New York laat een ongekende krimp zien. De miljoenenstad behoort tot de zwaarst getroffen gebieden in de Verenigde Staten door het virus.

Hoofdfondsen

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam zakte ASML 2,4 procent. De chipmachinefabrikant zag zijn kwartaalresultaten behoorlijk terugvallen, vooral doordat leveringen van chipmachines verstoord raakten door de coronacrisis. De onderneming presteerde wel in lijn met verwachtingen die ze eind maart al naar buiten had gebracht. Hekkensluiter in de AEX was staalmaker ArcelorMittal met een verlies van 6,7 procent. Telecomconcern KPN ging aan kop met een winst van 0,9 procent.

Bij de kleinere bedrijven raakte TomTom bijna 7 procent kwijt. De navigatiedienstverlener zag de omzet met bijna een kwart dalen en dook diep in de rode cijfers. Techbedrijf CM.com, dat wel van de crisissituatie lijkt te profiteren, won bijna 5 procent. Door de virusuitbraak wordt er veel meer gebruikgemaakt van het chatplatform van CM.com, waarmee bedrijven contact kunnen houden met hun klanten.

Adidas

In Frankfurt verloor Adidas 3,3 procent. Het Duitse sportmerk heeft in totaal 3 miljard euro aan noodleningen gekregen van banken. Als voorwaarde voor de leningen keert Adidas voorlopig geen dividend uit, stopt het bedrijf met de inkoop van eigen aandelen en zien de bestuurders af van hun bonus. De Duitse maaltijdbezorger HelloFresh dikte 7,6 procent aan.

De euro was 1,0877 dollar waard, tegen 1,0962 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 19,84 dollar. Brentolie werd 4,7 procent goedkoper op 28,21 dollar. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal de wereldwijde vraag naar olie dit jaar met 9 procent dalen. Dat is de grootste daling ooit.

Lees over dit aandeel ook

  1. 18 apr Chippers opnieuw onderuit in vlakke AEX
  2. 18 apr Bescheiden herstel ASML in lichtgroene AEX

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 15 april 2020 16:31
    Alles begint steeds duidelijker aan te tonen,dat we met heel die corona jan klaasen,heel weinig besmettingen voorkomen,eenvoudigweg,de mensen die heel zwaar door dit gedoe geraakt worden,besmetten anderen minimaal,het grote verschil tussen een griep pandemie en corona is,dat griep een sluipmoordenaar is,stilletjes maait hij de hoofdzakelijk zwakke,ziekelijke ouderen om,corona is veel bruter,maar nog altijd staan we wereldwijd nog lang niet op de helft slachtoffers door corona,dan een griep pandemie veroorzaakt,bij griep draait de ekonomie gewoon door,nu helpen we haar zo vakkundig om zeep,dat er straks aan zelfmoord,stress en hartkwalen,meer dan 10x meer slachtoffers gaan vallen,dan door corona,zou het nu eens niet hoogtijd worden,om de emotieknop een eind naar beneden te draaien en de gezond verstandknop een eind omhoog,oorzaak en gevolg komt in een steeds dramatischer contekst te staan,nu wijs handelen,kan nog een mega schade voorkomen!!!
  2. forum rang 4 Gouden tijden voor de spaarders 15 april 2020 17:19
    quote:

    FairValue schreef op 15 april 2020 15:56:

    Zo laat dit eindelijk de lang verwachte draai richting 400 punten weer zijn.

    Onzekerheid en de stand van de reële economie geven daar zeker aanleiding toe. En als het nog even zo doorgaat kunnen we onder de 400 ook op zoek naar een nieuwe bodem.
    Volgens mij bedoel je een draai richting 25 punten. De lockdown kan nog wel tot en met 31 december 2025 duren. Het lijkt mij dat de AEX eerder naar 0 punten gaat i.p.v. 400.

    Is het al bekend welke bedrijven een grote kans hebben om failliet te gaan?
  3. FairValue 15 april 2020 17:26
    quote:

    De lente komt eraan schreef op 15 april 2020 17:19:

    [...]

    Volgens mij bedoel je een draai richting 25 punten. De lockdown kan nog wel tot en met 31 december 2025 duren. Het lijkt mij dat de AEX eerder naar 0 punten gaat i.p.v. 400.
    Hoe langer het duurt, hoe groter de schade. Er is pas zicht op herstel als de eendagsvliegen die ongelimiteerd positief lijken niet meer op deze fora te vinden zijn. En er een einde lijkt aan de economische impact van corona. Kan zo maar nog een hele tijd duren.
  4. [verwijderd] 15 april 2020 17:28
    Bij de 480 al de draai verwacht. Iets te pessimistisch, of de hersteldreamers te optimistisch. Nu op weg naar de realiteit. En dat is de wereld op slot, een kaartenhuis van contracten en verplichtingen, systemen, vervlechtingen, torenhoge schulden....

    Dit alles is op zich niet zo erg als er voldoende waardecreatie tegenover staat, maar laat nou net het werkkapitaal stil komen te liggen die dit moet genereren, dan wel genoodzaakt op laag pitje moet in de 1,5 meter economie
  5. MartijnN1932 15 april 2020 17:37
    quote:

    De lente komt eraan schreef op 15 april 2020 17:19:

    [...]

    Volgens mij bedoel je een draai richting 25 punten. De lockdown kan nog wel tot en met 31 december 2025 duren. Het lijkt mij dat de AEX eerder naar 0 punten gaat i.p.v. 400.

    Is het al bekend welke bedrijven een grote kans hebben om failliet te gaan?
    Nee ik verwacht december 2020
    Vaccinatie zal binnen 2 jaar beschikbaar zijn.
    in de tussentijd zullen redelijk wat mensen tijdelijk imuum zijn, waardoor het virus zich niet echt meer kan verspreiden.

    Echter de komende 4-5 jaar zullen we nog wel de economische impact van dit alles voelen.

    ik zie het wel, vooral meer de stabielere aandelen opzoeken zoals energie partijen, supermarkt ketens en hier en daar zo onderhand ook enkele vastgoed bedrijven die meer dan 2/3 van hun waarde al kwijt zijn..
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links