Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Coronacrisis slaat flink gat in omzet TomTom

Coronacrisis slaat flink gat in omzet TomTom

AMSTERDAM (AFN) - De coronacrisis heeft in het eerste kwartaal een groot gat geslagen in de resultaten van TomTom. De Amsterdamse navigatiedienstverlener zag de omzet met bijna een kwart dalen tot 131 miljoen euro. De verkopen aan consumenten kelderden zelfs met 40 procent.

Wereldwijd liggen veel autofabrieken stil, en daarmee stokt ook de verkoop van ingebouwde navigatiesystemen, software en digitale kaarten. De consumentenomzet lijdt onder de vele winkelsluitingen in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Bovendien wordt veel minder auto gereden doordat veel mensen thuis werken.

TomTom is door de omzetdreun diep in de rode cijfers gedoken. Onder de streep kwam het bedrijf bijna 63 miljoen euro tekort, waar het een jaar eerder nog een winst boekte van 3,3 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) was 5,4 miljoen euro negatief, tegen een plus van 19 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2019.

Gezondheid

De gezondheid van de eigen mensen is "de allerhoogste prioriteit" , benadrukt topman Harold Goddijn in een toelichting. Daarom werken ook zij zo veel mogelijk thuis. Bij veruit de meeste werknemers laat de aard van hun werkzaamheden dat ook toe, zonder dat de dienstverlening aan klanten eronder lijdt, aldus Goddijn.

TomTom zette eerder al een streep door de financiële prognoses voor heel 2020 en kondigde aan even geen dividend te betalen. Door de sterke, schuldenvrije balans staat het bedrijf er volgens Goddijn wel goed genoeg voor om "koers te houden" in deze onzekere tijden.

Aan nieuwe voorspellingen waagt het bedrijf zich pas als er zicht komt op de duur van de crisis. Wel wijst Goddijn erop dat het bedrijf het jaar goed was begonnen wat betreft orders vanuit de zakelijke markt. Daar zaten uitbreidingen en verlengingen bij van bestaande contracten, maar ook nieuwe samenwerkingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
TomTom
TOMTOM NV NAM. EO-,20

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Vive tu vida positivamente 15 april 2020 07:43
    Zijn hier weer boekhoudkundige trucjes gebruikt?
    Ik hoop dat HG nog met een paar positieve berichten komt.
    Vergeet niet dat TomTom een supergezond bedrijf is met bijna 500.000.000 cash dat zich vooral bezig houd met het ontwikkelen van het zelfstandig rijden en de daarbij behorende verkeersregulatie cq automatisering.

    De crisis gaat weer over en TomTom blijft gaan voor de gouden graal dus no panic please!
  2. forum rang 7 ketchup 15 april 2020 08:03

    voor nu even geen dividend ?
    ze hebben god betere nog nooit dividend uitgekeerd
    je zal bedoelen voor nu even geen eigen inkoop aandelen voor bonusdoelen.

    dat is waar de cash naar toe gaat, naar de kaderleden bij TT en ja die gaan zeker voor zichzelf goed zorgen en liefst van huis of een boot werken
  3. [verwijderd] 15 april 2020 08:19
    Goddijn zal morgen wel snel weer in zelfisolatie gaan.

    Wat ik als aandeelhouder had willen weten: is er gezien het riante omzetverlies aanleiding om VOW regeling aan te vragen.
    Aandeelhouders van andere bedrijven worden ook met tientallen miljoenen, zo niet miljarden ondersteuning in de lucht gehouden.

    Of heeft Goddijn het nu voor elkaar dat hij zo op onze centen gezeten (nooit dividend) heeft dat het bedrijf eerst dat gespaarde geld op kan maken...
  4. Krisna 15 april 2020 08:22
    De verkopen aan consumenten kelderden zelfs met 40 procent.

    Ik denk dat veel consumenten zich bedonderd voelen door TT. Kaarten lifetime verkopen en dan na een paar jaar, als de apparaatjes nog prima zijn met voldoende geheugen, toch geen nieuwe kaarten meer aanbieden, terwijl er nog wel kaarten zijn die prima op de apparaatjes passen. De consument laat zich maar EEN keer bedonderen!!

    Dus de consumententak zal volgens mij niet meer echt herstellen, die is niet gek (al lijkt TT dat wel te denken)!!
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links