Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

AEX wint bijna 9 procent, grootste stijging sinds 2008

AEX wint bijna 9 procent, grootste stijging sinds 2008

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met een winst van net geen 9 procent de handel uit gegaan. Daarmee beleefde de index zijn beste dag sinds het begin van de financiële crisis in 2008 toen grote winsten en stevige verliezen elkaar ook in rap tempo afwisselden. Met name de koerssprong van zwaargewicht Shell, die bijna een kwart aan beurswaarde won, was te merken. De handel werd positief beïnvloed door het omvangrijke steunpakket van de Amerikaanse Federal Reserve en de forse steunmaatregelen van de Duitse overheid.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot uiteindelijk op 461,73 punten. De MidKap klom 9,6 procent tot 636,83 punten. Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 11 procent. De beurs in Milaan won bijna 9 procent.

Shell was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 22,5 procent. Ook financieel fonds ING en staalreus ArcelorMittal droegen met winsten van respectievelijk 20,5 en 18,6 procent bij aan de euforische stemming. Just Eat Takeaway klom 10 procent. Maaltijdbestelbedrijf Thuisbezorgd.nl wil zijn eigen bezorgdienst Scoober versneld uitbreiden in Nederland om gesloten restaurants in staat stellen over te gaan op bezorging van maaltijden.

Unibail-Rodamco-Westfield

Unibail-Rodamco-Westfield (plus 2,3 procent) noteerde ex dividend. Het winkelvastgoedfonds gooide vanwege de coronacrisis zijn financiële verwachtingen overboord en keert zijn slotdividend over 2019 niet uit. Unilever won 0,7 procent. De levens- en wasmiddelenproducent trekt 500 miljoen euro uit om afnemers en leveranciers te helpen de coronacrisis door te komen.

In Brussel klom AB Inbev 3,5 procent. De biergigant trekt zijn financiële vooruitzichten in, nu duidelijk is dat de pandemie vrijwel alle markten van het concern raakt. Met het oog op de epidemie produceert de brouwer nu ook ontsmettingsmiddelen en water voor noodhulp. Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp (plus 26 procent) liet ook zijn verwachtingen los.

Pernod Ricard

Pernod Ricard steeg 3,6 procent in Parijs. De Franse drankenproducent vreest hard geraakt te worden door de pandemie en gaat in de kosten snijden. In Zürich kreeg Roche er 4,7 procent bij. De fabrikant van veelgebruikte coronatests roept op deze alleen te gebruiken voor patiënten die symptomen hebben om de toevoer van voldoende tests op peil te houden.

Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 23,52 dollar. Brentolie steeg 1,2 procent in prijs tot 27,37 dollar per vat. De euro was 1,0788 dollar waard, tegen 1,0729 dollar een dag eerder.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Rogier1 24 maart 2020 17:46
  Schreef dit vanmorgen al en kan het niet laten om het te herhalen:

  Zonder steun geen groen laten we maar zeggen. Wat een fantastisch beeld van de daadwerkelijke economie krijgen we nu, niet?

  Bij -10% word de beurs tijdelijk stilgelegd, en bij +10% trekt men de ''champagne''. Hypocriete bende.
 2. howlowdowego 24 maart 2020 17:55
  quote:

  Rogier1 schreef op 24 maart 2020 17:46:


  Schreef dit vanmorgen al en kan het niet laten om het te herhalen:

  Zonder steun geen groen laten we maar zeggen. Wat een fantastisch beeld van de daadwerkelijke economie krijgen we nu, niet?

  Met -10% word de beurs tijdelijk stilgelegd, en bij +10% trekt men de ''champagne''. Hypocriete bende.


  Ook leuk: dit feestje was dus voor het laatst in 2008. Nog vóór de bodem in maart 2009. Wordt dit er weer zo een met een flinke kater?
 3. forum rang 4 Galafilgo 24 maart 2020 17:57
  even off topic
  voor iedereen die denkt dat het wel meevalt dit bericht zojuist op FB

  Brigitte Serifoski voelt zich droevig.
  1 uur
  Waarschuwing voor alle moeders die denken dat het hun kinderen niet zal over komen.En lekker buiten laten spelen met andere kindjes.En daar mee andere aansteken.Mijn kleindochtertje van 1 jaar heeft Corona en ligt aan de zuurstof in het ziekenhuis??.Ook heeft het hele gezin het nu.Lieve mensen blijf aub lekker thuis met de kids of als je toch even naar buiten gaat zoek geen plekken op waar meerdere mensen zijn.Ik hoop en bid dat ieder dit bespaard blijft.
 4. Uper 24 maart 2020 17:57
  quote:

  Rogier1 schreef op 24 maart 2020 17:46:


  Schreef dit vanmorgen al en kan het niet laten om het te herhalen:

  Zonder steun geen groen laten we maar zeggen. Wat een fantastisch beeld van de daadwerkelijke economie krijgen we nu, niet?

  Met -10% word de beurs tijdelijk stilgelegd, en bij +10% trekt men de ''champagne''. Hypocriete bende.


  Het spel is simpel, werkelijke economie en beurs is maar fictief
 5. Manofaction 24 maart 2020 17:57
  De olie trok wat aan en de beurzen stijgen, maar het virus staat aan het begin van de stijl opgaande tijdslijn, als we het vergelijken met China, Korea en Italie. Dus ja, misschien mis je de boot als het een olie gerelateerde correctie bleek te zijn. Is het echter het begin van een berenmarkt, agv gekatalyseerd door het virus, dan eindigt die niet voor half 2020 en wacht ons een depressie. Dat laatste betekent i.m.o, nog lagere AEX standen rond de 200-250. Dan heb je dus te vroeg gekocht. Ik heb de indruk dat dit weer een bull-trap is, nu we wel heel erg oversold waren met een RSI zwaar onder het vriespunt. Engeland en de US moeten nog gaan stil vallen. En als de S&P verder duikelt dan valt de kleine AEX mee.
 6. Manofaction 24 maart 2020 18:02
  quote:

  Galafilgo schreef op 24 maart 2020 17:57:


  even off topic
  voor iedereen die denkt dat het wel meevalt dit bericht zojuist op FB

  Brigitte Serifoski voelt zich droevig.
  1 uur
  Waarschuwing voor alle moeders die denken dat het hun kinderen niet zal over komen.En lekker buiten laten spelen met andere kindjes.En daar mee andere aansteken.Mijn kleindochtertje van 1 jaar heeft Corona en ligt aan de zuurstof in het ziekenhuis??.Ook heeft het hele gezin het nu.Lieve mensen blijf aub lekker thuis met de kids of als je toch even naar buiten gaat zoek geen plekken op waar meerdere mensen zijn.Ik hoop en bid dat ieder dit bespaard blijft.  U heeft helemaal gelijk. De Ned. overheid is al weken onverantwoord bezig. Daarom behoort NL nu ook tot de top 5 bij de sterfte percentages. Rutte verschuilt zich achter experts, die moeten alles eerst nog 'onderzoeken' zogenaamd, terwijl ze alle gegevens alle weken lang van China etc hebben.

  Inderdaad bescherm uzelf, uw familie en anderen, en ga in vrijwillige strenge quarantaine. Dit virus is veel verschrikkelijker dan uw overheid u al die weken heeft doen geloven.
 7. Abundance 24 maart 2020 18:03
  We staan voor de grootste recessie sinds de WO2. Deze tijdelijke opleving kan nog even een paar dagen duren, hak alles er maar uit of zorg voor shorts onder je portefeuille. Succes ! ps bedrijfsobligaties NN, ASR. AXA etc. lekker goedkoop, 4 jaar plm. 8% rente. Deze bedrijven gaan niet omvallen. ( denk ik ...)
 8. Manofaction 24 maart 2020 18:15
  quote:

  finance2u schreef op 24 maart 2020 17:54:


  Ik heb Shell, blij met de stijging..maar het slaat werkelijk nergens op..er zit nog ZOVEEL ellende in de economie..en die steunmaatregel komen echt niet bij de gewone man met een onderneminkje.. die heeft gewoon heel veel verlies en loopt inkomsten mis


  Het mag weer door de gemeenten geregeld worden, dus zijn de ondernemers wederom aan de willekeur van hun plaatsgenoten overgeleverd. In corrupte gemeenten kun je het dus als eerlijke ondernemer al vergeten, als je niet bij de "incrowd" hoort. Vriendjes eerst, zal waarschijnlijk bijvoorbeeld weer in Limburg gaan gelden, terwijl in Amsterdam iedere gesubsidieerde, met behoudt van uitkering "opgestarte" VOFje , nu nog ff extra geholpen wordt. In andere delen, moet je zondags vooraan in de kerk zitten, dan sta je ook vooraan bij het handje ophouden.

  Heeft u allen 'Tegenlicht' gezien ? De NL experts wisten 5 dec.19 van het virus. Ik hoorde 18 november al voor het eerst van kennissen uit Rusland, over een gevaarlijk virus in China. Toch gingen er geen grenzen dicht en moest extra-minister Bruins gaan rennen, omdat er twee weken geleden niets voorbereid was. Zelfs geen mondkapjes.Terwijl hij weken lang riep dat Ned. volledig voorbereid was.

  U mag u nu beter gaan voelen, met een toespraakje van Koning Alexander. Sterkte.
 9. forum rang 5 @iPlof 24 maart 2020 18:17
  quote:

  Manofaction schreef op 24 maart 2020 18:02:


  [...]

  Inderdaad bescherm uzelf, uw familie en anderen, en ga in vrijwillige strenge quarantaine. Dit virus is veel verschrikkelijker dan uw overheid u al die weken heeft doen geloven.


  Kleinere maatregelen helpen ook, lockdown is niet perse nodig.

  Beter advies: verkoop uw aandelen op deze koersen.
 10. Alexander 24 maart 2020 18:24
  Op alles waar we GEEN invloed op kunnen hebben (corona) en negatief is voor de economie stijgen we omdat alles waar we WEL op invloed op hebben (geldpers) positief LIJKT te zijn op hetgeen we geen invloed op hebben. (Kan die op een tegeltje?)

  Je hebt weinig aan geld als het niet meer een onderdeel kan zijn van de economie die er eerst was. Áls geld iets doet, dan is dat effect pas werkzaam als corona de wereld uit is, niet eerder en dát gaat nog maanden duren m.i. Onbegrijpelijk groen! Ik had persoonlijk rood verwacht, misschien reikt mijn visie vandaag net iets verder dan de Amerikanen .. dat kan ook ....
41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

AEX 695,69 10:23
-0,25
-0,04%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare