Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

AEX wint bijna 4 procent, koerst af op weekwinst

AEX wint bijna 4 procent, koerst af op weekwinst

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs won vrijdag bijna 4 procent en koerst af op een weekwinst. Ook de andere Europese beurzen wisten de winsten van een dag eerder verder uit te breiden. De steunpakketten van centrale banken en nationale overheden om de economische impact van de coronacrisis te verzachten lijken beleggers wat hoop te geven. De Europese beurzen lieten deze week opnieuw wilde koersschommelingen zien, maar de verliezen op weekbasis nemen af.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 3,7 procent hoger op 438,36 punten. De hoofdindex koerst af op een plus van zo'n 1,4 procent op weekbasis. Een week eerder raakte de Amsterdamse beurs nog 18,5 procent kwijt. De MidKap won 5,4 procent tot 607,31 punten. Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot ruim 5 procent. De hoofdgraadmeter in Milaan klom 1,7 procent.

Olie- en gasconcern Shell (plus 8 procent) profiteerde van de sterke opleving van de olieprijzen en behoorde tot de kopgroep in de AEX. De verzekeraars NN Group en Aegon waren de grote winnaars met winsten van 10 en 12 procent.

GrandVision

In de MidKap steeg GrandVision 18 procent. Het optiekconcern sluit vanaf vrijdag zijn winkels in België, Frankrijk, Italië, Polen en Spanje in verband met de coronacrisis. In Nederland gaan de winkels van Eyewish vanaf zaterdagmiddag dicht. De online verkoop loopt volgens het bedrijf wel goed. GrandVision heeft er verder vertrouwen in dat de voorgenomen overname door brillenfabrikant EssilorLuxottica zal slagen.

Sligro zakte 3,8 procent, na de koersspurt van 10 procent een dag eerder. Het groothandelsbedrijf haalt op dit moment 70 tot 75 procent minder opbrengsten uit het bezorgen van voedingswaren aan cafés en restaurants. De zelfbedieningsgroothandels draaien echter meer omzet.

CM.com

Op de lokale markt dikte CM.com 27 procent aan. Het techbedrijf doet goede zaken door de virusuitbraak. Bedrijven maken veel meer gebruik van het chatplatform van CM.com om contact met hun klanten te onderhouden. Ook financiële instellingen en overheden maken meer gebruik van het platform van het Bredase bedrijf.

De olieprijzen gingen verder omhoog. Een vat Amerikaanse olie kostte 8 procent meer op 27,25 dollar. Brentolie werd 6,6 procent duurder op 30,36 dollar per vat. Donderdag lieten de olieprijzen de grootste stijging ooit zien nadat de Amerikaanse president Donald Trump liet weten in te willen grijpen in de prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland. De euro was 1,0783 dollar waard, tegen 1,0687 dollar een dag eerder.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 suske wiet 20 maart 2020 09:44
  Hopen en hopen stimuli .
  De stijging nu is het keren van de schortselling en is maar tijdelijk .
  Als de koersen nu een beetje stabiliseren is al prima .
  De schorters zullen wel wat voorzichtiger zijn ( of het verbod veel helpt heb ik min twijfels )
  Er is nog een lange weg te gaan
  China boekt vooruitgang en zo gaan er nog landen volgen en uiteindelijk komt het virus denkt men rond de winter ( daar ) in Afrika .
  Telkens is dat een onderbreking in de cirkel ;
  Hopen op medicatie en een vaccin in het najaar .
  Amerika gaan er nog taferelen naar boven komen en Engeland idem
 2. forum rang 7 suske wiet 20 maart 2020 10:02
  quote:

  simidoc schreef op 20 maart 2020 09:44:


  Zou het feest op de beurzen al teug begonnen zijn?Tja met al die stimulus pakketten van de centrale bankiers weet je nooit.

  Denk het niet
  Het is een ommekeer van heel diepe twijfel naar terug evenwicht in de toekomst .
  Het mag in feite niet langer dan drie maanden duren
  De globale wereld heeft in dit geval van samenwerking van kennis (om het virus baas te kunnen )
  Een paar narcisten beginnen het ook in te zien dat ze volledig verkeerd waren en dachten dat zij het wisten ;
  Trump en Boris (twee handen op een buik)
  Dit is tijdverlies en kost veel geld
  Volgende week drogere lucht en regels blijven volgen ,
  Veel moed gewenst
 3. forum rang 7 suske wiet 20 maart 2020 10:11
  Het corona brengt mensen korter bij mekaar zegt men ?
  Ik heb daar ook bedenkingen over .
  Hamster gedrag ,agressie naar nog werkende mensen .
  Een mens moet zijn gedrag onder controle houden ?
  Hopen dat het internet blijft werken ( anders word dit een heel gevaarlijk punt .)
  Bedankt de mensen die voor u in de bres springen (wees een beetje vriendelijk )
 4. Pavlov44 20 maart 2020 10:20
  quote:

  suske wiet schreef op 20 maart 2020 10:02:  Het is een ommekeer van heel diepe twijfel naar terug evenwicht in de toekomst .


  Het gaat precies zoals ik dacht. In de bearmarket is het "sell the news, buy the fact". Aangezien er deze week geen dramatisch nieuws is geweest, herstelt de koers. Als ik verder nog een gok mag plaatsen, er komen nog 2 golven van slecht nieuws: eerst de ware omvang van de epidemie in de USA (ze beseffen nog steeds niet dat de verdubbelingstijd daar nu minder dan 2 dagen is en er over 1 week meer besmettingen in de US dan in China zijn). En dan golf twee zijn de daadwerkelijke bedrijfscijfers en wellicht hier en daar een faillissement of nationalisatie.
 5. [verwijderd] 20 maart 2020 10:21
  Mensen mensen toch. De pandamie is net in de begin fase. Er gaan nog tienduiznenden bedrijven wereld wijd omvallen. Zelfs beursgenoteerde bedrijven. De grote klappen gaan zo komen als de eerste beurs genoteerde bedrijven omvallen.

  Het piek moment is volgens de experts juli augustus. Alles zit nu al dicht en bedrijven in het buitenland krijgen klappen.

  We gaan vandaag weer onderuit en onder de 400 punten dalen.
 6. [verwijderd] 20 maart 2020 10:23
  Mensen de beurzen gaan voor 12:00 weer draaien diep in het rood. verwacht einde dag onder de 380 punten. Wordt wakker aub. Kan toch helemaal niet. De pandamie is net begonnen. Perd dag zien we 50 duizend mensen of meer het groeien. Bedrijven over de hele werled zitten dicht en vallen als bosjes om. Als beurs genoteerde bedrijven dadelijk omvallen. De Aex is gaat terug vallen naar 200 punten.
 7. [verwijderd] 20 maart 2020 10:26
  Lieve mensen aub ik heb iedere keer gelijk gehad da laatste weken. Cash is nu koning. Ga nie t de aandelen beurzen op. Dit gaat nog veel erger worden.

  Nederland verwacht in juli augustus al tienduizenden doden in Nederland alleen al. Mensen alles zit op slot en en lockdown is om de hoek.

  Stap onmiddelijk uit de aandelen beurzen want de grote klappen gaan nog komen en die komt vandaag en zeker volgende week.

  Als de eerste beurs genoteerde bedrijf omvalt rent iedereen naar de uitgang.

 8. [verwijderd] 20 maart 2020 10:31
  Mensen die vier weken naar mij geluisterd hebben hebben de daling niet meegemaakt. Mensen de grote daling gaat zo beginnen een daling naar 200 punten in een ongekende crash. Een crash van 20% van de Aex is zonder meer mogelijk in een dag.


  Alstblieft mensen luister naar voor de laastte keer ga nu alles verkopen en ga cash. Je kan als de Aex op 200 punten het gaan bekijken of je instapt of niet. Er gaan miljoenen mensen sterven door de pandamie en bedrijven redden het niet meer.

  Als je nu niet cash gaat krijg je echt spijt van je besluit. De beurzen kunnen iedere minuuut draaien en een nieuwe crash record neer zetten.

  Niks gpoud of zilver nu cash!
 9. Geldsmijter1995 20 maart 2020 10:32
  Dit dus. Hoeveel geld de ECB en FED ook blijven pompen, er zijn bedrijven die nu al financieel onwijs zwak zijn. Ze blijven echt niet continu geld blijven toveren voor bedrijven die nagenoeg failliet zijn. Bedrijven gaan failliet, mensen gaan op straat komen, de vraag naar producten en diensten zal dalen. Ze proberen de recessie alleen de kop in te drukken zodat de effecten gematigd gespreid zullen komen. Meer kan ik me gewoonweg niet voorstellen.
 10. Alex W 20 maart 2020 10:32
  Waar is het goede nieuws? Slecht shorters die sluiten en zeer binnenkort weer instappen. Put opties uitgebreid vandaag. Dit gaat keren en niet zo'n beetje ook. Als er in de US echt aantallen gaan overlijden dan zie ik uiteindelijk ook nog wel een oorlogssituatie ontstaan tussen US en China. Ben niet voor oorlog maar China dient hiervoo wel hard voor aangepakt te worden. Ik vind het virus ook te perfect, het gaat er bij niet meer in dat dit van een dier afkomstig kan zijn.
45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

AEX

789,49 17 sep
0,00 0,00%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links