Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen klimmen na historische koersdreun

Beurzen klimmen na historische koersdreun

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen vonden vrijdag de weg omhoog na de slechtste beursdag sinds de crash in oktober 1987 op donderdag. Beleggers hielden vooral de Amerikaanse openingsindicatoren scherp in de gaten. Momenteel wijzen die ook op een stevig herstel van Wall Street, na de koersdreun van rond 10 procent een dag eerder. Verder bleef de blik gericht op de maatregelen van centrale banken en nationale overheden om de impact van het nieuwe coronavirus in te dammen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 3,2 procent hoger op 446,03 punten. De hoofdindex zakte donderdag bijna 11 procent tot de laagste stand in vier jaar. De MidKap klom 4,4 procent tot 648,87 punten. Frankfurt en Parijs stegen tot 4,3 procent. Milaan dikte 7,8 procent aan, na de koersval van 17 procent een dag eerder. In Oslo won de beurs 4,7 procent, na een verrassende renteverlaging door de Noorse centrale bank om de negatieve impact van de virusuitbraak te verzachten.

De Londense FTSE ging 4,8 procent vooruit. De Britse marktwaakhond verbood shortselling, waarbij beleggers speculeren op een koersdaling van een aandeel, om de markten te kalmeren. Ook de Italiaanse en Spaanse beursautoriteiten hebben een dergelijk verbod ingesteld. In Nederland is een verbod volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nog niet aan de orde. De laatste keer dat in Nederland een verbod gold op shortselling was tijdens de financiële crisis in 2008.

Air France-KLM

In de MidKap schoot Air France-KLM 18 procent omhoog. De luchtvaartcombinatie verwacht een negatief effect van het Amerikaanse reisverbod en neemt een doorlopend krediet van 1,1 miljard euro op vanwege de financiële impact van de problemen. In Oslo steeg Norwegian Air 29 procent. De Noorse luchtvaartmaatschappij stuurt de helft van haar medewerkers voorlopig naar huis vanwege van het Amerikaanse verbod. Industrieconcern Aalberts was koploper in de AEX met een plus van 7,1 procent. Uitzender Randstad was de enige daler met een min van 0,1 procent.

De euro was 1,1163 dollar waard, tegen 1,1116 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 5 procent duurder op 33,07 dollar. Brentolie kostte 5,5 procent meer op 35,03 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 09:15 Adyen duwt AEX nipt in het rood
  2. 08:15 AEX doet stapje terug en hoe Meta $200 miljard beurswaarde zag verdampen 1

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

58 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. finance2u 13 maart 2020 12:13
    Overheden kunnen doen wat ze willen..rente naar beneden, geld geven, tarieven schrappen..maar mensen zijn nu ZO bang gemaakt..eerst moet dat virus afgeremd zijn, tot die tijd dalen we stapsgewijs..bedrijven liggen stil,lopen omzet mis, spullen niet op tijd etc etc..scholen gaan dicht
  2. [verwijderd] 13 maart 2020 12:15
    Beurzen herstellen tijdelijk vandaar een " dead cat bounce ". De ECB, BOJ, FED etc kunnen dan wel honderden miljarden in die beurzen pompen zoals ze dat ook na 2008 hebben gedaan maar dat heeft het probleem alleen maar vele malen groter gemaakt. Denkt u dat het gezond is om failliette banken en bedrijven met steeds maar grotere hoeveelheden nieuw gecreërd geld op de been te houden ? Ondanks de tijdelijke opleving van misschien enkele dagen zullen we nog veel verder gaan dalen en zou mij niet verbazen als we uiteindelijk op een totaal verlies uit gaan komen van 90% a 95%. Er wordt nu z'n 500 miljard gezamelijk geinjecteerd.... Wat als over 1 of 2 weken we nog z'n harde daling krijgen of als de beurzen gewoon hun daling maandag verder blijven vervolgen ? Het systeem is naar de klote en daar kan geen Centrale Bank nog iets aan doen... Het vertrouwen in Centrale Banken is weg.
  3. [verwijderd] 13 maart 2020 12:23
    quote:

    FairValue schreef op 13 maart 2020 12:08:

    Na 200 punten in de min is enige stabilisatie wel te verwachten. Zuid Korea, Japan, Singapore, China, die doen het allemaal heel aardig. Vaccin wordt getest. Omhoog maar weer! Nu mooie je verhoudingen voor lange termijn.
    Ik hoop dat iedereen zich laat vaccineren dan hoef ik dat niet the doen. Ik zeg alleen Guidstones Amerika.
  4. Cheff 13 maart 2020 12:31
    quote:

    Globalthreat schreef op 13 maart 2020 12:25:

    Ik zei het twee weken geleden al, maar herhaal het gerust. Als u denkt dat het virus op zijn hoogtepunt is (maximale angst), koop dan aandelen. Als u denkt dat de impact van het van het virus nog groter zal worden, blijf dan rustig op uw handen zitten.
    Dat word nog wel even een flinke periode handen zitten!
58 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

AEX

875,70 10:20
+1,68 +0,19%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links