Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Britse marktwaakhond verbiedt tijdelijk shortselling

LONDEN (AFN/BLOOMBERG) - De Britse marktwaakhond verbiedt tijdelijk de mogelijkheid van shortselling, waarbij beleggers speculeren op een koersdaling van een aandeel. Dat maakte de Financial Conduct Authority (FCA) bekend. De maatregel gaat per direct in. In Nederland is een dergelijk verbod volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vooralsnog niet aan de orde. De laatste keer dat in Nederland een verbod gold op shortselling was tijdens de financiële crisis in 2008.

De afgelopen dagen zijn de aandelenbeurzen vanwege de vrees voor het coronavirus hard onderuitgegaan. Speculeren op verdere koersdalingen kan zeker nu voor nog meer onzekerheid zorgen. Beleggers die short gaan, verkopen aandelen die ze van de eigenaar hebben geleend. Ze hopen dan op koersverlies om de aandelen goedkoop terug te kopen en de winst op te strijken.

De Europese marktautoriteit ESMA zegt de situatie rond corona op de financiële markten nauwlettend in de gaten te houden. Bedrijven zijn verplicht alle relevante informatie over de impact van het virus op de resultaten of vooruitzichten zo snel als mogelijk bekend te maken. Ook moet dit in de financiële verslaggeving duidelijk worden gemaakt. Het gaat dan om de feitelijke schade en potentiële effecten, voor zover dat mogelijk is.

Andere landen

In Zuid-Korea, Italië en Spanje zijn ook verboden opgelegd voor shortselling. In Zwitserland en Duitsland zijn er nog geen plannen voor een dergelijk verbod. Ieder land in Europa kan afzonderlijk besluiten een (tijdelijk) verbod op shortselling in te stellen.

Volgens de AFM worden de ontwikkelingen op de wereldwijde aandelenmarkten, en op Euronext Amsterdam in het bijzonder, nauwgezet in de gaten gehouden. Daarbij zal worden ingegrepen op het moment dat het nodig is. Dit kan door het stilleggen van de handel in individuele fondsen of door het stilleggen van de volledige handel. "Dit zal in deze zeer uitzonderlijke situatie mede worden beoordeeld in het licht van de maatregelen die de platformen zelf nemen", aldus de AFM.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 havik of duif 13 maart 2020 09:42
    Het laat maar weer zien hoe negatief shortselling is en afbreuk doet aan bedrijven. Diegene die de aandelen beschikbaar stellen moeten strafbaar met boetes van minimaal 5 miljoen per overtreding. Het is bewust over de ruggen van anderen geld verdienen door aandelen te laten dalen. Politiek dit is je moment en treed nu definitief wettelijk op.
47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links