Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Knot: rente verlagen was voor ECB nu niet verstandig

Knot: rente verlagen was voor ECB nu niet verstandig

AMSTERDAM (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn rentetarieven te midden van de coronacrisis ongemoeid gelaten omdat het voor de centrale bank momenteel toch niet mogelijk is om de financiële markten echt vertrouwen te geven. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) laten weten in televisieprogramma Nieuwsuur.

"Monetair beleid werkt vaak via het terugbrengen van vertrouwen", aldus Knot die als Nederlands centralebankhoofd ook aan de tafel zit bij de ECB in Frankfurt. "Zolang het virus niet onder controle is kunnen ook wij geen vertrouwen terugbrengen naar de markten en dan is het beter dat we dit soort ammunitie bewaren tot het moment dat we dat wel weer kunnen." Knot wees er ook op dat centralebankiers geen virologen zijn.

De ECB koos er donderdag voor om de economische pijn van het nieuwe coronavirus te verzachten met een ruimer opkoopprogramma van obligaties en meer goedkope leningen aan banken, om zo de toegang tot krediet op peil te houden. Beleggers reageerden teleurgesteld op het pakket aan maatregelen omdat zij gehoopt hadden op een renteverlaging. Mede door die teleurstelling beleefden de aandelenbeurzen donderdag hun slechtste dag sinds de beurscrash op Black Monday in 1987. Andere centrale banken, waaronder de Bank of England, gingen afgelopen dagen wel over tot een renteverlaging.

Knot wilde tijdens de uitzending geen precieze inschatting geven van de schade van de virusuitbraak voor de economie. Dat is volgens hem nog erg lastig in te schatten. Wel heeft Knot het idee dat de financiële sector er nog altijd "robuust" voor staat. De DNB-preses benadrukte dat banken afgelopen jaren "precies voor dit soort periodes" buffers hebben opgebouwd.

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 MartijnN1932 13 maart 2020 07:30
  quote:

  s.lin schreef op 13 maart 2020 04:30:


  Iedereen met spaargeld die nog wat wilde verdienen met aandelen vlucht nu uit de aandelen.

  Allemaal te danken aan de lage rente waardoor de zaak te ver opgepompt is.


  Klopt maar dit hadden we kunnen zien aankomen toen China het niet onder controle had.

  Toch moet ook ik toe geven dat ik het onderschat heb.
  1/3 van mijn portefeuille verkocht voor de crash, maar stabiele aandelen behouden.

  die nu niet meer zo stabiel zijn helaas.
 2. forum rang 7 leek2018 13 maart 2020 08:38
  quote:

  piet053 schreef op 13 maart 2020 08:30:


  rente verlagen werkt dus niet meer ,( idd gratis geld bestaat niet en iemand krijgt de rekening ) of denken jullie dat die Knot zomaar de waarheid spreekt !!

  De rente moet juist verhoogd worden. Alleen leningen, die betrekking hebben op het overleven van bedrijven door het corona virus moeten rentevrij zijn.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links