Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een na grootste dagverlies ooit voor beursindex AEX

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - De hoofdindex op de Amsterdamse beurs sloot donderdag met zijn op een na grootste dagverlies ooit. De zogeheten AEX kelderde 10,8 procent vanwege alle onrust rond het nieuwe coronavirus. Op de handelsvloeren heerste paniek nadat de Verenigde Staten een inreisverbod voor Europeanen hadden afgekondigd. Daarnaast reageerden beleggers teleurgesteld op de steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

De AEX-index sloot op 432,10 punten. Tijdens de handelsdag werd tijdelijk een min van meer dan 11 procent genoteerd. Het grootste dagverlies stamt nog altijd uit 1987. Op "Zwarte Maandag" 19 oktober 1987 raakte de AEX 12 procent kwijt. Ook elders in Europa gingen de graadmeters hard omlaag. Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot meer dan 12 procent. De beurs in Milaan zakte bijna 17 procent. De Amsterdamse MidKap raakte daarnaast 13 procent kwijt op 621,44 punten.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan al het vliegverkeer van Europa naar de VS vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd) op te schorten voor een periode van dertig dagen. Met de maatregel wil Trump de verdere verspreiding van het coronavirus in de VS tegengaan. Daarnaast kwam de ECB met zijn eerste grote pakket aan maatregelen om de economische schade van de virusuitbraak binnen de perken te houden. Maar volgens economen hadden beleggers op een krachtiger ingrijpen gehoopt.

Dieprood

Alle 25 fondsen in de AEX eindigden diep in het rood. Financiële fondsen als ING, ABN AMRO en verzekeraar Aegon behoorden tot de grootste verliezers met minnen tot 21,6 procent. Ook winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield zakte 21,6 procent. Tankopslagbedrijf Vopak, dat 4,8 procent daalde, liet de kleinste koersval zien. Grootste daler bij de middelgrote fondsen was bodemonderzoeker Fugro, met een min van bijna 26 procent.

Ook Air France-KLM moest het weer flink ontgelden. De luchtvaartcombinatie liet weten de impact van het reisverbod te bestuderen en daalde een kleine 13 procent. Branchegenoten als Lufthansa en British Airways-moeder IAG zakten elders in Europa tot bijna 16 procent. Het noodlijdende Norwegian Air zag in Oslo ruim 22 procent aan beurswaarde in rook opgaan.

Ook de koers van de euro en de olieprijzen gingen hard omlaag. De euro was nog 1,1116 dollar waard, tegen 1,1410 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 6 procent in prijs tot 30,98 dollar. Brentolie werd 8,4 procent goedkoper op 32,78 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 17:54 Chippers opnieuw onderuit in vlakke AEX
  2. 11:19 Bescheiden herstel ASML in lichtgroene AEX

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. FairValue 12 maart 2020 18:29
    Voorzichtig aan wat longs aanschaffen hier. Het einde der tijden is niet aangebroken en herstel zal komen de vraag is wanneer.

    China is de situatie veel beter. Israël heeft een vaccin, alleen nog testen. En het wordt beter weer. Dat zou verspreiding kunnen verminderen. Laten we het hopen.
  2. FairValue 12 maart 2020 18:31
    quote:

    GoldenTiger schreef op 12 maart 2020 18:29:

    Deutsche Bank kan morgen klappen als Merkel niet ingrijpt, dan is het einde Merkel, einde EU, einde Euro

    Deutsche Bank stond immers in 2016 al op omvallen

    www.ad.nl/nieuws/wankelende-deutsche-...

    verenoflood.nu/duitsland-deutsche-ban...
    Oud nieuws en een beurskoers is maar sentiment. Dat het DB geld kost is duidelijk maar de koers is ook heel laag.
  3. [verwijderd] 12 maart 2020 18:31
    quote:

    FairValue schreef op 12 maart 2020 18:29:

    Voorzichtig aan wat longs aanschaffen hier. Het einde der tijden is niet aangebroken en herstel zal komen de vraag is wanneer.

    China is de situatie veel beter. Israël heeft een vaccin, alleen nog testen. En het wordt beter weer. Dat zou verspreiding kunnen verminderen. Laten we het hopen.
    HAHAHAHAHAHAHA

    India verwachten ze morgen zwarte vrijdag op de beurs, succes met je longs.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links