Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

EU-leiders: alle instrumenten inzetten tegen viruscrisis

BRUSSEL (AFN) - De EU staat klaar om "alle instrumenten die nodig zijn" in te zetten om de sociaal-economische gevolgen van de corona-uitbraak te beperken. EU-president Charles Michel maakte dat bekend na een videoconferentie met de leiders van de 27 EU-landen. "Het is nu tijd voor actie."

Er komt een investeringsfonds van 25 miljard euro, waarvan 7,5 miljard snel beschikbaar wordt gesteld uit EU-fondsen, aldus Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Ze komt nog deze week met een voorstel. De regels voor staatssteun en begrotingstekorten zullen flexibel moeten worden toegepast, staat in een verklaring van de 'elektronische top'.

Vooral het midden- en kleinbedrijf en sectoren die het meest geraakt zijn krijgen de aandacht. "We zullen alle middelen inzetten om ervoor te zorgen dat de Europese economie deze storm kan weerstaan", sprak Von der Leyen. Staatssteun gaat wat haar betreft naar bedrijven "die het nodig hebben".

Videocalls

De EU-ministers van Gezondheid en Binnenlandse Zaken zullen dagelijks via videocalls overleggen, ook met de Europese Commissie. Dat moet zorgen voor "gepaste coördinatie".

Maatregelen die overheden nemen moeten "proportioneel" zijn, gebaseerd op wetenschap en medisch advies. De Europese Commissie kreeg de opdracht verder te werken aan het tegengaan van tekorten aan medische hulpmiddelen, met name beademingsapparatuur en mondkapjes. Landen moeten de handel hierin niet blokkeren, staat in de verklaring.

Indamming

De leiders spraken elkaar 2,5 uur, met op de agenda indamming van het virus, de beschikbaarheid van medische (beschermings)middelen, het beperken van de economische gevolgen van de uitbraak en vaccinonderzoek. Eurogroepvoorzitter Mário Centeno, ECB-baas Christine Lagarde en EU-buitenlandchef Josep Borrell namen ook deel aan de e-top.

"Goed om informatie uit te wisselen en te coördineren waar nodig. Internationale samenwerking is van groot belang", aldus premier Mark Rutte op Twitter over het overleg.

Reacties

41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 FairValue 10 maart 2020 22:43
  Het is logisch en goed dat de EU en ECB geld reserveren om de schade voor de economie proberen te beperken. We willen namelijk na het Corona gebeuren wel normaal verder leven. Het andere verhaal is dat winsten van beursgenoteerde bedrijven gigantisch gaan dalen omdat winsten verdampen. De aandelen zullen sowieso verder gaan dalen maar bij een totale economische meltdown is niemand gebaat. Maar we gaan echt wel richting die 400 punten!
 2. DerksVisie 10 maart 2020 23:08
  quote:

  Windmee schreef op 10 maart 2020 22:53:

  Wat kan sommige mensen toch zeuren, het is ook nooit goed. Een goede stap.
  Misschien gewoon wat aan het virus doen. Dan volgt de beurs vanzelf wel. Tegenwoordig zien de leiders de beurs als economie. Terwijl de beurs de economie hoort te volgen.

 3. forum rang 5 DWB Happy 10 maart 2020 23:46
  quote:

  Kaviaar schreef op 10 maart 2020 21:42:

  [...]

  Zeep is hard nodig.

  Waar het geld vandaan getoverd wordt, is dan weer een ?
  Naar welke bedrijven/landen het naar toe gaat kunnen we nu al bedenken,
  Italië misschien? :)

  Dit is met 25 miljard niet goed te maken, we gaan weer Griekse taferelen krijgen,
  dit gaat de EU honderden miljarden kosten om dit gat te dichten, maar dat maakt niet uit, als de EU maar overeind blijft¿
41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links