Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Virusnieuws blijft beleggers bezighouden

AMSTERDAM (AFN) - Zorgen om het nieuwe coronavirus beheersen ook komende week het sentiment op de aandelenbeurzen. Vorige week werd duidelijk dat de virusuitbraak wereldwijd steeds meer om zich heen grijpt, wat op de handelsvloeren in onder meer Amsterdam en New York tot de zwaarste weekverliezen sinds de financiële crisis van 2008 leidde.

Het Amerikaanse financiële magazine Barron's noemt de virusuitbraak ook wel een "zwarte zwaan". Die term gebruiken beleggers en analisten voor moeilijk te voorspellen gebeurtenissen met verregaande consequenties voor de financiële markten. Groot probleem daarbij is dat geijkte hulpmiddelen om de gevolgen te voorspellen, niet meer werken.

Macro-economische gegevens die China dit weekend publiceerde, doen vermoeden dat aan de dieprode koersenborden nog geen einde zal komen. De inkoopmanagersindex voor de industrie, een belangrijke graadmeter, liet zien dat fabriekssluitingen hebben geleid tot de zwaarste terugval van activiteit in de sector die ooit werd gemeten. Ook het sterk gedaalde cijfer voor de Chinese dienstensector wees erop dat de economische gevolgen van de epidemie moeilijk te overschatten zijn.

Duikvlucht

De duikvlucht van de graadmeters is "genoeg is voor een schok op de financiële markten", schrijft econoom Iris Pang van ING. Ze stipt daarbij aan dat zelfs als de Chinese industrie een snelle inhaalslag maakt, virusgerelateerde problemen in Zuid-Korea, Japan of Europa een rem zetten op de export van 's werelds op één na grootste economie.

Met meer dan gemiddelde belangstelling zullen beleggers dan ook kijken naar andere macro-economische publicaties. Marktonderzoeker Markit publiceert deze week onder andere cijfers voor de industrie in de eurozone en Italië, dat in Europa het zwaarst getroffen is door het coronavirus.

Presentaties

De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hangt ook boven de aanstaande presentaties van bedrijfsresultaten. Zo zal bij de kwartaal- en jaarcijfers van Continental, een Duitse toeleverancier aan de auto-industrie, veel aandacht uitgaan naar opmerkingen over de impact van de epidemie.

Aan het Damrak krijgen beleggers donderdag cijfers van baggeraar Boskalis te verwerken. Ook biotechnoloog Pharming, technologiebedrijf TKH en fietsenfabrikant Accell openen komende week de boeken.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

56 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. SDV70 1 maart 2020 17:31
    China had geen zin in een handelsoorlog met USA, dus kwam er Corona.....en nu hoor je iedereen janken dat de Chinese economie ons ook raakt. Daarnaast loopt Amerika veel importtarieven mis.
    Dit zorgt voor China voor een goede handelspositie wanneer de economie daar binnenkort weer op gang gaat. Corona is gewoon een speelkaart van de handelsoorlog en wij laten ons door die massahype gek maken over het aantal doden, terwijl ander griepsoorten veel meer dodelijke slachtoffers maakt
  2. forum rang 6 Happy 1 maart 2020 18:14
    quote:

    PietP schreef op 1 maart 2020 17:55:

    Paniek zaaien is ook een kunst.

    2,995 Coronavirus deaths this year => totaal wereldwijd
    80,832 Seasonal flu deaths this year=> de gewone griep...
    Denk niet dat jij het begrepen hebt. Het is impact op de economie. Er zal veel werk verricht moeten worden om ervoor te zorgen dat het bij deze "relatieve" menselijke leed te houden. Economie was al erg aan het verzwakken. AEX tot ver onder de 500 is echt niet uitgesloten.
  3. Ger 02490 1 maart 2020 19:22
    quote:

    Kroq schreef op 1 maart 2020 18:38:

    Afgelopen jaren was het; elke daling was instapmoment.

    Warschijnlijk wordt het nu even:

    elke stijging wordt een uitstapmoment.

    Alle beleggers die zorgen voor deze stijging zijn dus foutief bezig??? Ook dit behoort binnenkort tot verleden tijd. H o e lang het gaat duren weet niemand, maar er komen absoluut weer kansen. De wereld vergaat echt niet. Grote winnaar is China nu duidelijk is geworden hoezeer veel westerse bedrijven afhankelijk zijn geworden van China. Daar gaat China onherroepelijk van profiteren in de toekomst.
  4. forum rang 6 suskewiet 1 maart 2020 20:20
    Er is pos en neg nieuws
    De helft van de besmette zijn genezen .
    Er is twijfel over als men besmet geweest is kan deze opnieuw besmet worden .
    In China wil men de fabrieken terug op gang krijgen ,maar daardoor zijn er weer terug meer besmettingen .
    Het verplegend personeel is veel beter voor bereid om zelf niet besmet te worden .
    Men zegt als het warmer word zal het minderen . (dat betwijfeld men )
    Er zijn nog veel onzekerheden .
    Maar vast staat dat dit de globale handel anders gaat bekeken worden .
    Hoofdzakelijk toch de ouderen die kwetsbaar zijn .
    Het gaat een virus worden dat jaarlijks kan terug keren maar dan hebben we medicatie .
    Nog twee moeilijke weken vermoed ik .
    Denk dat de beurzen een tijdje gaan stabiliseren ( ?)
  5. Onderbouwer 1 maart 2020 20:21
    quote:

    BLOK-E schreef op 1 maart 2020 20:11:

    Verschil Corona en Griep: Velen maken de fout om alleen maar het dodenaantal met elkaar te vergelijken, wanneer er net zoveel mensen het Corona virus als wat nu de jaarlijkse griep krijgt zou krijgen praten wij over meerdere 100.000 doden, het virus is dus wel degelijk veel gevaarlijker.
    Zo is het. Domme vergelijkingen en berekeningen. Allemaal het niet willen zien totdat het te laat is en er bekenden en collegas sneuvelen.

    2% doden kan zo maar 5% worden. De ratio staat nu al op 7% (3000 dood / 43000 overleefd).
  6. forum rang 5 tradersonly 1 maart 2020 20:31
    2% mortality rate is mogelijk nog een sterke overschatting. Immers de tests vereisen een minimum aan virale load om positief te testen op het virus. Niet bij iedereen zet de virale load door tot proporties waarbij deze meetbaar is. Kortom wss is het aantal besmettingen ettelijke malen hoger dan de 90.000 die er nu zijn, maar is het bij een groot deel simpelweg niet detecteerbaar.
    Komt bij dat mortality rate verschilt per leeftijdsgroep én het wel of niet aanwezig zijn van comorbiditeit. Zo hebben ouderen met een chronische of welvaartsziekte vele malen hogere kans om te sterven.
    Per saldo zal het voor de gemiddelde gezonde burger echter niet veel hoger zijn dan een flinke griep zoals in 2018 in Nederland heerste.
  7. forum rang 5 tradersonly 1 maart 2020 20:35
    quote:

    Onderbouwer schreef op 1 maart 2020 20:21:

    [...]

    Zo is het. Domme vergelijkingen en berekeningen. Allemaal het niet willen zien totdat het te laat is en er bekenden en collegas sneuvelen.

    2% doden kan zo maar 5% worden. De ratio staat nu al op 7% (3000 dood / 43000 overleefd).
    Die 7% neemt het verloop van de ziekte niet mee en is puur de afspiegeling van vandaag. In het begin stond deze zelfs tegen de 25%. Alsof je een voetbalwedstrijd analyseert waarbij team 1 elke 5 minuten een speler minder tot de beschikking heeft en team 2 diezelfde tijdsperiode een speler erbij.
    Genezingsproces duurt langer dan het sterfteproces om het even wat cru uit te drukken.
56 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links