Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

'Stikstofloos bouwen niet meteen mogelijk'

'Stikstofloos bouwen niet meteen mogelijk'

AMSTERDAM (AFN) - Het is voor bouwbedrijven niet mogelijk om van de ene op de andere dag stikstofloos te bouwen. Bouwmachines die nu nog op fossiele brandstoffen draaien, zijn niet snel te vervangen door elektrische alternatieven. Mede daarom is er een overgangsfase nodig voor bouwers om zich aan te passen aan strengere stikstofregels, vindt topman Ton Hillen van bouwbedrijf Heijmans.

"We zijn het ermee eens dat we de stikstof moeten terugdringen, maar we moeten voorkomen dat je haakse bochten gaat nemen", zei hij in een toelichting op de jaarcijfers van Heijmans. "Iedereen zegt dat het allemaal met elektrisch materieel moet, maar dat kan niet een, twee, drie."

De bestuursvoorzitter wijst erop dat de reeds aangeschafte machines een enorme post op de balans zijn. Het is volgens hem financieel onverantwoord om die direct van de hand te doen. Bovendien is de ontwikkeling van elektrisch materieel nog nauwelijks op gang gekomen omdat er alleen in Nederland en Noorwegen zoveel aandacht is voor stikstof, aldus Hillen.

Overgangsfase

Een verantwoorde overgangsfase zou volgens Hillen "zomaar tien jaar kunnen duren", maar ook vijftien jaar. "Vang me niet op de jaren. Maar binnen zo’n periode kun je stappen zetten naar meer elektrisch materieel."

De stikstofproblematiek werd vorig jaar urgent voor bouwers. De Raad van State verklaarde het Nederlandse beleid om kwetsbare natuurgebieden te beschermen tegen stikstof ongeldig. Veel bouwprojecten kwamen stil te liggen. Noodmaatregelen van de regering om een terugval in de bouw te voorkomen, zijn volgens Heijmans niet voldoende.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Heijmans

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. Charlemagne 20 februari 2020 15:04
  Alleen Noorwegen en NL, tja......en in Duitsland net zo hard als je wilt over de autobahn en hier 100, en daar juist nieuw gas en hier verboten, waar is Europa met enige regie? Nowhere..... er zijn in dit land politici echt compleet gek geworden, maar iedereen pikt het allemaal; als er teveel stikstof is groeit er een rood plantje in plaats van een groen plantje of andersom, bv. dan komt er mos, dat is prachtig, maar mag niet want bio diversiteit, en dan komen er geen vlinders maar wel weer andere insecten, maar die mogen niet. Een stikstofprobleem bestaat niet, dat is een politiek rekenmodel dat niets met de werkelijkheid te maken heeft. Je kan nu eenmaal niet overal een natuurgebied van maken (wat wel gebeurd is toen politici zaten te slapen) in een land dat heel klein is en naar de 19 miljoen inwoners gaat (ca. 350 miljoen inclusief alle dieren, die ook consumeren, uitscheiden en ruimte nodig hebben) Slaap zacht NL, huizen komen er voorlopig niet, allemaal bij Oma op zolder...
 2. forum rang 4 Bob777 20 februari 2020 15:19
  Klop laten die groentjes eens uit die grachtenpanden in Amsterdam komen. Zij hebben er geen last van maar de hard werkende bouwvakker of boer mag weer voor de kosten op draaien. (van bijvoorbeeld de stikstof bank, bedacht door een ambtenaar die weer eens wat baantjes aan het creëren was, dat Carola daar niet doorheen prikte valt me van haar tegen)
 3. forum rang 8 Kaviaar 20 februari 2020 17:20
  quote:

  Jopie1962 schreef op 20 februari 2020 15:17:


  'Stikstofloos bouwen niet meteen mogelijk'

  Als ze niet zoveel scheten zouden laten tijdens het zagen en timmeren, zou het al een eind helpen.


  Misschien kunnen we de gasuitstroom bij koeien opvangen :- D

  www.google.nl/url?sa=i&url=https%...
 4. forum rang 6 jonas 20 februari 2020 19:06

  Eigenlijk met iedereen boven eens. Het is ook volstrekte onzin vanuit een bedachte oorspronkelijke klimaat en natuur hier!

  Rutten is echter verliefd op Trudeau-immitator Jesse Klaver en draait en draait met zijn kontje naar links en extreem links. Zielig en raar, maar waar!

  Groet, Jonas
 5. High Finance 20 februari 2020 21:09
  De ondernemerszin is compleet weg in de politiek. Men volgt de regeltjes en stapjes die ze in de boeken op de universiteit geleerd hebben stap voor stap, en houdt totaal een rekening met ondernemend Nederland.
  Witte voetjes halen bij de EU maar de Nederlandse bedrijven delven het onderspit.
 6. forum rang 7 suske wiet 20 februari 2020 21:26
  Zoals ik nog aangehaald heb ,klimaat oké maar een beetje gezond verstand en onderzoek en overleg met mensen die van wanten weten .
  De rechtbank erbuiten houden .
  Moest de regering vallen ( versnippert) dan zou het volk anders kiezen .
  Vooral Nederland heeft nog woningen nodig .
  De studie op gebied van klimaat kunnen er met tien jaar heel anders uitzien ;
  Waterstof en ander soort opslag en batterijen en andere en zuivere energie .
  Nederland loopt vooruit en misschien tegen een dikke muur
  Nieuw en grondig overleg en geef het wat tijd .
  Politiek moet meer de voeling van het volk koesteren .
 7. forum rang 7 suske wiet 20 februari 2020 22:01
  Johan Remkens ( oud minister ) is een ven de deskundige .
  Na onderzoek is de bouw in feite maar voor een heel klein gedeelte verantwoordelijk .
  Teveel aan stikstof ( het woord stikken ) komt vooral van de dieren .
  Maar om heel de industrie op kop te zetten en niet de nodige tijd te gunnen om zich aan te passen is de overschot in de begroting op korte tijd opsouperen .
  Vooral de bouw heeft veel gevolgen ,de twee verdieners kunnen geen huis meer kopen ,de huurprijzen zullen stijgen en er is nood aan sociale huisvesting .
  Dit gaat hopen geld kosten aan het land .
  Houd de bevolking in eren.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Heijmans

13,380 26 nov
+13,380 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links