Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen lager door impact coronavirus

Beurzen lager door impact coronavirus

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen deden vrijdag een stap terug na de recente sterke opmars. De vrees voor een afkoeling van de Chinese economie door de uitbraak van het nieuwe coronavirus zorgde voor terughoudendheid. Op het Damrak gingen Wereldhave en Flow Traders onderuit na tegenvallende handelsberichten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent lager op 615,12 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 955,49 punten. Parijs, Londen en Frankfurt daalden tot 0,7 procent.

Kredietbeoordelaar S&P Global liet weten dat de groei van de Chinese economie dit jaar naar verwachting zal afnemen tot 5 procent door de impact van het coronavirus. Vorig jaar groeide de op een na grootste economie van de wereld nog met 6,1 procent.

Wereldhave

Wereldhave zag ruim 13 procent aan waarde verdampen in de MidKap. Het vastgoedbedrijf trekt tussen de 300 miljoen en 350 miljoen euro voor de ombouw van zijn winkelcentra en gaat voor iets meer dan 1 miljard euro aan bezittingen afstoten. Flow Traders volgde met een verlies van 5 procent. De beursintermediair kampte afgelopen jaar met een verminderde handelsactiviteit en zag de winst fors dalen.

Grootste daler in de AEX was vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield met een min van 1,7 procent. Staalconcern ArcelorMittal zette de opmars voort en was de sterkste stijger met een plusje van 0,3 procent.

Automakers

De meeste Europese automakers zakten meer dan 2 procent door zorgen over een vertraging van de levering van onderdelen uit China. Het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson stegen rond 4 procent na berichten dat de Amerikaanse overheid mogelijk controlerende belangen wil nemen in de Europese makers van netwerkapparatuur om de concurrentie met het Chinese Huawei aan te gaan.

Credit Suisse verloor ruim 3 procent in Zürich. Topman Tidjane Thiam stapt op vanwege het spionageschandaal bij de Zwitserse bank. In Parijs klom L'Oréal 1,6 procent. Het Franse cosmeticamerk kende in 2019 zijn beste jaar in meer dan een decennium.

De euro was 1,0947 dollar waard tegen 1,0980 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 50,89 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 54,90 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. FairValue 7 februari 2020 12:22
    Voorlopig ziet het er nog buitengewoon beroerd uit. Het duurt even voor de impact duidelijk wordt maar als het niet beheersbaar is en daar lijkt het op dan is het toch een serieus probleem voor de mensheid en een nog serieuzer probleem voor de economie.

    JP Morgan adviseert ook om minder in aandelen te gaan. En er zijn er meer die dat al lang zeggen.
  2. forum rang 7 Kaviaar 7 februari 2020 12:31
    quote:

    Abundance schreef op 7 februari 2020 11:55:

    Het nieuws over Corona heeft de US ook bereikt :)

    Speelt er wat dan? vraagt een VS belegger zich af.....
    Wij zijn alleen maar druk met geld verdienen en letten nergens op.
    De adviseur van onze president zei dat er niks aan de hand is en het juist kansen bied.
    Wij zien altijd kansen.
    Wij zien ook kans om de EU beurzen te manipuleren en dat doen we dan ook elke dag.
    Zie je dat dan niet dat de futures VS, dag en nacht knipperen? Wij doen net of we niet slapen....

  3. $euri 7 februari 2020 12:34
    quote:

    FairValue schreef op 7 februari 2020 12:22:

    Voorlopig ziet het er nog buitengewoon beroerd uit. Het duurt even voor de impact duidelijk wordt maar als het niet beheersbaar is en daar lijkt het op dan is het toch een serieus probleem voor de mensheid en een nog serieuzer probleem voor de economie.

    JP Morgan adviseert ook om minder in aandelen te gaan. En er zijn er meer die dat al lang zeggen.
    Hier kan je op de kaart mee kijken hoe de olievlek corona zich verspreid

    gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsda...
  4. Freakertje 7 februari 2020 12:53
    quote:

    Jetje1 schreef op 7 februari 2020 11:52:

    Oh vandaag wel?
    Dus gisteren en eergisteren was er geen coronavirus???
    Ik denk meer dat men even het weekend wil overbruggen. Dit fenomeen meende ik rond vorig weekend ook al te zien, op vrijdag een teruggang, op maandag ook nog even, maar als er dan berichten zijn dat het nog mee lijkt te vallen, speerde de boel weer omhoog.
    Mocht het virus dit weekend opeens voet aan de grond krijgen in Europa of de VS, dan zal je zien dat maandag we een flinke tik gaan krijgen. Best kans dat men dus preventief even het weekend uitzit en bij geen verslechtering volgende week weer doorgaat als vanouds.
  5. forum rang 6 suskewiet 7 februari 2020 13:01
    Wat mij verontrust is de dood van de 34 jarige arts die het naar buiten gebracht heeft .
    In welke omstandigheden is die gestorven ?
    Hoop dat de piek nu zijn top bereikt heeft .
    Maar heel die opbouw van de ziekenhuizen in China in sneltempo is dan weer verontrustend .
    We weten misschien niet alles .
    Hoop dat we morgen beter nieuws krijgen .
    Is er medicatie ;ik dacht dat ze bij een paar honderd toegepast hebben ?
    Maar die resultaten heeft ook weer tijd nodig .
  6. down 7 februari 2020 14:10
    Tja de aex moet toch weer terug in het hokje door dalingen en oplichterij door het virus te laten opleven Overigens zijn alle virussen hardnekkig vooral op mensen die van de situatie gebruik maken om andere mensen aan te steken met down virussen!!!!!!!!!!!! Virussen op de beurzen zijn altijd fataal voor mensen die daar niet moeten zijn vanwege hun angstvirus Voor die mensen moet een bescherming zijn om niet besmet te geraken.............. Vandaag is het vrijdag en wie weet wat er in het weekend komt overgewaaid!!!!!!!!!!!!!
  7. Dr. Bob 7 februari 2020 14:49
    Novacyt meldt sterke vraag naar test voor coronavirus

    (ABM FN-Dow Jones) De Franse specialist in klinische diagnoses Novacyt meldt veel vraag naar zijn test om het Chinese coronavirus op te sporen.

    Nadat de Wereldgezondheidsorganisatie op 30 januari de uitbraak als een mondiale noodsituatie bestempelde, lanceerde het bedrijf zijn test op 31 januari. Sindsdien werden 33.000 tests besteld en daarboven werden er aanvragen gedaan voor nog eens 32.000 tests, vanuit meer dan dertig landen. Veel aanvragen van offertes leiden ook tot bestellingen, volgens Novacyt.

    Vanaf 17 februari brengt het bedrijf een nieuwe test op de markt, die kan worden gebruikt voor klinische diagnoses van besmetting met het virus en een meer uitgebreide toepassing in laboratoria. Het zal een van de eerste tests zijn met een zogeheten CE-Mark-goedkeuring van de Europese Unie en enkele partnerlanden, verwacht Novacyt.

    Er loopt intussen een aanvraag bij de Amerikaanse toezichthouder FDA om de test goed te keuren voor gebruik bij noodgevallen. Hierdoor zou de test ook tijdelijk kunnen worden gebruikt voor klinische diagnoses in de VS.

    De test is zo ontworpen dat hij alleen de nieuwe variant van het virus detecteert, die eind vorig jaar opdook in China. Andere tests zijn minder specifiek en kunnen leiden tot valse diagnoses, volgens Novacyt.

    De test werkt binnen twee uur, wat kan helpen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Ook hoeft de test niet te worden gekoeld bij tropische klimaten, wat de transportkosten drukt.

    Het aandeel Novacyt won vrijdag 13,5 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
  8. Patience 7 februari 2020 15:22
    Hoe dodelijk is het coronavirus?
    Op dit moment is dat nog lastig te zeggen. In totaal zijn er meer dan 30.000 mensen besmet geraakt en 636 personen overleden. Het virus lijkt daarmee niet veel dodelijker dan de jaarlijkse griep in Nederland. De cijfers veranderen echter ieder uur en veel informatie over het virus is er nog niet. Vrijdag meldde de gezondheidscommissie in China dat het coronavirus het sarsvirus inmiddels voorbij is geschoten.
  9. Matthijs1975 7 februari 2020 15:49
    quote:

    Patience schreef op 7 februari 2020 15:22:

    Hoe dodelijk is het coronavirus?
    Op dit moment is dat nog lastig te zeggen. In totaal zijn er meer dan 30.000 mensen besmet geraakt en 636 personen overleden. Het virus lijkt daarmee niet veel dodelijker dan de jaarlijkse griep in Nederland. De cijfers veranderen echter ieder uur en veel informatie over het virus is er nog niet. Vrijdag meldde de gezondheidscommissie in China dat het coronavirus het sarsvirus inmiddels voorbij is geschoten.
    Overleden 638
    Genezen 1778

    Als je die tegenover elkaar zet ziet het er best wel ernstig uit.

    31535 geregistreerde besmettingen. Hoeveel niet geregistreerde? 10 x zoveel zou mij niet verbazen...
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links