Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kosten tegen witwassen drukken winst Danske Bank

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Danske Bank verwacht dit jaar een aanzienlijk lagere winst te boeken dan vorig jaar. De Deense financieel dienstverlener kampt met een grote witwaskwestie. Uitgaven om dergelijke schandalen in de toekomst te voorkomen zullen in 2020 een hap uit de winst nemen, waarschuwt het bedrijf.

Danske Bank rekent voor dit boekjaar op een nettowinst tussen de 8 miljard Deense kroon (1 miljard euro) en 10 miljard kroon. In 2019 hield de bank onder de streep nog 15,1 miljard kroon over, nagenoeg gelijk aan een jaar eerder. Naast de hogere kosten om witwassen te voorkomen en naleving van de regels, drukken ook lage rentes op de winstmarges van Danske Bank. In het voorbije jaar deed het bedrijf ook hogere afschrijvingen.

Tegen Danske Bank lopen strafrechtelijke onderzoeken in de Verenigde Staten en Europa wegens betrokkenheid bij witwassen. Een onderdeel in Estland van de bank verwerkte tussen 2007 en 2014 tientallen miljarden euro's aan dubieuze geldstromen.

De bank hangt door de affaire een boete boven het hoofd, maar de Nederlandse topman Chris Vogelzang weigerde in een toelichting "te speculeren" over een eventuele geldstraf. In een verwijzing naar de lage rentes, liet hij weten geen negatieve rentes door te voeren voor spaarrekeningen van particulieren. Wel snijdt de bank in zijn productaanbod en maken vijftig tot honderd medewerkers gebruik van een vertrekregeling.

Lees over dit aandeel ook

  1. okt '20 Nederlandse topman schrapt 1600 banen bij Danske Bank 4
  2. jul '20 Danske Bank presteert beter dan verwacht

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Danske Bank

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links