Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Coronavirus hangt boven drukke beursweek

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers krijgen het de aankomende beursweek druk met bedrijfscijfers en rentebesluiten. Toch is de kans groot dat nieuws over de verspreiding van het nieuwe coronavirus de graadmeters van de belangrijkste aandelenbeurzen het meest in beweging zet. Vorige week reageerden de financiële markten sterk op nieuws over de in China ontdekte longaandoening.

Dit weekend waarschuwden de Chinese autoriteiten dat het virus zich sneller verspreidt. Vrijdag werden voor het eerst besmettingen met het virus in Europa vastgesteld, bij patiënten in Frankrijk die onlangs in China waren geweest. Ook Australië en Maleisië kennen hun eerste gevallen. Ondertussen neemt China steeds ingrijpendere maatregelen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Naast Wuhan gaan steeds meer steden 'op slot', waardoor vervoer er moeilijk is.

Economen wijzen er op dat dergelijke acties consumentenuitgaven in China zullen drukken. Dat is juist een belangrijke pijler van de economische groei in het Aziatische land. Op de Europese beurzen kan dit makers van luxeproducten als LVMH, modemerk Burberry of horlogemaker Swatch raken. Chinezen zijn een belangrijke doelgroep voor hen, vooral rijke toeristen. Ook bedrijven uit de reisbranche, zoals luchtvaartmaatschappijen en boekingssites, zijn gevoelig voor het nieuws.

Techbedrijven

Op de Amsterdams beurs krijgen beleggers kwartaal- en jaarcijfers van enkele grote fondsen voor de kiezen. Philips presenteert dinsdag de resultaten. Een dag later volgt telecombedrijf KPN. Donderdag geven olie- en gasreus Shell en het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern Unilever inzage in de boeken. Vrijdag is het de beurt aan verlichtingsbedrijf Signify.

De resultaten van belangrijke techbedrijven beheersen voor een groot deel de week op Wall Street. iPhone-maker Apple presenteert dinsdag zijn cijfers, gevolgd door softwaregigant Microsoft op woensdag. Dezelfde dag presenteert onder meer socialmediabedrijf Facebook zijn resultaten over het vierde kwartaal. Daarnaast komt de Federal Reserve deze week met een nieuw rentebesluit.

Op het monetaire vlak zijn de ogen ook gericht op de Bank of England. De Britse centrale bank maakt voor de laatste keer onder scheidend gouverneur Mark Carney een nieuw rentebesluit bekend. Anders dan bij eerdere besluiten, is er bij kenners amper consensus over de vraag of de Britse centrale bank de rente wil verlagen of ongemoeid laat. Enerzijds zou de economische verzwakking eind vorig jaar voor een verlaging pleiten, maar nieuwe macro-economische data in januari schetsten weer een positiever beeld van de Britse economie.

Reacties

127 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Jopie1962 26 januari 2020 17:11
  "Toch is de kans groot dat nieuws over de verspreiding van het nieuwe coronavirus de graadmeters van de belangrijkste aandelenbeurzen het meest in beweging zet."

  Ja, die kans is best groot, terwijl het feitelijk nogal meevalt. Het is de angst die het 'm doet.

  De uitleg in RTLnieuws omtrent het virus:
  eur04.safelinks.protection.outlook.co...
 2. [verwijderd] 26 januari 2020 19:24
  Er zijn 5 mln mensen weggegaan uit Wuhan vlak voor het op slot zetten van die stad. De incubatie tijd is 1 tot 14 dagen. Tijdens die incubatie kun je anderen besmetten. Bij SARS was dat niet zo, en konden door temp.checks mensen eruit gehaald worden. Dat kan nu dus niet. Daarom verwacht ik dat dit erger wordt dan SARS. Zelfs als het meer onder controle komt dan nog zal de economie van China hier onder lijden. Lees dit verhaal van een ervarings deskundige:

  edition.cnn.com/2020/01/24/opinions/w...

 3. forum rang 5 Knife Catcher 26 januari 2020 20:51
  quote:

  Ophoopvanzegen schreef op 26 januari 2020 19:54:


  Atoombom op China en meerdere problemen zijn opgelost. 1. Virus 2 vlees en vis consumptie. 3 bevolkingsoverschot. 4 China voegt niets toe behalve alles namaken en verontreinigen win win situatie dus


  ben je van de pot ger*kt?

  te walgelijk voor woorden

  nok
 4. forum rang 4 peter545 26 januari 2020 20:55
  De WHO is zó erg met zichzelf bezig (lees: met geld voor zichzelf), dat het ziekelijk is.
  Daarom schreeuwen ze ook moord en brand dat griep 'n levensgevaarlijke ziekte is
  En ... velen(!) geloven dit geschreeuw van dat stelletje ziekelijke egoïsten, terwijl iédereen in de westerse wereld tevoren zei: "gewoon uitzieken."
  Nu zou de griep ineens een levensgevaarlijke ziekte zijn.

  Ja, natuurlijk gaan er mensen dood aan griep. Maar ... er zijn véél(!) méér mensen die doodgaan om ándere redenen.
 5. forum rang 4 MD2018 26 januari 2020 21:25
  quote:

  peter545 schreef op 26 januari 2020 20:05:


  StockLobster, zie ik het goed: vergelijkt U sars met de griep?

  Ophoopvanzegen, die 1e zin + de laatste vier woorden kunt U niet zeggen; U kúnt het wel, maar ik vind het niet normaal dat U zulke gedachten KÚNT hebben.
  Heeft U problemen?


  Eigenlijk ongekend hoe sommige mensen reageren. Onmenselijk zijn sommige mensen. Denk dat deze mensen zelf inderdaad problemen hebben want Sars-> griep. Opmerkingen die ik zie over gooi er een atoombom op? Het niveau is ongekend.

  Ik zit zelf met een bak aan put opties. Deze zullen wel renderen maar eigenlijk hoop ik dat het allemaal mee gaat vallen de Corona virus. Zo zie je maar hoe egocentrisch de mens aan het worden is.

  Succes allen
127 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links