Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Topman Volkswagen: we kunnen Tesla inhalen

Reacties

38 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Kees1 24 januari 2020 14:50
  quote:

  Mick75 schreef op 24 januari 2020 13:42:

  $ Hugo, Bart en alle andere Tesla cheerleaders,

  Ik begrijp, dat jullie overal willen uitschreeuwen dat jullie Tesla de Apple is van 2020, maar er zijn feiten die anders wijzen.
  1. Tesla had/ heeft subsidies nodig om winst te kunnen maken. Apple niet.
  2. Tesla heeft torenhoge schulden. Apple niet.
  3. Design en afwerking. Hoe graag jullie het ook willen, maar Tesla's ogen niet aantrekkelijker dan de concurrentie. Persoonlijk ben ik geen fan van die grote voorruiten. Ze zijn ook lang niet zo goed afgewerkt als menig Duits premium model.
  4. Tesla heeft geen ecosysteem van consumer entrapment zoals Apple dat wel had/ heeft.
  5. Apple had twee grote concurrenten (Nokia en Samsung). Ieder had met zijn eigen besturingssysteem, waarbij Nokia lange tijd niet geloofde in het concept van smartphones. Andere en grotere autofabrikanten hebben inmiddels allemaal EV's met dezelfde elektrische rijervaring als Tesla.
  6. Tesla loopt voorlopig allleen nog voor op bereik. Voorlopig want dat verschil wordt steeds kleiner en steeds minder relevant.
  7. In grote delen van de wereld is er geen laadstructuur. ICE zal nog heel lang blijven bestaan naast EV en daar staat Tesla geheel buitenspel.
  8. Tesla is primair een autofabrikant. Autofabrieken benodigen enorme investeringen, schulden, voorraden, duur transport, diverse materialen, etc. Allemaal zaken die niet bij software thuishoren. Maar Tesla is wel gewaardeerd als een softwarebedrijf, met een toekomstige P/E wat na 6 jaar nog altijd fors hoger is dan dat van Apple (en Apple is momenteel al duur).

  Zie je de overwaardering van Tesla.
  En 9. Tesla heeft geen dealernetwerk. Veel consumenten vinden het prettig wanneer zijn een adres hebben waar zij in geval van problemen/vragen verder geholpen worden. Bij een auto wordt er een heel ander bedrag uitgegeven dan bij een telefoon. Een voorbeeld vanuit de regio Den Haag. Bij Wittebrug (ofschoon als dealer niet foutloos) durf ik wel een auto te kopen, want ik weet dat ik bij problemen, maar ook voor service ergens terecht kan. Bij bijv dat hippe tentje van Tesla in Amsterdam bij het Museumplein heb ik dat gevoel absoluut niet.
 2. [verwijderd] 24 januari 2020 15:32
  10. En Dealers hebben helaas geen verstand van e-rijden en de software. Ze verwijzen je door na fabrikant. Echt prettig is het niet, moet je helaas teleurstellen. Vraag maar wat jaarlijkse ondehoud precies betekent bij dealers. Ze gaan olie nakijken zeggen ze dan... huh ??? Whaooooohahahaha.

 3. [verwijderd] 24 januari 2020 15:48
  quote:

  Hugo44 schreef op 24 januari 2020 13:16:

  KM prijs van een nieuwe elektrische auto kan best iets hoger liggen maar meeste nieuwe elektrische auto's worden niet privé gekocht. Voor de particulier is tweedehands elektrisch juist interessant vanwege lage onderhoudskosten en afschrijving. Vergelijk van ANWB heeft daar ook mee te maken, misschien wat te hoge afschrijving gerekend (die blijkt voor elektrisch na jaren vaak lager dan verwacht) en nieuwe benzine- of diesel-auto's tot vier jaar oud hebben nog weinig onderhoudskosten, vanaf 4 jaar wel vaak hoger. Elektrische auto's hebben blijvend lagere onderhoudskosten. Als de accu misschien na 12 tot 15 jaar te weinig pit meer heeft kun je een nieuwe accu kopen en weer verder rijden, electrische auto's slijten amper.

  De winstgevendheid van Tesla is de laatste twee kwartalen wel verbeterd, maar dat vindt Elon Musk niet zo belangrijk. Hij wil liever een snelle transitie naar duurzaam, zelfs als dat zou betekenen dat Tesla niet overleeft. Als de andere fabrikanten door de concurrentie van Tesla sneller overschakelen naar elektrisch heeft Elon zijn doel ook bereikt. Maar ik zie Tesla nu niet meer failliet gaan, het ergste is achter de rug.
  Dat de gevestigde autofabrikanten nog winst maken komt ook doordat ze nog te weinig afschrijven op hun gedane investeringen, dat moet de komende jaren versneld gebeuren en dan is de winst ook weg. Ik denk dat vele bekende namen gaan verdwijnen of worden overgenomen. Merken als Ford, GM, Fiat Chrysler, maar zelfs Toyota, Mercedes Benz en Volkswagen gaan het erg moeilijk krijgen om te overleven. Misschien moeten ze wel 75% van hun fabrieken en werknemers gaan schrappen, want elektrische auto's maken is simpeler, tenminste als je ook de software een beetje goed aanpakt... anders gaat niemand die kopen.
  Pardon, effe nieuwe batterij kopen ??.
  Whaooohahaha...
  Niet teveel ANWB lezen of klimaatdrammers volgen.

  Je hele onderstel bestaat uit batterijen
  Als je batterij kapot is, kun je auto wegdoen.
  Het is geen benzine auto, waar je voor 98 euro een accu kunt kopen.
  Als je batterij niet meer doet, dan kun je beter een nieuwe kopen.
  Je bent een rund als je 2e hands koopt omdat niemand ervaring heeft met de batterijen.
  Hoelang ze gaan, onderhoud enz...

  VW zegt zelfs dat batterij zo duur zijn dat het geen zin heeft om nieuwe te plaatsen en bij Kwik Fit weten ze niet hoe ze de batterij eruit moeten lassen van je onderstel..
  Whaooohahaha.

  Eenmaal kapot, is je aankoop van 40.000 euro opperdeplop een miskoop.

  Exclusief arbeidsloon

  Maar kloppen die bedragen wel? De eveneens Duitse website Focus Online vroeg het na bij Daimler, het moederbedrijf van Smart. De reactie van woordvoerder Dietmar Göllner is duidelijk: ,,Die bedragen kloppen. De hoogte van de rekening hangt af van de mogelijkheid om een ruilonderdeel te gebruiken. Wanneer we een ander gebruikt accupakket terug kunnen plaatsen, kost dat ongeveer 8600 euro, maar een nieuw batterijenpakket komt inderdaad op 17.000 euro. Exclusief arbeidsloon…”


 4. Sir Cryptalot 24 januari 2020 15:57
  quote:

  Robin2020 schreef op 24 januari 2020 14:45:

  [...]

  NOS is zeker ook onzin ! youtu.be/cawjhEt4bdw
  Je hebt helemaal gelijk, en de komende decennia zullen er nog veel meer fouten en corruptie boven komen drijven. Maar ik heb vooral het idee dat er een hele hoop mensen zijn van goede wil die op zoek zijn naar de beste strategie voor een duurzame toekomst, en die probeer ik te vinden en te steunen. Hoewel ik wel jeuk krijg van die Klaver, Timmerfrans, Samsom en consorten...
 5. Hugo44 24 januari 2020 16:34
  Ecosysteem van Tesla is juist prima te vergelijken met Apple, en Tesla heeft niet alleen een showroom in Amsterdam Zuid, maar ook 7 vestigingen in het land. Want ook aan een Tesla is soms iets te servicen; airco, banden, remmen en zo. En soms moet een schade hersteld worden. Dus dat werkt prima, je kunt dan beter somber zijn over al die andere automerken met hun vele vestigingen en soms 200 auto's op het terrein die verkocht moeten worden. Daar zal het onderhoud een stuk terug gaan lopen, en daar werd die dure tent van betaald.

  Wat betreft de rij-ervaring, die is bij Tesla toch wel anders dan bij andere elektrische auto's, dat komt vooral door de bediening op het grote scherm. En het zijn geen langzame auto's, dat is ook leuk. Verder is het uitgebreide netwerk van laadpunten erg fijn, ook voor reizen naar het buitenland, fijn geintegreerd in de navigatie.

  Over de BMW i3, die rij ik zelf al ruim 3 jaar, gebruikt gekocht toen-ie 2 jaar oud was. Ja hij heeft beperkt bereik en was niet goedkoop, maar soms geef je iets meer uit voor iets wat fijn is. Ik heb de versie met 'hulpmotor', die ik natuurlijk wel zo min mogelijk gebruik, maar voor net dat stukje extra is het fijn. Intussen heeft de nieuwste i3-versie door een grotere accu ook een bereik van bijna 300 km, maar door de hoge prijs concurreert die nu wel met de goedkoopste Model 3. Toch kopen mensen ook nog een i3, omdat het wel een goed gemaakte auto is, veel lichter dan een Model 3, erg handzaam en lekker eigenwijs. Jammer dat BMW zo lang wacht met het uitbrengen van een iets groter model, die echt kan concurreren met de Model 3.

  De BMW i3 is van binnen mooi afgewerkt, maar aan de buitenkant zijn de kieren tussen de panelen niet echt klein. Daar staat dan weer tegenover dat de software fijn werkt, de auto is bijna altijd te rijden met alleen het gaspedaal. Hij is ook erg stil. In 3 jaar tijd is de actieradius niet merkbaar afgenomen dus ik ga er van uit dat de accu lang mee zal gaan. Als ik kijk wat een vergelijkbare i3 nu kost dan moet ik in ruim 3 jaar ongeveer 6000 euro afschrijven op de aankoopprijs. Maar het onderhoud heeft nog geen 500 euro gekost. De km-prijs over 18000 km komt bij mij uit op 60 cent, waarvan dus de helft afschrijving is.

  Over het stroomverbruik, als je een elektrische auto wilt rijden dan neem je natuurlijk ook zonnepanelen, ik verbruik ongeveer 1000 Kwh per jaar en mijn 6 panelen leveren 1500 Kwh per jaar. Er konden er niet meer op het dak anders had ik dat zeker gedaan. Gemiddeld heeft mijn BMW i3 14.2 Kwh per 100 km verbruikt, dat verschilt ook nog wel met andere elektrische auto's. Tesla's zijn ook zuinig.

  Als je een goedkopere elektrische auto zou willen rijden, kijk dan eens naar een Renault Zoe, NIssan Leaf of e-Golf, moet lukken tussen 10000 en 15000 euro. Ietsje meer uitgeven kan aan een Hyundai Ioniq. Of een BMW i3 zonder hulpmotor, al vanaf zo'n 15000 euro.

  Veel mensen zullen dat geld niet zomaar hebben, maar bedenk wel dat je honderden euro's per maand gaat besparen, dus dan ligt dat misschien toch iets gunstiger? En misschien kun je beter je 'vieze' auto wegdoen nu er nog een markt voor is. Als laatste geeft het toch ook een fijn gevoel om 'goed bezig' te zijn.
 6. Hugo44 24 januari 2020 16:41
  De laatste keer dat ik bij BMW vroeg wat een nieuw accupakket kostte was dat 9000 euro, en het is veel eenvoudiger dan een motor omwisselen. De carrosserie van de i3 is van koolstofvezel en er zit ook veel aluminium in het onderstel, dus dat gaat heel lang mee. Stel dat de accu na 12 tot 15 jaar op is dan is de auto zeker niet afgeschreven. Mijn afschrijving zal lager worden naarmate de auto ouder wordt. Ik verwacht niet dat de prijs van een gebruikte i3 onder de 10000 euro gaat komen, omdat toch steeds meer mensen een gebruikte electrische auto willen kopen.
 7. Hugo44 25 januari 2020 10:40
  Inderdaad. Er blijkt een grote behoefte te zijn aan juiste en nuttige informatie voor mensen die, ondanks allerlei bij hen aanwezige vooroordelen, beter af zouden zijn met een electrische auto. Zo'n onderzoek van ANWB (wat uitgaat van nieuwe auto's) heeft dan weer een averechts effect, omdat de verschillen met benzine en diesel niet zo groot lijken. Mensen die een nieuwe electrische auto kiezen gaan hem vaak leasen, de keuze wordt bepaald door de lage bijtelling en hopelijk komen ze er dan wel achter dat het ook veel fijner rijdt. Dat het beter is voor het milieu en de lokale uitstoot is dan mooi meegenomen. Voor de meeste mensen die nu nog in flink vervuilende auto's rijden is dringend behoefte aan goede info en een duwtje in de rug richting een gebruikte electrische auto. Echt jammer dat die gebruikte electrische auto's nu vaak naar het buitenland gaan. Een export-BPM zou kunnen helpen; waar nu BPM wordt teruggegeven bij export van een jonge gebruikte benzine of diesel kan ook BPM worden geheven op export van een jonge electrische auto, waar de overheid (ter stimulering) nog geen BPM op had geheven. Het is niet de bedoeling dat onze overheid de aankoop van electrische auto's in andere landen gaat stimuleren terwijl het aantal electrische auto's in Nederland daardoor afneemt.
 8. [verwijderd] 25 januari 2020 13:47
  quote:

  Hugo44 schreef op 25 januari 2020 10:40:

  Inderdaad. Er blijkt een grote behoefte te zijn aan juiste en nuttige informatie voor mensen die, ondanks allerlei bij hen aanwezige vooroordelen, beter af zouden zijn met een electrische auto. Zo'n onderzoek van ANWB (wat uitgaat van nieuwe auto's) heeft dan weer een averechts effect, omdat de verschillen met benzine en diesel niet zo groot lijken. Mensen die een nieuwe electrische auto kiezen gaan hem vaak leasen, de keuze wordt bepaald door de lage bijtelling en hopelijk komen ze er dan wel achter dat het ook veel fijner rijdt. Dat het beter is voor het milieu en de lokale uitstoot is dan mooi meegenomen. Voor de meeste mensen die nu nog in flink vervuilende auto's rijden is dringend behoefte aan goede info en een duwtje in de rug richting een gebruikte electrische auto. Echt jammer dat die gebruikte electrische auto's nu vaak naar het buitenland gaan. Een export-BPM zou kunnen helpen; waar nu BPM wordt teruggegeven bij export van een jonge gebruikte benzine of diesel kan ook BPM worden geheven op export van een jonge electrische auto, waar de overheid (ter stimulering) nog geen BPM op had geheven. Het is niet de bedoeling dat onze overheid de aankoop van electrische auto's in andere landen gaat stimuleren terwijl het aantal electrische auto's in Nederland daardoor afneemt.
  Auto' zn niet de grootste vervuilers, maar klimaatdrammers willen ons beinvloeden en teren op ons gevoel. Auto's hebben ook een ontwikkeling gemaakt en zijn ook schoner geworden.

  E-Rijden kan beter zijn, maar dat is het niet omdat wij alleen kijken naar het gebruik.

  Wij vergeten de industrie die E-rijden mogelijk maakt en waarschijnlijk zoveel schade oplevert in de toekkmst voor de Aarde.

  Grondstoffen, ontbossing, open mining pits, containervervoer... de hele productie voor E-rijden zal geen CO2 minder opleveren of klimaatverbetering ontstaan.

  E-rijden wordt ook niet goedkoper omdat accijnzen voor benzine verdwijnen en daarvoor komt E-milieu belasting voor in de plaats.
  8 miljard aan opbrengsten van benzine autorijden moeten worden terug verdiend.

  Thats Circle of Life.

  Maar alle problemen verdwijnen als wij bevolkings groei stopzetten.

  Problemen ontstonden toen de wereld groeide van dinosaurussen naar 7 miljard bevolking.
  Aandragen van maatregelen heeft als doel om de economie aan te jagen en niet omdat we zo begaand zijn voor een betere wereld.

  Wie durft geboortebeperking in verkiezings programma op te nemen ?.

 9. [verwijderd] 27 januari 2020 03:45
  quote:

  Robin2020 schreef op 24 januari 2020 14:41:

  Al dat geklets van die klimaatgekken slaat totaal nergens op... het is een grote leugen.

  youtu.be/cawjhEt4bdw

  We zijn nooit in staat om voldoende groene stroom op te wekken om allemaal elektrisch te gaan rijden .
  Ik heb 23 panelen met watt piek 280. Daardoor is mijn woning nul op de meter. Echter in 2020 heeft men al zonnepanelen met 400 WP. Ik zou nu al voldoende hebben aan 16 panelen. Deze ontwikkeling gaat zo snel dat dit zal resulteren in zoveel groene stroom dat stroom gratis wordt. En daardoor zal een waterstof auto het niet worden en een conventionele grondstof slurper uitsterven.

 10. forum rang 5 Kees1 27 januari 2020 09:57
  quote:

  Alex A La Hausse/ A La Baisse schreef op 27 januari 2020 03:45:

  [...]

  Ik heb 23 panelen met watt piek 280. Daardoor is mijn woning nul op de meter. Echter in 2020 heeft men al zonnepanelen met 400 WP. Ik zou nu al voldoende hebben aan 16 panelen. Deze ontwikkeling gaat zo snel dat dit zal resulteren in zoveel groene stroom dat stroom gratis wordt. En daardoor zal een waterstof auto het niet worden en een conventionele grondstof slurper uitsterven.

  Door de ontwikkeling die je noemt is het naar mijn mening niet verstandig om nu particulier een elektrische auto te kopen. Over een aantal jaren kan het best zo zijn dat je een elektrische auto kunt kopen met een veel groter bereik voor een prijs die overeenkomt met die van een benzine-auto nu. De laadtijd is dan ineens van minder belang. Voorlopig kun je het beste afwachten. Veel mensen doen dat ook gezien het bericht dat het wagenpark steeds ouder wordt.
 11. [verwijderd] 27 januari 2020 18:36
  Tesla domineert de elektrische automarkt.
  In Europa en China willen hard inzetten om klimaatverandering tegen te gaan.
  Tesla gaat in Europa produceren.

  Mijn zeer lange termijn verwachting is dat je de keuze hebt uit welke Tesla auto je wil gaan rijden. Geen problemen mee; hoewel ik graag in een BMW rij.
  Technologisch is Tesla veel stappen voor op de concurrentie.

  Ik ben aan het wachten op de volgende IPO van Elon Musk.
 12. [verwijderd] 25 april 2020 21:16
  Tesla domineert op dit moment zeker de autobranche, maar Volkswagen is keihard aan het inzetten op elektrisch en ik denk dat ze het nog kunnen winnen ook. Die Volkswagen ID3 gaat echt een knaller worden, die valt volledig in de 8% bijtelling. De tesla model 3 is duurder dan 45.000 euro en valt dus ook deels in die 22% bijtelling. De zakelijke leaserijder kijkt eigenlijk alleen maar naar de prijs en dus de uiteindelijke netto bijtelling die ze moeten betalen (zie hier het hele overzicht: www.elektrischeautolease.nl/ ) Dat hebben we in het begin ook gezien met die Tesla Model S, waar alleen ondernemers in gingen rijden omdat ze 30K aan subsidies konden krijgen ongeveer. Niet zozeer omdat ze het nou zo voor hebben met een groene wereld.
38 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

 1. Volkswagen 08 dec
  124,600
  +0,56% +0,700
 2. 114,860
  +1,16% +1,320

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links