Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rode AEX door onrust Midden-Oosten

Rode AEX door onrust Midden-Oosten

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs stond maandag over een breed front in het rood. Ook de andere Europese beurzen begonnen met flinke koersverliezen aan de eerste volle handelsweek van het nieuwe jaar. De beurshandel werd opnieuw gedomineerd door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent in de min op 603,91 punten. De MidKap daalde 1,8 procent tot 905,97 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1,7 procent.

Iran heeft wraak gezworen tegen de Amerikanen voor de dood van de machtige generaal Qassem Soleimani en liet weten zich niet langer aan het atoomakkoord te houden. De Amerikaanse president Donald Trump heeft gewaarschuwd dat wraakacties door Teheran direct zullen worden gevolgd met tegenaanvallen.

Olie

De olieprijzen gingen verder omhoog door de vrees voor mogelijke terroristische aanslagen op Saudische olievelden. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 64,11 dollar. Brentolie kostte 2,1 procent meer op 70,01 dollar per vat.

Olie- en gasconcern Shell profiteerde van de sterk gestegen olieprijzen en voerde de schaarse stijgers aan in de AEX met een winst van 1,6 procent. Biotechnoloog Galapagos behoorde tot de staartgroep met een verlies van 3 procent na een adviesverlaging door JPMorgan.

ASML

ASML zakte 2,3 procent. Volgens persbureau Reuters heeft Nederland een exportvergunning voor de chipmachinefabrikant naar China opgeschort na sterke druk vanuit de Verenigde Staten. Het ging om een vergunning voor de levering van de modernste chipmachines van ASML.

In de MidKap profiteerde beursintermediair Flow Traders (plus 3 procent) van de onrust op de beurzen. Oliedienstverlener SBM Offshore won 1,2 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM kampte opnieuw met de duurdere brandstofprijzen en de vrees voor terroristische aanslagen en zakte 4,7 procent.

De euro was 1,1166 dollar waard tegen 1,1174 dollar op vrijdag. De goudprijs steeg naar het hoogste niveau in meer dan zes jaar, aangejaagd door de spanningen in het Midden-Oosten.

Lees over dit aandeel ook

  1. 15 apr Beursupdate: AEX op Wall Street
  2. 15 apr AEX blijft steken onder record

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. hoorn490 6 januari 2020 12:59
    het i geven ze een oorlogs verklaring af dan moeten we lijdzaam toezien
    al dat ge krakeel doet de beurs geen goed s weer trump die de beurs een klap geeft wat is er toch met al die grote leiders ze moeten hun verstand maar goed nakijken
    hopende komt alles goed
    een voorspoedig en gelukkig nieuwjaar gewenst
    woutervan hoorn
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links