Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Onrust in Midden-Oosten domineert beursweek

AMSTERDAM (AFN) - De beurshandel zal komende week voor een groot deel worden overheerst door de verdere ontwikkelingen in het Midden-Oosten. De spanningen in de regio zijn sterk opgelopen nadat de Verenigde Staten vrijdag een hoge Iraanse generaal hadden gedood in een luchtaanval. Verder gaat de aandacht van beleggers uit naar verschillende belangrijke macro-economische cijfers, waaronder het banenrapport van de Amerikaanse overheid en gegevens over de Duitse economie.

Teheran heeft wraak gezworen tegen de Amerikanen voor de dood van de machtige generaal Qassem Soleimani bij een droneaanval op de internationale luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hij was de rechterhand van de hoogste geestelijke van Iran, ayatollah Ali Khamenei. De Amerikaanse president Donald Trump heeft Iran al gewaarschuwd geen wraak te nemen. Mocht Iran dat toch doen, dan volgen direct tegenaanvallen, dreigde Trump.

Op de aandelenmarkten werd vrijdag nerveus gereageerd op het nieuws rond Soleimani, terwijl de olieprijzen flink stegen, mede vanwege de angst dat Iran olietankers kan gaan aanvallen in de Perzische Golf als vergelding.

Banenrapport

Het Amerikaanse banenrapport staat voor vrijdag op de rol. Verder komt uit de VS informatie over onder meer de dienstensector en de fabrieksorders. De agenda in Europa bevat data over de Duitse detailhandelsverkopen, fabrieksorders, handel en industriële productie. Verder komen er cijfers over bijvoorbeeld de Europese dienstensector, plus de winkelverkopen, inflatie, werkloosheid, producentenprijzen en het economisch vertrouwen in de eurozone. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert gegevens over onder meer de inflatie en industrie.

Bij de bedrijven in Amsterdam kan Takeaway.com op aandacht rekenen. Volgens bronnen tegen persbureau Bloomberg nadert de maaltijdbestelsite de overwinning in de slepende overnamestrijd rond de Britse branchegenoot Just Eat. Aandeelhouders met meer dan 50 procent van Just Eat zouden hebben aangegeven het bod van Takeaway te accepteren. Het Nederlandse Takeaway en de in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus zijn al maanden verwikkeld in een strijd om Just Eat. De beide kemphanen hanteren een deadline voor het bod van vrijdag 10 januari.

De AEX-index op Beursplein 5 verloor vrijdag 0,3 procent tot 611,06 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 922,37 punten. Elders in Europa was een wisselend beeld te zien. Op Wall Street toonden de graadmeters minnen tot 0,8 procent.

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Ger1948 5 januari 2020 17:01
  Onrust is altijd slecht voor een beursklimaat. Onzekerheid troef, en daar houden beleggers niet van. Als er ergens in de wereld bevolkingsgroepen "op de vuist"gaan, dan vind iedereen het heel normaal dat de Amerikanen het even opknappen. Als diezelfde Amerikanen dan worden aangevallen door welke terrorist dan ook, dan mogen ze best terugslaan. En dat heeft Trump nu even gedaan. Hopelijk escaleert de situatie niet.....want dan hebben we met zijn allen een groot probleem. En dat moet Amerika dan ook weer oplossen???
 2. forum rang 6 Just lucky 5 januari 2020 17:58
  quote:

  luuk4 schreef op 5 januari 2020 17:19:


  Ik verbaas mij er altijd over dat mensen het opnemen voor schurkenstaten als Iran,China ,N-Korea Ga anders daar wonen ofzo ;-)Iran is constant bezig met terreur Trump dreigt niet hij waarschuwt ze duidelijk
  Dan moet je eens op nu.nl kijken, daar zitten alleen maar linkse rakkers, hebben geen goed woord over voor trump.
 3. ruud71 5 januari 2020 19:49
  quote:

  Mike010 schreef op 5 januari 2020 19:26:


  Aangezien er ook een Nederlands marineschip die kant op gestuurd is kunnen we niet uit dit conflict blijven mocht dit escaleren. Thanks Trump, zitten we straks in Nederland met boze Iraniërs..


  De Iraniërs die hier zitten zullen voor het grootste deel geen aanhangers zijn van het regime in dat land.
 4. plusmin 5 januari 2020 19:57
  De Irakese demonstratie en aanval op de US ambassade is niets meer dan een aanval op US grondgebied, personeel moest worden geëvacueerd zelfs uit veiligheid. Aangezien spierballentaal de enige taal is die ze in de zandbak begrijpen was dit een te verwachtte reactie van Trump. Als Iran de organisator is dan vangen zij ook de klappen... Soms is de maat vol en komt het Trump heel goed uit om precies nu een grens te trekken.

  Iran moet reageren anders verliezen ze gezicht, daarna verliezen ze nog veel meer.

  Het wordt een vervelend spel Stratego in die regio en de grootste verliezers zijn de burgers...
 5. forum rang 4 finance2u 5 januari 2020 22:20
  Poetin viel de Krim binnen...Noord Korea vuurde raketten af...de Turken vielen Syrië binnen...de IS leider werd vermoord...en werden door al deze gebeurtenissen,waar ook door menigeen werd verkondigd dat het einde der tijden aan brak zo'n beetje, de bedrijfswinsten zo negatief beïnvloed dat het een fikse daling rechtvaardigde? Zoals steeds weer: NEE dus...live goes on ,en er zullen ook in het komende decennium nog genoeg gebeurtenissen plaatsvinden net als in alle voorgaande eeuwen
 6. Weert=No.1 6 januari 2020 00:57
  SoSo : Kwasimodo leeft niet meer. So What ?? In die zandbanklanden ben je verplicht om te demonstreren tegen VS & CO.Anders ga je de Evrin-gevangenis in waar je nooit levend uitkomt.Die massa-demonstraties zijn een farce, opgelegd door de Islam, wat deze islam dan ook moge zijn.......?
 7. forum rang 6 Mijn Vriend 6 januari 2020 07:52
  quote:

  luuk4 schreef op 5 januari 2020 17:19:


  Ik verbaas mij er altijd over dat mensen het opnemen voor schurkenstaten als Iran,China ,N-Korea Ga anders daar wonen ofzo ;-)Iran is constant bezig met terreur Trump dreigt niet hij waarschuwt ze duidelijk


  Saudi-Arabië, VS vriendje, voor het gemak meer even vergeten. Wie probeer je voor de gek te houden?

  Saudi-Arabië: minimum mensenrechten, maximum wapens, maximum CO2 uitstoot pp.

  Wanneer je gaat voor Better the Devil you know, dat mag, om onzekerheid weg te nemen.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links