Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Miljoenenboetes voor telecombedrijven

Miljoenenboetes voor telecombedrijven

AMSTERDAM (AFN) - Telecomaanbieders KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone hebben miljoenenboetes gekregen voor het onjuist en onvolledig informeren van klanten over hun aanbod op hun websites. De boetes zijn opgelegd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM), na klachten van klanten over onverwachte kosten en hoge rekeningen. De vier telecombedrijven zijn het niet eens met de beslissing en hebben bezwaar ingesteld.

T-Mobile kreeg de hoogste geldstraf. Dat bedrijf moet ruim 3,9 miljoen euro betalen. KPN werd voor bijna 3,5 miljoen euro beboet. Vodafone kreeg een geldstraf van ruim 3,1 miljoen euro en Tele2 moet dik 2,7 miljoen euro overmaken. De vier bedrijven maakten zich onder meer schuldig aan het niet duidelijk vermelden van eenmalige kosten bij de aanbiedingen van een abonnement. Daardoor leek het aanbod goedkoper dan het in werkelijkheid was.

Voor Tele2 en T-Mobile gold tevens dat bepaalde data-bundels, die als onbeperkt werden aangeboden, toch een limiet hadden binnen de Europese Unie. KPN bood een onbeperkte bel- en sms-bundel aan, terwijl daar in werkelijkheid een maximum op zat van 3000 belminuten. Vodafone werd ook op de vingers getikt omdat het een abonnement in combinatie met een toestel aanbood tegen een prijs die alleen gold voor consumenten die al internetklant waren bij partner Ziggo. Als je dat niet was, kostte het abonnement 5 euro meer.

Belangrijk kanaal

Volgens de ACM is een website een belangrijk kanaal voor telecomaanbieders om te communiceren met consumenten. "Daarom is het zo belangrijk dat consumenten daar juist en volledig worden geïnformeerd over het aanbod. Zodat zij een goed besluit kunnen nemen en met vertrouwen online hun aankopen kunnen doen. Onjuiste of onvolledige informatie kan bovendien leiden tot oneerlijke concurrentie", aldus de toezichthouder.

De ACM heeft voor het eerst omzetgerelateerde boetes opgelegd voor overtredingen van de consumentenregels. Om deze reden vallen de boetes fors hoger uit dan de boetes die de toezichthouder in het verleden voor vergelijkbare overtredingen heeft opgelegd. Sinds juli 2016 is het boetemaximum van de boetes die de ACM kan opleggen verhoogd naar 900.000 euro of, als dat meer is, 1 procent van de omzet van de overtreder.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KPN

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. erjee-ff 30 december 2019 09:49
  quote:

  dechatdokter schreef op 30 december 2019 09:38:

  [...]

  Goede vraag, zie het maar als de jaarlijkse contributie om de ACM overeind te houden
  ACM valt onder het ministerie van EZ, en hoeft derhalve niet "overeind gehouden" te worden. Zie ook de website van de ACM, waar e.e.a. in het aldaar aanwezige jaarverslag vermeld staat.
 2. relpinda 30 december 2019 12:38
  quote:

  erjee-ff schreef op 30 december 2019 09:49:

  [...]
  ACM valt onder het ministerie van EZ, en hoeft derhalve niet "overeind gehouden" te worden. Zie ook de website van de ACM, waar e.e.a. in het aldaar aanwezige jaarverslag vermeld staat.
  Maar wat gaan de uiteindelijke consumenten die bij deze bedrijven te veel hebben betaald en/of onvoldoende zijn geïnformeerd voor compensatie ontvangen??

  Daar hebben die consumenten recht op. De ACM wordt betaald uit belastinggeld (BTW, enz.)

  Lol Ze All
 3. forum rang 5 Knight V 30 december 2019 13:57
  Gewoon even een andere insteek, t.a.v. onvolledig of onjuistheid.

  Kwartje van KoK
  Subsidies zonnepanelen en elektrisch rijden (motorrijtuig belasting vanaf 2025, dus eerst lekker maken voor elektrisch rijden en uiteindelijk ga je weer gewoon motor ruituig belasting betalen)
  Dieseltoeslag (autos worden jarenlang APK goedgekeurd op uitstoot...zijn ze nu toch milieu belastend ????).
  Energie belasting (eerst iedereen op gas, huizen, autos, investeringen en nu krijg je voor je kiezen met verhogingen omdst ze weer van gas afwillen).

  Je bent als burger gewoon het haasje met dit kabinet.

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

KPN Koninklijke

3,360 20 mei
+0,051 +1,54%
Premium

KPN is inflatieproof

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links