Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Lagarde: beleid ECB op de schop in 2020

Lagarde: beleid ECB op de schop in 2020

FRANKFURT (AFN/BLOOMBERG) - Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat in 2020 op de schop. Dat kondigde topvrouw Christine Lagarde aan in haar eerste persconferentie. Vanaf januari gaat een "uitgebreide" herziening van het ECB-beleid van start, aldus Lagarde. De uitkomsten daarvan worden voor het eind van volgend jaar verwacht.

"Het is hoogste tijd om kritisch naar het monetair beleid te kijken", kondigde de Française aan. De laatste keer dat het beleid van de ECB onder de loep werd genomen was in 2003, kort nadat de euro in meerdere landen de officiële munteenheid werd. De wereld is volgens Lagarde sindsdien sterk veranderd. Ze wees in dat verband op technologische ontwikkelingen, klimaatverandering en de toenemende ongelijkheid.

Centraal in de herziening staat een nieuwe inflatiedoelstelling. Om deze opnieuw vast te stellen zal de ECB onder meer het Europees Parlement en academici raadplegen, zei Lagarde. De ECB zal daarnaast nauw samenwerken met de landelijke centrale banken. Volgens de ECB-voorvrouw is het een "geschikt moment" om iedereen weer om tafel te krijgen.

Verdeeldheid

Onlangs heerste er nog grote verdeeldheid onder de ECB-beleidsmakers, velen waren het oneens met de introductie van grootschalige stimuleringsmaatregelen in september. Lagarde is overigens niet van plan om aan dat lopende steunpakket te tornen: "Wat geweest is, is geweest".

Lagarde vroeg vooraf aan de persconferentie om vooral niet op de verschillen qua stijl en toon tussen haar en haar Italiaanse voorganger Mario Draghi te letten. "Ik zal vooral mezelf zijn. En dat betekent dat ik anders zal zijn." Veder noemde de ECB-preses zichzelf een "uil", een dier dat staat voor wijsheid.

Lagarde begon op 1 november aan haar termijn van acht jaar bij de ECB en was daarvoor de baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zij is de eerste ECB-president die niet eerder bij een nationale centrale bank heeft gewerkt.

Reacties

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Huppeldepepup 12 december 2019 15:58
  Ze gaat de negatieve effecten, die de monetaire verruiming heeft gehad, aanpakken. Goed nieuws voor banken, pensioenfondsen, verzekeraars en andere instellingen, die grote hoeveelheden geld moeten aanhouden. Strafrentes op ecb-deposito’s zullen wel langzaam opgeheven worden.
 2. forum rang 4 Arie40 12 december 2019 16:33
  De hoofdfocus van de herziening wordt een nieuwe inflatiedoelstelling.

  Kijk dat is goed nieuws. Ze snapt dat het huidige aanjagen van de economie niet werkt. Zelfs averechts werkt. Een inflatie aanjagen van rond de 2% in een vergrijzende samenleving die ook nog is steeds minder kinderen voortbrengt slaat nergens op. 1% inflatie is genoeg. Wij gaan Japan qua demografie en economie achterna. Lagere groei door vergrijzing en ontgroening; de bevolking stopt met groeien ( mits we de immigratie weten te managen). Dat betekent minder investeringen door bedrijven en er is dan ook minder geld nodig. Dat is niet erg. Het is goed voor het milieu en we worden er niet perse armer van. Dat weten ze ook al jaren in Japan. Gevolg is ook een lagere rente (want vraag en aanbod van geld bepalen de prijs van geld in de vorm van de hoogte van de rente)( mensen ga gespreid beleggen!!)Sterker nog; de huidige grijze babyboomers zijn overwegend rijk( rijkste oudjes ooit) en hun spaartegoeden gaan straks naar de kinderen en kleinkinderen. En door de automatisering, robotisering, zelfrijdend vervoer, gepersonaliseerde medicijnen etc krijgen mensen het steeds makkelijker.

  The Green Deal geeft aan dat Europa eindelijk, met het nieuwe bestuur, is weer een visie heeft. Nu nog goed gaan uitvoeren en Europeanen kunnen eindelijk weer wat vertrouwen in de bestuurders hebben.
 3. forum rang 4 Arie40 12 december 2019 17:42
  quote:

  Dead cat bounce schreef op 12 december 2019 16:42:


  Me tuin gaat op de voor een gedeelte op de schop mannen.
  Welke stukje en wat ik precies gaat doen maak ik eind volgend jaar bekend .  Als jouw bedrijf slecht gaat draaien ga je ook je werknemers inlichten over de zware tijden en wat je visie als baas daarop is. Zodat ze wellicht niet die dure auto of huis gaan kopen en je ze onverantwoorde schulden laat voorkomen als ze hun baan een jaar later verliezen. Daarbij creëer je draagvlak voor andere tijden waarbij je van je werknemers een proactieve houding verwacht. Samen de schouders eronder om de uitdagende omstandigheden aan te kunnen . Lukt het niet dan hebben ze zich , financieel en emotioneel, kunnen voorbereiden.
 4. forum rang 4 Dead cat bounce 12 december 2019 18:40
  quote:

  Arie40 schreef op 12 december 2019 17:42:


  [...]

  Als jouw bedrijf slecht gaat draaien ga je ook je werknemers inlichten over de zware tijden en wat je visie als baas daarop is. Zodat ze wellicht niet die dure auto of huis gaan kopen en je ze onverantwoorde schulden laat voorkomen als ze hun baan een jaar later verliezen. Daarbij creëer je draagvlak voor andere tijden waarbij je van je werknemers een proactieve houding verwacht. Samen de schouders eronder om de uitdagende omstandigheden aan te kunnen . Lukt het niet dan hebben ze zich , financieel en emotioneel, kunnen voorbereiden.


  Nou ik denk dat ze gewoon zeg
  Ik laat de rente nog tot eind volgend jaar op dit niveau .
  Maar dan in Rutte taal ;-)
 5. Dick G. Zwaan 12 december 2019 19:47
  Lagarde vroeg vooraf aan de persconferentie om vooral niet op de verschillen qua stijl en toon tussen haar en haar Italiaanse voorganger Mario Draghi te letten. En tegelijk kondigt ze aan "Het is hoogste tijd om kritisch naar het monetair beleid te kijken". Zegt vervolgens een jaar nodig te hebben om tot een aangepast beleid te komen. Hoogste tijd?? Huh ?? Spoort die mw. Lagarde eigenlijk wel ? En dan je zelf nog kenschetsen als een ''uil'' welke staat voor wijsheid is ergerlijk arrogant.
 6. forum rang 4 Arie40 12 december 2019 20:23
  Lagarde vroeg vooraf aan de persconferentie om vooral niet op de verschillen qua stijl en toon tussen haar en haar Italiaanse voorganger Mario Draghi te letten. En tegelijk kondigt ze aan "Het is hoogste tijd om kritisch naar het monetair beleid te kijken".

  ----
  Ze zegt dus daarmee dat men niet naar de vorm moet kijken maar naar de inhoud. Lijkt me een hele zinnige opmerking van haar. Inhoud en visie zijn schaarse goederen bij zowel burgers, politici, bankiers etc in mijn ogen.
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links