Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Biogen maakt vaart met Alzheimer-medicijn

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. Bru2us 7 juni 2021 18:28
  Biogen Alzheimer's drug Aduhelm (aducanumab) wins FDA approval (updated)

  Jun. 07, 2021 11:02 AM ETAVXL, BIIB...By: Jonathan M Block, SA News Editor71 Comments
  The FDA has approved Biogen (NASDAQ:BIIB) and Eisai's (OTCPK:ESALF) Aduhelm (aducanumab), the first new Alzheimer's disease drug since 2003 and the first that aims to slow disease progression.
 2. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 juni 2021 18:58
  Amerikanen keuren medicijn Alzheimer goed
  Van onze redacteur 17:16

  De Amerikanen krijgen voor het eerst in bijna twintig jaar de beschikking over een nieuw medicijn tegen de ziekte van Alzheimer. De Amerikaanse toezichthouder, de FDA, heeft maandag het middel aducanumab van het farmaconcern Biogen goedgekeurd. De hoop is dat aducanumab de achteruitgang bij patiënten met beginnende Alzheimer-verschijnselen kan afremmen.

  De beslissing is bij voorbaat omstreden, omdat de onderzoeksresultaten over het middel veel discussie oproepen. Veel wetenschappers hebben twijfels over de effectiviteit van het middel. Patiëntenverenigingen en sommige artsen zijn evenwel voor goedkeuring en wijzen op de grote behoefte aan een medicijn tegen de ziekte.

  Naar de beslissing van de FDA was met spanning uitgekeken, ook door de farmaceutische industrie en beleggers.
  Oorzaak aanpakken

  Aducanumab richt zich op het tegengaan van de opeenhoping van amyloïde plaques, eiwitfragmenten in de hersenen, die veelal worden gezien als de oorzaak van Alzheimer. Het is daarmee het eerste medicijn dat niet alleen de symptomen van de ziekte bestrijdt, maar ook probeert de oorzaak aan te pakken.

  In een verklaring erkent de FDA dat de onderzoeksresultaten 'gecompliceerd' zijn. Toch is er volgens de toezichthouder voldoende bewijs dat het medicijn de opeenhoping van amyloïde tegengaat. Ook is het volgens de FDA aannemelijk dat minder amyloïde belangrijke voordelen voor patiënten met zich mee zal brengen.
  FDA wil meer onderzoek

  Na de goedkeuring moet Biogen nog meer patiëntenonderzoek naar de effectiviteit van zijn medicijn verrichten, zo heeft de FDA bepaald. 'Als het middel niet werkt zoals verwacht, kunnen we stappen nemen om het weer van de markt te halen', aldus een verklaring.

  Biogen heeft eerder geschat dat mogelijk anderhalf miljoen Amerikanen in aanmerking komen voor het medicijn, als dat werd goedgekeurd. Het middel zal waarschijnlijk tienduizenden dollars per patiënt per jaar kosten.

  Lees het volledige artikel: fd.nl/ondernemen/1386733/amerikanen-k...
 3. forum rang 10 DeZwarteRidder 15 juni 2021 23:17
  Kritiek op nieuw alzheimermedicijn zwelt aan

  Er zijn onder artsen grote zorgen over het nieuwe alzheimermedicijn Aducanumab. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur langs de drie artsenverenigingen die betrokken zijn bij de behandeling van mensen met dementie. De Vereniging voor Klinische Geriatrie gaat het middel, dat op de markt komt onder de naam Aduhelm, niet voorschrijven aan de grootste groep alzheimerpatiënten.
  Binnenlandredactie 15-06-21, 22:36

  Ook hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert, voorzitter van de commissie die de richtlijn ontwikkelt voor het behandelen van dementiepatiënten, vindt dat het medicijn niet voorgeschreven zou moeten worden. Hij oordeelt hard over Aduhelm. ,,Je mag als arts een patiënt niet schaden. Nu is er een medicijn toegelaten in de Verenigde Staten waarvan echt onduidelijk is of het iemand met alzheimer op termijn iets oplevert. Ondertussen geeft het wel een groot risico op breinschade door bijwerkingen. Zo’n middel moet je als arts dus niet voorschrijven.”

  Ook de Vereniging voor Neurologie is kritisch en stelt dat Aduhelm geen verbetering van de ziekteverschijnselen geeft. Bij de studie naar het middel werd de ziekte niet afgeremd.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Galapagos

47,030 09:02
+0,345 +0,74%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links