Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Biogen maakt vaart met Alzheimer-medicijn

Biogen maakt vaart met Alzheimer-medicijn

NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse biotechnoloog Biogen en zijn Japanse partner Eisai maken vaart met hun experimenteel middel voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. De nieuwe testresultaten voor medicijn aducanumab werden bestempeld als een "mijlpaal" door het onderzoekspanel bij een farmaceutische conferentie in de Verenigde Staten.

Een hoge dosis van aducanumab, genomen voor een lange periode, zou "enige effectiviteit" kunnen hebben in de behandeling van Alzheimer, bleek uit de resultaten. Volgens een kenner uit het onderzoekspanel is het medicijn de eerste behandeling die de kernoorzaak van Alzheimer aanpakt. Dat opent de deuren om verder onderzoek in deze richting te voeren.

In oktober besloten Biogen en Eisai nieuw leven in de testen van het experimentele medicijn te blazen. De twee hadden eerder juist een punt gezet achter de onderzoeken, na teleurstellende resultaten. Die bleken naderhand toch mee te vallen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Galapagos

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. Bru2us 7 juni 2021 18:28
  Biogen Alzheimer's drug Aduhelm (aducanumab) wins FDA approval (updated)

  Jun. 07, 2021 11:02 AM ETAVXL, BIIB...By: Jonathan M Block, SA News Editor71 Comments
  The FDA has approved Biogen (NASDAQ:BIIB) and Eisai's (OTCPK:ESALF) Aduhelm (aducanumab), the first new Alzheimer's disease drug since 2003 and the first that aims to slow disease progression.
 2. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 juni 2021 18:58
  Amerikanen keuren medicijn Alzheimer goed
  Van onze redacteur 17:16

  De Amerikanen krijgen voor het eerst in bijna twintig jaar de beschikking over een nieuw medicijn tegen de ziekte van Alzheimer. De Amerikaanse toezichthouder, de FDA, heeft maandag het middel aducanumab van het farmaconcern Biogen goedgekeurd. De hoop is dat aducanumab de achteruitgang bij patiënten met beginnende Alzheimer-verschijnselen kan afremmen.

  De beslissing is bij voorbaat omstreden, omdat de onderzoeksresultaten over het middel veel discussie oproepen. Veel wetenschappers hebben twijfels over de effectiviteit van het middel. Patiëntenverenigingen en sommige artsen zijn evenwel voor goedkeuring en wijzen op de grote behoefte aan een medicijn tegen de ziekte.

  Naar de beslissing van de FDA was met spanning uitgekeken, ook door de farmaceutische industrie en beleggers.
  Oorzaak aanpakken

  Aducanumab richt zich op het tegengaan van de opeenhoping van amyloïde plaques, eiwitfragmenten in de hersenen, die veelal worden gezien als de oorzaak van Alzheimer. Het is daarmee het eerste medicijn dat niet alleen de symptomen van de ziekte bestrijdt, maar ook probeert de oorzaak aan te pakken.

  In een verklaring erkent de FDA dat de onderzoeksresultaten 'gecompliceerd' zijn. Toch is er volgens de toezichthouder voldoende bewijs dat het medicijn de opeenhoping van amyloïde tegengaat. Ook is het volgens de FDA aannemelijk dat minder amyloïde belangrijke voordelen voor patiënten met zich mee zal brengen.
  FDA wil meer onderzoek

  Na de goedkeuring moet Biogen nog meer patiëntenonderzoek naar de effectiviteit van zijn medicijn verrichten, zo heeft de FDA bepaald. 'Als het middel niet werkt zoals verwacht, kunnen we stappen nemen om het weer van de markt te halen', aldus een verklaring.

  Biogen heeft eerder geschat dat mogelijk anderhalf miljoen Amerikanen in aanmerking komen voor het medicijn, als dat werd goedgekeurd. Het middel zal waarschijnlijk tienduizenden dollars per patiënt per jaar kosten.

  Lees het volledige artikel: fd.nl/ondernemen/1386733/amerikanen-k...
 3. forum rang 10 DeZwarteRidder 15 juni 2021 23:17
  Kritiek op nieuw alzheimermedicijn zwelt aan

  Er zijn onder artsen grote zorgen over het nieuwe alzheimermedicijn Aducanumab. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur langs de drie artsenverenigingen die betrokken zijn bij de behandeling van mensen met dementie. De Vereniging voor Klinische Geriatrie gaat het middel, dat op de markt komt onder de naam Aduhelm, niet voorschrijven aan de grootste groep alzheimerpatiënten.
  Binnenlandredactie 15-06-21, 22:36

  Ook hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert, voorzitter van de commissie die de richtlijn ontwikkelt voor het behandelen van dementiepatiënten, vindt dat het medicijn niet voorgeschreven zou moeten worden. Hij oordeelt hard over Aduhelm. ,,Je mag als arts een patiënt niet schaden. Nu is er een medicijn toegelaten in de Verenigde Staten waarvan echt onduidelijk is of het iemand met alzheimer op termijn iets oplevert. Ondertussen geeft het wel een groot risico op breinschade door bijwerkingen. Zo’n middel moet je als arts dus niet voorschrijven.”

  Ook de Vereniging voor Neurologie is kritisch en stelt dat Aduhelm geen verbetering van de ziekteverschijnselen geeft. Bij de studie naar het middel werd de ziekte niet afgeremd.
 4. forum rang 10 DeZwarteRidder 17 november 2021 16:24
  Zorgeconoom Marcel Canoy krijgt reprimande na uitlatingen over alzheimermedicijn
  Thieu Vaessen 15:11

  Zorgeconoom Marcel Canoy is op de vingers getikt door het Zorginstituut Nederland, waar hij adviseur is. In een uitzending van Nieuwsuur heeft Canoy zich volgens het Zorginstituut voorbarig uitgelaten over het nieuwe alzheimermedicijn aducanumab. De zorgeconoom zei dat de kans op toelating en goedkeuring van het middel 'precies nul' is.

  In een verklaring op zijn website stelt het Zorginstituut 'dat deze uitspraken niet hadden mogen worden gedaan, omdat zij de geloofwaardigheid en de legitimiteit van de adviezen van het Zorginstituut kunnen aantasten'. Canoy zal niet betrokken worden bij het opstellen van een advies over het nieuwe alzheimermedicijn.
  Omstreden medicijn

  De uitspraken van Canoy waren opmerkelijk, omdat het alzheimermedicijn nog niet ter beoordeling is voorgelegd aan het Zorginstituut. Bij de overheidsinstantie is Canoy lid van de commissie die advies geeft over de toelating van nieuwe medicijnen.

  In de Verenigde Staten is aducanumab — een medicijn van farmabedrijf Biogen BIIB$257,97-1,37% — eerder dit jaar goedgekeurd. Het was voor het eerst in twintig jaar tijd dat een medicijn tegen alzheimer groen licht kreeg. Maar de goedkeuring is omstreden, omdat veel artsen niet overtuigd zijn van de effectiviteit van het medicijn.
  Protest van farmaceutische industrie

  De farmaceutische industrie maakte vorige maand direct na de Nieuwsuur-uitzending al bezwaar tegen de uitspraken van Canoy. Dat gebeurde via een brief van hun branchevereniging HollandBio, waarvan ook Biogen lid is. De vereniging noemde de uitspraken van Canoy 'bout', 'prematuur' en 'onwenselijk'.

  Canoy staat bekend als een criticus van de farmaceutische industrie, met name waar het gaat om de vraagprijzen voor medicijnen. Die zijn volgens de zorgeconoom regelmatig veel te hoog. Canoy is ook hoogleraar aan de VU in Amsterdam en schreef jarenlang een column in Het Financieele Dagblad.

  Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1419931/zorgeconoom-ca...
 5. forum rang 6 pakman 24 november 2021 09:54
  New Alzheimer’s drug leads to brain swelling in one-third of patients

  A new study published in the journal JAMA Neurology is reporting more than one in three patients trialing the recently approved Alzheimer’s drug aducanumab experienced brain swelling side effects. The data is the first from the controversial drug’s Phase 3 trials to be peer-reviewed and published.
  ..
  Now, several months later, the aducanumab story continues as a secondary analysis of the trial data reveals 41.3 percent of all trial participants experienced some kind of brain imaging abnormality over the course of the study. The side effects have been dubbed amyloid-related imaging abnormalities (ARIA) and manifest as either brain swelling (ARIA-E) or brain hemorrhages (ARIA-H).

  newatlas.com/medical/brain-swelling-a...
 6. forum rang 10 DeZwarteRidder 3 mei 2022 18:13
  Biogen-ceo vertrekt na debacle met alzheimermedicijn
  Van onze redacteur 16:26

  Ceo Michel Vounatsos van Biogen stapt op bij het farmabedrijf. De aankondiging volgt op de enorme controverse die het alzheimermiddel van Biogen in de Verenigde Saten heeft veroorzaakt. Vlak na de opening van de Amerikaanse beurs pluste het aandeel Biogen 1,5%.

  Biogen maakte het vertrek van Vounatsos dinsdag bekend bij de publicatie van de kwartaalcijfers. Vounatsos blijft aan als ceo en voorzitter van de raad van bestuur tot het Amerikaanse bedrijf een opvolger vindt. Hij bekleedde de functie sinds 2017.

  Ook gaat Biogen de verkoopactiviteiten van alzheimermedicijn Aduhelm terugbrengen om jaarlijks $500 mln te besparen. Reden daarvoor is het besluit van nationale zorgverzekeringsprogramma's in de VS om het middel niet langer te vergoeden. In totaal wil Biogen jaarlijks $1 mrd aan kosten besparen.

  Uit de cijfers blijkt dat de inkomsten van het farmabedrijf over het eerste kwartaal in 2022 met 26% daalden, naar $303,8 mln. Het afschrijven van een grote som aan Aduhelm-inventaris is daar debet aan. Biogen verwacht nog wel onderzoek en ontwikkeling van Aduhelm te financieren, evenals kosten voor de regulering van het controversiële middel.
  Controverse

  Aduhelm zou helpen tegen de ziekteverschijnselen en oorzaken van de ziekte van Alzheimer. Maar volgens veel waarnemers werkt het medicijn niet of nauwelijks.

  Bovendien bestaat in de VS ophef over de goedkeuring die de Amerikaanse toezichthouder FDA voor het middel verleende. De belangrijkste adviescommissie adviseerde tegen goedkeuring, maar de FDA negeerde dat. Het Europees Geneesmiddelenbureau wees Aduhelm wel resoluut af.

  Bovenop die controverse koos Biogen in eerste instantie ook nog voor een opvallend hoge prijs voor Aduhelm. Het middel ging $56.000 per patiënt per jaar kosten, een veelvoud van het bedrag waar analisten op rekenden. Later halveerde het bedrijf de prijs van Aduhelm.

  Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1438295/biogen-ce...
 7. forum rang 10 rationeel 22 mei 2022 11:40
  Bovendien bestaat in de VS ophef over de goedkeuring die de Amerikaanse toezichthouder FDA voor het middel verleende. De belangrijkste adviescommissie adviseerde tegen goedkeuring, maar de FDA negeerde dat.

  Wanneer komt er een onderzoek naar andere goedkeuringen van de FDA?

  www.fda.gov/drugs/development-approva...
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Galapagos

44,720 04 okt
+1,260 +2,90%
Premium

Verhoging advies Galapagos

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links