Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Johnson verliest cruciale brexitstemming

Johnson verliest cruciale brexitstemming

LONDEN (AFN) - De Britse premier Boris Johnson heeft een gevoelige nederlaag geleden in het Lagerhuis. Daar maakten parlementariërs de weg vrij voor een stemming over een voorstel dat moet voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder deal uit de EU stapt.

De parlementariërs stemden met 328 tegen 301 stemmen voor een motie waarmee ze de parlementaire agenda kapen, zodat ze later over hun eigen plan kunnen stemmen. Meerdere Conservatieven stemden tegen de regering van Johnson en dat gaan zij woensdag waarschijnlijk weer doen. Johnson heeft al bekendgemaakt dat deze parlementariërs niet meer voor de Conservatieve Partij in het parlement mogen zitten.

Johnson zei direct na de stemming in het parlement dat als de motie woensdag wordt aangenomen, de enige optie is dat er nieuwe verkiezingen komen. "Ik wil geen verkiezingen, maar het kan dan niet anders. Als de motie wordt aangenomen gaat de brexit nog jaren duren."

Stemming op woensdag

Het voorstel kon dinsdag, de dag na het zomerreces, nog niet in stemming worden gebracht. Dat komt omdat de regering van Johnson vergaande controle heeft over wat wordt besproken in het parlement.

Die cruciale stemming vindt woensdag plaats. Premier Johnson heeft al duidelijk gemaakt sowieso geen uitstel van de brexit te willen. Dat betekent dat met de stemming van dinsdag ook vervroegde verkiezingen dichterbij zijn gekomen, al kunnen die alleen met steun van de oppositie worden gehouden.

Na het overstappen van parlementslid Philip Lee van de Conservatieven naar de Lib Dems is Johnson zijn meerderheid kwijt. Voor het uitschrijven van verkiezingen is een twee derde meerderheid in het Lagerhuis nodig.

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Happy 4 september 2019 07:41

  Hoge opening door dit non-event denk +5 punten. Dan in de middag het besef dat de Brexit puinhoop niet veel verbeterd is. Iets voor Europa maar niet voorde Yanks. Mooie Tweet van Trumpie erna dat hij ons ook importerttarief verhogingen gaat geven en weg alle hoop. Slotstand 557.
  Ik zit dus short, maar dat is geen verassing
 2. forum rang 6 het zwaard 4 september 2019 08:25
  Benieuwd of er nog wel 'n tweet komt van Trump over de Britse Brexitstemming.
  Trump kan misschien hieruit leren dat men beter het parlement niet buiten spel zet of door te dreigen om eigen partij leden die niet akkoord gaan met hun leider uit de partij te zetten zoals in de UK gebeurde. Dat heet dan democratie, voor wie er nog mocht aan twijfelen of deze laatste nog bestaat.
  Zowel Rusland, Turkije, de VS en nu ook de UK gleden(gleden) stilaan af naar landen waar hun leiders steeds meer macht wilden verwerven. Rechters ontslaan die sommige zaken blokkeerden en deze vervangen door gelijkgestemde. Politieke tegenstanders stofferen en ze vragen om het land te verlaten(of gewoon opsluiten zoals in Rusland en Turkije. Centrale bank bestuurders onder druk zetten, importtarieven verhogen zodat de eigen bevolking eronder begint te lijden, enz. Kortom: een aanslag op de scheiding der machten te bewerkstellen.
 3. derftrep 4 september 2019 08:50
  De wereldleiders zoals ze zichzelf noemen zijn volledig van het padje af. We zitten opgescheept met een stelletje idioten die de wereldeconomie volledig in hun greep houden. Zonder de onrust die Trump, Johnsson, Poetin, Bolsonaro, Assad en noem ze maar op zou deze aardkloot aanzienlijk rustiger haar rondjes draaien. Het wordt tijd dat ........
 4. forum rang 4 taurus86 4 september 2019 08:50
  Het tegenhouden van een NO-deal Brexit is voorlopig het enige streven. Als dat lukt, goed voor ons en Europa en lastig voor Trump. De rijke Britten zijn stevig short op het Pond Sterling gegaan, dus die zien een mooi presentje hun kant op komen.
  Brussel blijft 'doof' totdat de verkiezingen in de UK voorbij zijn en komen dan met hun plan op tafel. Als Boris wint, dan komt hij die nieuwe Duitse dame tegen. Die zal zijn behoefte aan moederlijke aandacht, streng doch rechtvaardig aan hem geven. Zij weet hoe je een pleegkind met problemen dient aan te pakken. Kostschooljongens, je blijft er toch altijd gedonder mee houden, als daar op die school iets mis is gegaan.
  "Bezie altijd het jonge kind in de man en je begrijpt zijn motieven en handelen".
 5. forum rang 4 erjee-ff 4 september 2019 08:57
  quote:

  taurus86 schreef op 4 september 2019 08:50:


  Het tegenhouden van een NO-deal Brexit is voorlopig het enige streven. Als dat lukt, goed voor ons en Europa en lastig voor Trump.

  Waarom zou een deal-Brexit lastig zijn voor Trump?
  Overigens heb je wel gelijk, Boris' oppositie wil inderdaad vooral no-deal tegenhouden, maar wat er daarna moet gebeuren, daar hebben ze dan ook weer geen idee van. Dus in plaats van het scheppen van een duidelijke situatie hebben ze liever nog meer onzekerheid.
15 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links