Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Fastned hoger bij beursdebuut op Damrak

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. Pinoooo 21 juni 2019 09:38
  Ah, kijk....de reden:
  Fastned ziet af van vers kapitaal bij beursgang Vandaag krijgt Fastned een notering in Amsterdam. Maar de kersverse notering neemt een verrassende wending. Het bedrijf ziet op de valreep af van het ophalen van nieuw kapitaal, omdat de marktomstandigheden daarvoor te slecht zijn. Het kabinet liet weten elektrisch rijden minder te willen stimuleren dan gedacht. Het bedrijf zegt de uitbreiding van het laadpalennetwerk te financieren met de opbrengsten van eerdere obligatie-uitgiften en kapitaalstortingen. Bij verbetering van de marktomstandigheden zal Fastned op termijn met nieuwe emissieplannen komen.
 2. forum rang 4 bearishbull 21 juni 2019 10:02
  Dus in simpele mensentaal.

  Iedereen die voor 10 euro heeft ingeschreven krijgt 0 toegewezen. Aandeel stijgt omdat er dus niet is verwaterd. Plus iedereen die hem op euronext echt graag wilt hebben moet hem gewoon live in de markt kopen.

  Verder zijn er dus geen particulieren bij opening die stukken hebben dus is er geen aanbod kant van particulieren. Optimaal profiteren dus voor market makers. Mensen afblijven!
 3. forum rang 6 Japio_ 21 juni 2019 11:22
  quote:

  dasokwat schreef op 21 juni 2019 10:24:


  Voor de elektrische auto bezitters, die verleidt waren door subsidies, is er dus straks geen stroom genoeg
  Misschien kun je ze om laten bouwen met een echte benzine motor


  Goed plan! Ik koop graag weer een nieuwe EV en gebruik de batterij (heb jij ruimte voor een lekker grote benzinetank) voor opslag van mijn panelen. 4. Melick 21 juni 2019 14:48
  Ik heb wel een aantal aandelen (al vanaf het begin). Als ik nu zou willen verkopen moet dat via nx'change. Daar is de prijs nu ongeveer 17.50 Euro. Wel een leuke winst, maar niet te vergelijken met de prijs op dit moment op Euronext.
  Het blijft vreemd. Ik bezig aandelen maar kan ze op dit moment niet voor de biedprijs verkopen.

  .
 5. forum rang 10 voda 21 juni 2019 15:46
  Koers Fastned explodeert bij beursdebuut op Euronext

  Fastned FAST€37,50-- heeft vrijdag een spectaculair debuut gemaakt op de Amsterdamse beurs. De koers van het laadpalenbedrijf voor elektrische auto's is aan het einde van de ochtend meer dan verdrievoudigd.

  Een Tesla Model 3 laad op bij een Fastned laadstation.Foto: Jasper Juinen / Bloomberg

  Fastned had al een notering op de alternatieve beurs Nxchange, waar het aandeel donderdagavond laat voor €9,25 van eigenaar wisselde. Het bedrijf ruilt deze notering in voor Euronext Amsterdam, een grotere beurs met meer institutionele beleggers.

  Gongslag
  Direct nadat Fastned-topman en mede-oprichter Michiel Langezaal samen met zijn zoon op de gong had geslagen, begon de koers te stijgen. De openingskoers van €11 was aan het einde van de ochtend opgelopen tot €32,05. Vanwege die snelle koersstijging legde Euronext de handel meerdere malen stil. Kanttekening bij de koerssprong is dat er relatief weinig aandelen vrij verhandelbaar zijn. Dat kan leiden tot een 'schaarste-effect'.
  Het spetterende beursdebuut zorgde voor enthousiasme op Beursplein 5, waar medewerkers van Fastned, hun familieleden en de advocaten en bankiers die de beursnotering hebben begeleid zich vrijdagochtend verzamelden. Tijdens het consumeren van de traditionele champagne en taart hield menigeen op zijn of haar smartphone de snel stijgende koers in de gaten.

  Onzekerheid over kabinetsplannen
  Fastned bouwt en exploiteert een netwerk van 97 snellaadstations, waarvan 84 in Nederland. Het bedrijf besloot donderdagmiddag af te zien van de uitgifte van nieuwe aandelen, waarmee het maximaal €30 mln hoopte op te halen. Het kabinet zou elektrisch rijden minder willen stimuleren dan gedacht, en dat leidt tot onzekerheid bij institutionele beleggers die de nieuwe stukken hadden moeten kopen.

  'Het was niet het juiste moment', zegt Langezaal in de wandelgangen van Beursplein 5 over het afblazen van de aandelenemissie. De snel stijgende koers bracht hem niet op andere gedachten. 'Er is een verschil tussen de uitgifte van nieuwe aandelen en dat wat er nu gebeurt. Je wil een goede aandeelhoudersbasis, die er voor de lange termijn in zit. Als je kijkt naar de koers hebben we gelijk gekregen: er komt een beter moment om geld op te halen.'

  Veel kapitaal nodig
  Want de kans is groot dat Fastned binnen afzienbare tijd alsnog aanklopt bij zijn aandeelhouders. Het bedrijf heeft grote ambities en wil een Europees netwerk van duizend snellaadstations bouwen. De aanleg van zo'n station kost gemiddeld €500.000. ING, dat de beursnotering begeleidt, becijferde in een niet-publiek analistenrapport dat Fastned de komende jaren €40 mln per jaar aan extern kapitaal nodig heeft. Het duurt volgens de bank nog jaren voordat de beursdebutant winst maakt.

  Tot nu toe haalde het bedrijf vooral kapitaal op bij particuliere beleggers, die de afgelopen jaren voor meer dan €40 mln obligaties hebben gekocht. De aandelen van Fastned zijn grotendeels in handen van Langezaal en zijn mede-oprichter Bart Lubbers, de zoon van de vorig jaar overleden oud-premier Ruud Lubbers. Bart Lubbers bezit zelf 51% van de aandelen, zijn familie 8% en bestuursvoorzitter Langezaal heeft een belang van 30%.

  Lauwe respons vanuit Nederland
  Door de notering van zijn aandelen aan alternatieve beurs Nxchange in te ruilen voor Euronext, hoopt Fastned op de radar te komen bij grotere, institutionele beleggers. Langezaal probeert zulke partijen al langer warm te maken voor zijn bedrijf. Nederlandse pensioenfondsen, die zeggen dat zij duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan, zijn een voor de hand liggend doelwit.

  'Maar de respons in Nederland, zeker bij pensioenfondsen, is ontzettend lauw', zegt de Fastned-topman. 'Ik vind het wel een beetje raar. Alle pensioenfondsen kijken ernaar, maar het moet van ver komen. Vanuit Frankrijk en Duitsland is er juist heel veel support voor groene infrastructuur en elektrisch rijden.'

  fd.nl/beurs/1305778/koers-fastned-exp...
 6. [verwijderd] 23 juni 2019 02:46
  Schandalig. Eerst een paar maanden pronken met de cijfers, ze zouden een vele malen grotere omzet gehaald hebben Q1 2019. Daarna stellen ze het een week uit en dan net voor de notering wordt de emissie geannuleerd. Nu is de prijs kunstmatig omhoog gekrikt, beetje markt manipulatie kan ik er wel uit halen.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

AEX 754,31 30 jul
-3,77
-0,50%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links