Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

CPB: koopkrachtstijging valt flink lager uit

CPB: koopkrachtstijging valt flink lager uit

DEN HAAG (AFN) - Nederlanders gaan er dit jaar minder op vooruit dan eerder werd aangenomen. De stijging van de koopkracht valt in een nieuwe raming van het Centraal Planbureau lager uit dan eerder dit jaar. De economie groeit juist iets harder dan in eerdere ramingen. Verder valt op dat de werkloosheid volgens het planbureau volgend jaar toeneemt.

De koopkracht stijgt dit jaar met 1,2 procent, zegt het CPB nu. In maart ging het planbureau, dat een belangrijke economische raadgever is voor het kabinet, nog uit van een toename met 1,6 procent. De aanpassing is het gevolg van een verlaging van de reële lonen en de verwachtingen rond de spaarrente. Daardoor daalden vooral de koopkracht van huishoudens met relatief veel spaargeld, zoals gepensioneerden en huishoudens met hogere inkomens.

De koopkracht stijgt komend jaar met 1,4 procent. De inflatie, die dan weer afneemt, helpt daarbij een handje. Die piekt dit jaar naar 2,6 procent door onder meer de verhoging van het lage btw-tarief.

Meer te besteden

De economische groei komt dit jaar uit op 1,7 procent, waar eerder nog werd uitgegaan van 1,5 procent. Voor volgend jaar houdt het CPB de economische groei op 1,5 procent. Van dat percentage ging het planbureau eerder ook al uit.

Economen van de Rabobank voorzien dit jaar een economische groei van 1,7 procent, die volgend jaar iets afzwakt tot 1,6 procent. De groei wordt volgens de bank gesteund door hogere overheidsuitgaven en meer bestedingen door huishoudens. Die zijn dan weer het gevolg van de lage werkloosheid, waardoor meer huishoudens meer te besteden hebben.

Werkloosheid

De werkloosheid neemt volgens het CPB dit jaar nog af tot 3,5 procent, van 3,8 procent vorig jaar. In 2020 stijgt die echter weer naar 3,7 procent. Ondanks de lage werkloosheid is de loonstijging beperkt, signaleert het planbureau. Daarbij tekent CPB-directeur Laura van Geest aan dat dit niet alleen in Nederland zo is.

De groei van de export neemt daarnaast af door ontwikkelingen in het buitenland, zoals de handelsoorlog, de aanhoudende brexitonzekerheid en de instabiele situatie in Italië. Dat heeft tot nu toe echter nauwelijks gevolgen gehad op de arbeidsmarkt.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mr.Windows 19 juni 2019 08:23
    Ik blijf het verrassend vinden om zo'n persbericht het land in te sturen van alles valt wel mee maar DOOR overheid o.a. verhoging van dagelijkse voedsel van 6% naar 9%. En vergeet ook niet de olie-accijnzen/btw en zorgverzekeringen die gewoon doorstijgen. Wie gelooft dit soort berichten als je naar je eigen bankrekening kijkt. Ik ben benieuwd. (ik heb het niet slecht maar we vinden persberichten uit China/Rusland niet neutraal dus vandaar).
  2. [verwijderd] 19 juni 2019 14:07
    quote:

    josti5 schreef op 19 juni 2019 12:40:

    Rutte kent dit lijstje uit zijn hoofd:

    www.cijfernieuws.nl/btw-in-eu/

    Dus er kan zéker nog méér bij in Nederland...
    Race naar de top. Vermoedelijk straks ook 25% BTW in Nederland.

    Vergelijk dat maar eens met de USA. Op voeding vaak zelfs geen belasting.
    en.wikipedia.org/wiki/Sales_taxes_in_...
  3. forum rang 6 Ronald Engels 20 juni 2019 01:21
    Gefeliciteerd individuele Nederlanders, je netto koopkracht gaat er dus wederom op achteruit net zoals in alle voorgaande jaren sinds 1979, met gewoon 40 % vermindering koopkracht van alle individuele Nederlanders, en daarom werken we per gezin minimaal met zijn 2-en en soms meerdere jobs om netto net zoveel koopkracht te hebben als één individuele Nederlander in 1979, die probleemloos alleen zijn gezin kon onderhouden en op vakantie kon nemen, enzv. Zeker weten!

    Zie boeken de Schuldenberg en Uit Balans van Prof. Dr. Jaap van Duyn.

    M.v.g.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links